Közélet

2011.05.17. 03:58

Fidesz, MSZP csörte: csődközelben a megyei önkormányzat

Adósságrendezési eljárás indult az egyre nagyobb tartozással bajlódó Heves Megyei Önkormányzattal szemben, amelynek teljes hitelállománya majdnem eléri a hét és fél milliárd forintot.

HEOL

Az eljárás, amely a megye fizetőképtelen-közeli állapotára is utal, egyre több önkormányzatot érint az országban.
A Heves Megyei Közgyűlés fideszes elnöke úgy látja, a kialakult helyzetért kizárólag a korábbi szocialista vezetés – élén Sós Tamással – a felelős.

Szabó Róbert közleményében azt írja: tizenkét esztendő elhibázott szocialista politikája súlyos örökséget rótt a megyei önkormányzatra, intézményeire és Heves megye valamennyi polgárára. Az elnök szerint különösen nehéz helyzetbe kerültek az idősek, a fogyatékkal élők, a diákok és azok a betegek, akik például a megyei kórházban kapnak ellátást.

– Hibás döntések sorozata – például a Buttler-ház felújítása, a múzeumi raktárbázis kialakítása –, de különösen a szinte mindenki által ellenzett kórházi HospInvest-szerződés okozta a kialakult helyzetet – fogalmazott közleményében az elnök.

A megyei önkormányzatnak 2004-ben még nem volt működési hitele. Ez a tétel 2010-re már meghaladta az 1,7 milliárd forintot, a teljes adósságállomány hitelekkel és követelésekkel, a svájci frank alapú kötvénnyel együtt ma közel hét és fél milliárd.

– Az adósságrendezési eljárás lehetőséget ad, hogy a felelősöket megnevezzük, a vállalhatatlan szerződéseket magunk mögött hagyjuk. Az eljárás alatt biztosítjuk az idősek, a betegek, a fogyatékkal élők ellátását, tanintézményeinkben a diákok tanítását – áll Szabó Róbert közleményében.

Megkerestük Sós Tamást, a közgyűlés korábbi vezetőjét is, aki a fentiekre reagálva úgy fogalmazott: a legsötétebb időket idéző koncepciós eljárás folyik ellene. Visszautasítja a vádakat, szerinte a szocialista vezetés mindennel tételesen el tud számolni. Az ilyen vádaskodással a megye fideszes vezetése csak palástolni akarja, hogy saját kormánya jóval kevesebb segítséget nyújt az önkormányzatoknak, mint korábban a szocialisták.

Ezek is érdekelhetik