Közélet

2011.11.16. 04:58

Munkahelyi (bé?)lista: vastaggal a Fideszesek

Ki kire szavazott, ki rokona egy szocialista politikusnak? Huszonhat dolgozóról szól a felsorolás.

Szilvás Krisztina

Furcsa lista került szerkesztőségünk birtokába. A kézírásos A/4-es papíron az Andornaktályán található Heves Megyei Önkormányzat Fogyatékosok Otthona és Rehabilitációs Intézete 26 dolgozójának neve áll, mellettük pedig az, hogy az illető melyik párttal szimpatizál, kire szavazott, rokona-e valamelyik politikusnak, illetve, hogy a legutóbbi polgármester-választáson a jelenlegi polgármester mellett tette-e le a voksát. A lista névtelen készítője lábjegyzetben magyarázatot is fűz a felsoroláshoz, miszerint „a vastag betűvel kiemelt dolgozókról állítható 100 százalékos bizonyossággal, hogy Fideszesek”.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Akkurátus munkára utal a felsorolás. Akad, akinek vallási hovatartozását tartotta fontosnak megjegyezni a listázó. FOTÓ: LÉNÁRT MÁRTON
[/caption]

A listát az intézményben terjedő pletyka szerint állítólag az igazgatónő asztaláról leesve találta meg valaki és lefénymásolta. Az otthon dolgozói felháborodtak, mint mondják, ez a nyilvántartás sérti a személyiségi jogaikat. Ám azt, hogy ki készítette és miért, nem tudni.

Az intézet igazgatónője, Hajdúné Farkas Ildikó megdöbbent a lista hírére. Mint mondta, ő nem írt és nem is íratott ilyen felsorolást, a létezéséről is tőlünk hallott.

- Nálunk nincs politizálás, nem beszélünk ilyen témákról, nem számít, ki milyen politikai nézeteket vall, mindenkit az elvégzett munkája alapján ítélünk meg - nyomatékosította az igazgatónő.

Vámosi László, Andornaktálya polgármestere szerint nem zárható ki, hogy mindez egyfajta támadás az igazgatónő ellen. Merthogy a "kicsit szigorúbb intézkedések nyomán" rosszakarója akadhatott.

A lista írója két munkatárs neve mellett azt is feltüntette, hogy ők Korózs Lajos MSZP-s politikus rokonai, illetve, hogy milyen rokoni viszonyban állnak. Az MSZP országos elnökségi tagja is felháborítónak tartja, hogy ilyen iromány készülhetett.

– Az ember esze áll meg. Vége van a polgári demokráciának? – így kommentálta Korózs Lajos a történteket. – A szavazófülkében mindenki arra voksol, akire akar, remélem, hogy a következő választáskor a szavazók kétharmada nem a Fideszt választja.

A fenntartó megyei önkormányzat tájékozódik az ügyben, mert bár egy névtelen "dokumentumról" van szó, az az intézmény belső feszültségeire utal. Tájékozódni és szükség esetén azonnal cselekedni kell, hiszen az a munka rovására megy, ha a dolgozók a feladataik elvégzése helyett egymással foglalkoznak – reagált az önkormányzat.

Írásbeli hozzájárulás kell

– Az adatvédelmi törvény nagyon szigorúan meghatározza, hogy mely személyes adatokat lehet nyilvántartani, illetve hogyan kell ezeket kezelni. A jelenlegi alkotmány szerint senkit hátrányos megkülönböztetés nem érhet nembeli, faji, vallási és politikai meggyőződése, hovatartozása miatt. Ebből következik, hogy ezeket az adatokat csak a szóban forgó személy írásbeli hozzájárulásával lehet nyilvántartani, ellenkező esetben ugyanis súlyosan sérti a személyiségi jogokat – magyarázza dr. Gyurkó Péter jogász az eset kapcsán. – Ráadásul ennél többről, az egész demokratikus intézményrendszer problémájáról szó van. Az ilyen különleges adat sérelme esetén, ha az érdeksérelmet okoz, a polgári bíróságon túlmenően büntetőeljárást is lehet kezdeményezni.

Bővebben a Heves Megyei Hírlap szerdai (11.16) számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!