Közélet

2011.10.22. 04:13

Családi gondok, prostitúció, baleset: eltűnt gyermekek nyomában

Heves megyében nincs olyan eltűnt gyerek, akit ne talált volna meg a rendőrség. De addig sok veszély leselkedik rájuk.

Mazurka Zita


Magyarországon évente több ezer gyerek tűnik el. Heves megyében az esetek többségében aztán előkerülnek.
– Minden eltűnésnél kiemelt figyelmet kell fordítanunk az eltűnt kiskorú keresésére, ugyanis ezek a gyerekek kivonják magukat a felügyelet alól, bűncselekmény, közlekedési baleset, gyermekprostitúció áldozatává válhatnak, vagy ők maguk követhetnek el bűncselekményt. Két esetet különítünk el: amikor a fiatalkorú otthonról, illetve a gyermekvédelmi intézetből szökik el – mondja Kocsis Irén Mária, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.


– Az első esetben általánosságban elmondható, hogy az eltűnés hátterében családi konfliktus, megoldatlan probléma, várható rossz iskolai eredmény, a felelősségre vonástól való félelem, kalandvágy, kamaszlányoknál titkolt párkapcsolat áll – magyarázza.
– A legnagyobb segítséget a hozzátartozók, az eltűnést bejelentő személyek jelentik. Elsőként kikérdezzük őket, a barátokat, ismerősöket, hogy mikor látták utoljára, milyen személyes tulajdonságokkal rendelkezik, akit keresünk, van-e különleges ismertetőjegye, eltűnésekor milyen ruhát viselt, hogyan viselkedett. Sok esetben mire felvesszük a jegyzőkönyvet, előkerül a kiskorú, amennyiben nem, akkor a rendőrkapitányságnak 24 órán belül el kell rendelnie a körözést, ha az előzetes adatgyűjtés, tartózkodásihely-ellenőrzés során nem sikerül megtalálni a keresett gyermeket.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A családtól menekülnek. Sok esetben céltalanul indulnak útnak a fiatalok, miközben számtalan veszély leselkedik rájuk. Képünk illusztráció. Fotó: Ötvös Imre
[/caption]

Kirándulni ment a jutalompénzből, de nem szólt róla

Az osztályvezető egy évekkel ezelőtti történetet is elmesél: – Egerben egy kiskorú gyermek rablás szemtanúja volt és felhívta a 107-et, a rendőrség el is kapta a tetteseket, majd pénzjutalmat adott a gyermeknek. Pár héttel később a gyerek eltűnt, kiderült: a pénzből felutazott Budapestre kirándulni, de nem szólt a szüleinek róla. Az egyik fővárosi villamoson találtak rá. Majd folytatja: – Az intézetből való elszökés már gyakoribb, szinte mindennap érkezik bejelentés. A gyerekek általában hazaszöknek a családjukhoz, az idősebbek baráthoz, barátnőhöz, vagy a városban csavarognak. Előfordul, hogy mielőtt elkezdjük keresni, visszamegy az intézetbe, de sokszor a hozzátartozók bújtatják is őket. Volt olyan esetünk, amikor is Egerbaktáról indult el az egyik fiú haza, Petőfibányára gyalog. Mi hoztuk vissza Hatvanból. Volt, aki búcsúlevelet írt, illetve a naplójában megtaláltuk a szökési térképet is.

Sokan szüleikhez szöknek az otthonból


Boza Imre, a Heves Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatóhelyettese elmondta, hogy megyénkben a 13 lakóotthonból és egy befogadóotthonból tavaly összesen 69 gyermek volt engedély nélküli eltávozáson (a 425-ből), ebből 16 fő úgynevezett tartós nevelt.
– Felkutatásuk aránya 99 százalékban eredményes volt. A szökések indoka az esetek jelentős részében a nevelésbe vétel volt, illetve az, hogy büntetésként élték meg azt. Ezek a gyermekek nagyobb részben hazamentek a szülőkhöz. Néhányan a barátaikhoz szöktek, vagy csavarogtak.  Az utóbbi esetben bűnözés is előfordult: prostitúció, lopás, embercsempészet. Egy esetben feldolgozatlan gyászreakció, pszichiátriai megbetegedés volt a háttérben – fejtette ki az igazgatóhelyettes.


– Vannak javaslataink annak érdekében, hogy visszaszorítsuk a szökéseket, illetve hogy hatékonyabb legyen a gyermekvédelem. Nagyon fontos például, hogy meg kell ismerni a fiatalt, fel kell tárni azokat az okokat, amelyek a problémás viselkedés hátterében vannak. Több Befogadó Otthonra, Speciális Gyermekotthonra lenne szükség, hogy biztosított legyen az életkoruk szerinti elhelyezésük, s így más-más otthonokba kerüljenek.
Természetesen ez egy költségesebb, de sokkal emberibb megoldás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!