Közélet

2011.10.15. 16:09

Fehér bot napja: buli teljes sötétségben

Magyarországon először rendeznek „vakdiszkót” szombaton este Egerben, az Egal klubban.

HEOL


A Fényűzés nevű programra a Fehér bot napja alkalmából kerül sor. Juhász Mihály, a szórakozóhelyet üzemeltető egyesület elnöke elmondta: a kezdeményezés célja, hogy a résztvevők megtapasztalják, milyen a szokásos diszkófények nélkül, látássérültként, teljes sötétségben szórakozni. A táncteremben a különböző színes lámpák és reflektorok ezúttal nem gyulladnak fel, sőt a résztvevőket mindennemű fényforrás – például gyufa, vagy mobiltelefon – használatának mellőzésére kérik. Ezzel párhuzamosan a klub kistermében különböző játékok és sporteszközök kipróbálására nyílik lehetőség a látást meggátló szemüvegben.


A Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesülete által szervezett Fényűzésre becsületkasszás belépőt kínálnak, azaz mindenki annyit fizet a jegyért, amennyit akart.

Az ENSZ 1971-ben nyilvánította október 15-ét a Fehér bot nemzetközi napjává. A Fényűzés is beleillik azon rendezvények sorába - ilyen a Szemfényvesztés, a Vakablak, vagy a Láthatatlan Kiállítás - amelyeknek az a célja, hogy a jól látók megtapasztalhassák, milyen lehet sötétben élni. Ilyen alkalmakkor bárki megtapasztalhatja azokat a nehézségeket, amelyekkel nap mint nap meg kell küzdeniük látássérült embertársainknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!