Közélet

2011.05.18. 23:15

„Hol a francban van a felelősség?”

Szerda estére hívta össze a megyei közgyűlés rendkívüli ülését Szabó Róbert (Fidesz-KDNP), a testület elnöke. A képviselőknek a megyei bíróság által a megyei önkormányzat ellen indított adósságkezelési eljárás ügyében kellett döntést hozniuk.

Kühne Gábor


Az éles hangú, helyenként személyeskedésektől sem mentes ülésen a kormánypárti képviselők szavazatával eldőlt: a megye nem fellebbezi meg a bírósági döntést, amely a Mátraholding Zrt.-t jelölte ki az adósságkezelési eljárás lebonyolítására. Bár a majd’ kétórás vita jobbára a süketek párbeszédére emlékeztetett, az ellenzék azért igyekezett „bilit borogatni”. A Fidesz-KDNP oldal a „Sós-korszak”, „HospInvest”, „Kóka János”, „felelőtlenség”, a „megye lakosainak érdeke” hívószavakra építkezett, az MSZP és a Jobbik frakciója pedig a „komolytalan”, „felháborító”, „értelmetlen”, „szégyenteljes” jelzőkkel operált.


Az elnöki bevezetőt követően Dudás Róbert (Jobbik) azt sérelmezte, hogy megint csak egy nappal az ülés előtt kapták meg az anyagot a képviselők, ami – ilyen sorsdöntő helyzetben – komolytalanná teszi az egész előterjesztést, vagy pedig a képviselők véleményét nem akarja komolyan venni a megye vezetése. Dr. Nagy Imre (MSZP) csatlakozva Dudáshoz kijelentette: elfogadhatatlan, felháborító módon került a testület elé az anyag. Ez pedig erősíti a gyanút, hogy az elnök már hónapok óta tudott a dologról, de nem tett semmit az eljárás elkerülése érdekében.
– Mi elé nézünk, mi lesz az intézményekkel, a kórházi és a várbéli beruházásokkal? – tette fel a kérdéseket.

Szabó Gyula (MSZP) arról beszélt, hogy az akkori kórházigazgató 2001-ben jogszerűen mondta fel a megyét most 280 millió forintra perlő, a kórházi informatikai fejlesztésekkel megbízott cég jogutódjával, a HVL Investtel a szerződést. Kijelentette: a jogos követeléseket ki kell fizetni, ellenkező esetben a megye intézményei sínylik meg a helyzetet, hiszen az önkormányzatnak hitelező OTP az ő számlájukat is alaposan megcsapolja.

Az egyre élesebb vitában dr. Nagy Imre abbéli gyanújának is hangot adott, hogy az adósságkezelési eljárást tudatosan idézte elő a megye. Szerinte Heves nem tartozik a legeladósodottabb megyék közé, van pénze, a kötvények egy része még mindig felhasználható lenne. Deé András (Fidesz-KDNP) viszont arra emlékeztette a szocialistákat, hogy a jelen helyzet a 12 évig tartó MSZP-s vezetés sorozatos rossz döntéseinek következménye, a HVL Invest csak a kegyelemdöfést adta meg. A felelősség firtatása viszont a baloldalon „verte ki a biztosítékot”: bár többen is hangsúlyozták, hogy ez így nem vezet sehova, de azért felemlegették a Fidesz ellenzéki szerepkörben tanúsított magatartását és a „disznóeregetést” is. Központi kérdésként előkerült a HospInvest (HI) is: Nagy arra is kíváncsi volt, a nevezett cég miként került ebbe az ügybe, illetve hogy a HI előnyös vagy hátrányos anyagi helyzetbe hozta a megyét és a kórházat.


– Megmondom én, hogy kerül ide a HI: 1,2 milliárdos pluszkiadást és 1,6 milliárdos peres követelést hagyott hátra – reagált Nagy szavaira Szabó Róbert. Az elnök szerint hiába van még a kötvényekből, azok fejlesztési célú papírok, hiteltörlesztésre nem lehet felhasználni, ezt pedig az MSZP-seknek pontosan tudniuk kéne, hiszen ők bocsájtották ki. – Mi nem vádoljuk önöket, ezt beszéljék meg a Heves megyei emberekkel. Én csak azt kérdezem, ki járt jól a HI-s ámokfutással? Mert a megye nem, a kórház nem és az itt élők sem... – fűzte hozzá Szabó.


Az elnök beszélt arról is, hogy az ominózus 280 milliós tételt betervezték az ÖNHIKI-s pályázatba, de miután az eljárás időközben megindult a megye ellen, így erre a forrásra már aligha lehet számítani. – Megpróbáltunk egyezkedni Kóka János sógorával, a HVL Investet jegyző Lepp Gyulával is. Kértük: a 99 milliós tőketartozás feletti, 170 milliós kamattartozást mérsékelje, de nem jutottunk dűlőre – jegyezte meg. Szerinte az adósságkezelési eljárás révén tudja majd a megye ellátni a kötelező feladatokat, így tudja kifizetni a béreket, a közüzemi számlákat. Dr. Barta Viktor főjegyző is azon az állásponton volt, hogy a bírósági ítélet megfellebbezésével csak elodáznák az elkerülhetetlent, miközben a helyzet tovább romolna.

Nagy viszont abbéli aggodalmának adott hangot, hogy ezzel a megye elesik a kórházi 5,5 és a várbéli 1,5 milliárdos fejlesztésektől. Ezt a félelmet az elnök sem tudta eloszlatni, mert mint mondotta, az idevágó törvényt települési önkormányzatokra írták, nem a megyeire, így számos kérdés még tisztázatlan.


Dudás szerint a Mátraholding ingatlanközvetítéssel is foglalkozik, Szabóék pedig egy korábbi ülésen megyei ingatlanok értékesítésének lehetőségét is megpendítették. Ez a két szál így most összeér, ami mindenképp elgondolkodtató. Arra is figyelmeztette a fideszeseket, hogy nem lehet örökké az előző vezetés mögé bújni. Dr. Nagy Imre keményebben fogalmazott: szerinte a magyar jogrend szégyene, hogy egyesek cégeket bedöntve súlyos adósságokat, kifizetetlen számlákat hagyhatnak maguk után, sokszor tönkre téve a becsületes vállalkozásokat. Itt is valami ilyesmi történik, a vesztes pedig a megye lakossága lesz – állította.

– A tudattalanság egy dolog, a szándékos becsapás viszont sokkal súlyosabb – címezte szavait az elnöknek. – A HVL Invest ügye 2000-ben kezdődött, azaz semmi köze a HI-hez, a 280 milliót pedig ki kell fizetni! És a megye azért van bajban, mert az Orbán-kormány havi 100 milliót vont el – szögezte le. Szabó Róbert erre azt mondta: úgy látja, soha nem fogják megérteni egymást, Nagynak a HVL a fontos, neki meg a megye. Ezt Nagy rögtön visszautasította. – Hol a francban van az önök felelőssége? Gőzük sincs semmiről, hónapok óta ülnek a helyükön tehetetlenül – emelte fel a hangját az MSZP-s frakcióvezető. Mindezt Szabó Gyula még megtoldotta azzal, hogy az akkori kórházigazgató egy el nem végzet munkát nem akart kifizetni, elment ameddig lehetett, de a pert elbuktuk, most fizetni kell. – Senkit nem érdekel Kóka, a sógora meg pláne! A megye érdekeit kell nézni! – jelentette ki.

Dr. Gondos István közgyűlési alelnök viszont azt emelte ki, hogy 2008-ban már nyilvánvaló volt, hogy fizetnie kell a megyének, de az akkori vezetés semmit nem tett az ügy érdekében.

Az egyre keményebb vitát végül egy színes párbeszéd oldotta, ami az elnök és Fekete László (MSZP) között zajlott:
Fekete: – Többször is kértem, hogy ne hiányosan kapjuk meg az anyagokat dokumentumokat. Múltkor is bólogatott mindenki, de azóta sem láttam a kért iratokat.
Szabó: – Jöjjön be, megkapja! A kollégáim megválaszolják a kérdéseit. Ügyfélfogadási időben.
Fekete: – Képviselő vagyok, dolgozom, hogy menjek be ügyfélfogadási időben? Küldjék ki, azt kértem.
Szabó: – Jöjjön be holnap!
Fekete: – Nem akarok bejönni, küldje ki!
Szabó: – Jöjjön be, ezzel is gyorsítunk a dolgon...
Fekete: – Nem! Küldjék ki!


Aztán ez ennyiben is maradt. A szavazás nem hozott meglepetést: a 8 fideszes-KDNP-s szavazat eldöntötte, hogy nincs fellebbezés. A Mátraholding által kiküldendő gondnok mellé felállítandó előkészítő-tanácsadó bizottságban pedig az elnök, a főjegyző, a pénzügyi bizottság elnöke (dr. Nagy Imre) és dr. Gondos István alelnök kap helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!