Közélet

2011.05.21. 13:14

Kastélyhalál: megmentik valaha a Graefl-örökséget?

Egykor a Loire menti kastélyokhoz hasonlíthatott a kétútközi Graefl-birodalom. A romjaiban is pompás épületet ma éppúgy feledésre ítélték, mint Kétútközt.

Szuromi Rita

– Így vadul el a táj és vele az emberek – mutat körbe szomorúan a tengelytörő kátyúkat kerülgető Habóczky Sándor, aki 1979-ig családjával Kétútközben élt. Aztán a gyerekek nőttek, a téeszben dolgozó családfő úgy döntött, költözzenek Poroszlóra, talán a kicsiknek is jobb lesz. Tévedtek, a falusi levegőn a csemeték többet betegeskedtek, mint a tanyasin.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] A kastély napról napra rosszabb állapotba kerül. Fotó: Albert Péter
[/caption]

Kétútköz ekkor már szórt tanyarendszerű település volt. Pedig egykor a térség sűrűn lakott külterületeként ismerték az egykori Via Magna, vagyis a poroszlói révhez tartó fő közlekedési út melletti helyet. Nem véletlenül építette itt fel külső kastélyát a Graefl-család.

A família neve ma már a feledés homályába vész, bár a család bőven adott országgyűlési képviselőt a térségnek, 1896–1901 közt Andort, 1922–1932 közt Jenőt. A Graefl-ekkel nem bánt kegyesen a sors: ma egyetlen leszármazottjuk él Svájcban, Karla, a többiek a poroszlói templom kriptájában nyugszanak.

– Még az 1950-es években is tisztelet övezte őket – meséli Bornemisza János poroszlói polgármester. – A belső kastélyuk megmenekült, ma Poroszló belterületén kastélyszálló. A külső nem volt ilyen szerencsés. Előbb a termelőszövetkezet, utóbb varroda költözött oda, ma az épület per alatt áll.

A távolban szembetűnik az egykori víztorony. Tetején ma is ötágú csillag, senkinek nem volt kedve felmászni érte. Mögötte keskeny út, majd a romjaiban is pompás épület. Kétútköz halott kastélya. A látvány lélegzetelállító. Vadrózsabokrok övezik a Csipkerózsika-álomba merült épületet. Pergő vakolat, beszakadó hajópadló, üvegszilánkok, flakonok idézik a végleges pusztulás előtti állapotot.

Riadt fecskéket verünk fel fészkükből. Úgy verdesnek, mintha a túlvilág üzenetei lennének. Élet a romok közt. A közelmúlt lenyomatai csúfítják mindenütt a hajdani pompát: sorvécé, sortusoló, az ajtók fölé rögzített irodai számok. A padláson a volt varroda utolsó maradványai: papírfecnik és elszámolási lapok mindenfelé. Ezt a birodalmat már a darazsak uralják.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Néhány helyiségben megmaradt az eredeti kövezet. Fotó: Albert Péter
[/caption]

– Napról napra jobban szétszedik az épületet – meséli alkalmi kísérőnk, Habóczky Sándor. – Pedig a kastély erős, masszív: a téglafalak szilárdan állnak, a tetőszerkezet még száz évet is bírna. De már az alapot is kikezdték.

Elképzelések, vágyak, álmok

A Poroszló közigazgatási területéhez tartozó Kétútközben ma alig egy tucat család lakik. Egy időben felmerült, az épület alkalmas lehet idősotthonnak. Ám az elképzelés csak terv maradt. Az utóbbi időben két német család is vett itt egy-egy házat. Befektetés? Talán ha megépül az ökocentrum, s valaki végre felfedezi a kastélyt, még jól járhatnak.

Nyomaiban még mindig fellelhető a régi pompa. A fogadószoba falán rusztikus díszítés nyomai, néhány helyiségben megmaradt az eredeti kövezet, egy cserépkályha-maradvány is megbújik az egyik fal mélyedésében. Fájdalmas a pusztulás a Graefl-birodalomban, melynek parkjában hajdan pávák tanyáztak.

A Graefl-kastély eddig már kétszer halt meg

Kétútköz első gyökeres átalakulása a második világháború végén történt: a kastélyt államosították, a területet a termelőszövetkezet foglalta el. Négyszáz tehén is élt az istállókban, külön tejcsarnokot tartottak fenn. Volt focipálya, bolt, étterem. Az út olyan volt, hogy a repülőgép is leszállhatott volna itt. A téesz felbomlása után másodszor is halálra ítélték Kétútközt.

A Graefl-ek nagy gazdaságot vezettek, s fukaron bántak javaikkal. Tiszahalász lakóinak kitelepítésekor is nehezen mentek bele a földcserébe, hogy a halásziaknak új lakóhelyük legyen. Most az élet bánik rosszul velük: senki, de senki sem akarja megtalálni a kastélyt, a megye egyik legpompásabb és legromosabb állapotú, megmentésre váró épületét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!