Közélet

2011.06.01. 13:14

Egri iskolapélda: politikai háttéralkut gyanítanak

Augusztustól Eger korábbi alpolgármestere, Szeleczki János lesz a Lenkey János Általános Iskola vezetője. Vannak, akik szerint a kinevezés hátterében nem csupán szakmai, hanem politikai indokok is állnak.

Magyar Krisztián


A megyeszékhely legutóbbi közgyűlésén a városatyák többsége annak ellenére voksolt az előző ciklus alpolgármesterére, hogy számos szakmai szervezet a jelenlegi vezetőt, Fehér Lászlónét tartotta alkalmasabbnak. A pályázatok megismerését követően az intézmény nevelőtestülete harmincnyolc, az alkalmazotti közösség harminchét százaléka szavazott Szeleczki Jánosra. Mivel akadtak olyanok, akik mindkét jelöltet támogatták, Fehér Lászlóné előbbi testülettől nyolcvanhárom, utóbbitól hetvenöt százalékos támogatást kapott.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Vannak, akik azt mondják, hogy a Lenkey János Általános Iskola új igazgatójának kinevezése a politikai döntések egyik iskolapéldája FOTÓ: GÁL GÁBOR
[/caption]


Emellett a véleményezésre jogosultak közül a Szülők Közössége, a bejáró gyermekek szülei és a Diákönkormányzat is írásbeli véleményében az iskolát tíz éve vezető szakember pályázatát részesítette előnyben.
Még a döntés előtt szülők egy csoportja nyílt levélben fordult a képviselő-testülethez. „Annak érdekében, hogy támogassuk Fehér Lászlónét, aláírásokat gyűjtöttünk. Sokan azonban ezt nem írták alá, mert teljesen feleslegesnek tartották, mondván, nincs értelme, úgysem ő marad az igazgató, hiszen nem maradhat. Sokan pedig azért nem írták alá, mert féltették gyermekeiket a következményektől, féltek a politikai háttértől. (...) Tulajdonképpen mi, egyszerű szülők, azt sem értjük, miért kellett egyáltalán megkérdezni a tanárok véleményét arról, hogy ők kit szeretnének vezetőjüknek, ha senkit sem érdekel. Mégis mit érnek a véleményezési jogukkal, ha dönteni úgysem dönthetnek” – áll a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott levélben.


Megkerestük az ügy részeseit is. Az önkormányzattól azt a választ kaptuk, hogy az iskolaigazgatók megválasztása minden esetben a vonatkozó jogszabályok betartásával, pályázati úton történik. Körültekintő mérlegelés, többszintű egyeztetés előzi meg a döntést, és a folyamat során meg kell vizsgálni a jelöltek alkalmasságát, valamint azt is, hogy megfelelnek-e a feltételeknek. A hivatalos közleményben így fogalmaznak: „...a Lenkey János Általános Iskola igazgatói posztjára beadott pályázatok alapján mindkét jelölt alkalmasnak bizonyult a vezetői feladatok ellátására, ezért a közgyűlési döntés arra irányult, hogy a vezetőváltással a fenntartó önkormányzat új szemléletet, dinamizmust biztosítson az intézmény működtetésében.”


Szeleczki János lapunknak úgy nyilatkozott, hogy ő a történtek után is csupán előre tekint, csak a rá váró feladattal foglalkozik. Azzal a munkával, amellyel az intézményt a jövőben hatékonyan és eredményesen vezetheti.
A jelenlegi igazgató nem kívánta kommentálni azt a felvetést, hogy szerinte politikai döntés született-e. Fehér Lászlóné csupán annyit mondott, hogy tudomásul veszi a határozatot, és reméli, a továbbiakban is jól fog működni az iskola.


Szakmai vagy politikai döntés született?

Az óvodák és iskolák vezetőinek kinevezésekor többen nehezményezték az előző ciklus alpolgármestere, Szeleczki János megbízását. A megyeszékhely közgyűlésén Pál György (MSZP) még a szavazás előtt felvetette, hogy talán elírás van az előterjesztésben. A politikus szerint érdekes, hogy minden szakmai szervezet a Lenkey János Általános Iskola jelenlegi igazgatóját, Fehér Lászlónét tartja alkalmasabbnak, ennek ellenére a Humán Erőforrás Bizottság Szeleczki kinevezését támogatja hét nulla arányban. Tájékoztatták, hogy nem írták el, tényleg ez az álláspont. Több képviselő, köztük a szocialista Nagy István szerint is politikai döntés született. A városatyával a szavazást követően Szeleczki János is átbeszélte a történteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!