Közélet

2012.01.09. 04:55

Továbbra sem ronthatunk vasvillával a betörőre

Alkotmányos alapjog lett január 1-jétől a magántulajdon védelméhez és az önvédelemhez való jog. Ám ez nem jelenti azt, hogy ezentúl vasvillával ronthatunk a betörőre.

Pócsik Attila

Magyarország új alaptörvényének ötödik cikkelye kimondja: mindenkinek joga van a törvényben meghatározottak szerint a személye és a tulajdona ellen intézett, vagy ezeket közvetlenül fenyegető, jogtalan támadás elhárításához. E változást többen úgy értelmezték: a bíróságoknak a jövőben nem kell vizsgálniuk, hogy az áldozat – aki ezentúl bármivel, akár engedéllyel tartott fegyverével is megvédheti magát – védekezése arányban volt-e a támadással. A vélekedés azonban sántít, hiszen a Büntető Törvénykönyv (Btk.) szerint csak „szükséges mértékű elhárítást” lehet alkalmazni, emiatt pedig továbbra is indokolt, hogy vizsgálják az arányosságot, azaz, hogy mennyire van arányban a támadással a védekezés. Nem tanácsos tehát baltával várni otthon a puszta kézzel érkező betörőt, mert a változás többletjogosítványt nem ad.

Ezt erősítette meg Dr. Gyurkó Péter is, kijelentve: az alaptörvény úgy fogalmaz, külön törvényben meghatározottak szerint kell eljárni, ezért azt kell vizsgálni, hogy az alacsonyabb szintű törvények milyenek.

– A kérdés az, hogyan változik majd a bírói gyakorlat – mondja a jogász, aki szerint lehet, hogy az új alaptörvényben foglaltak az új, még készülő Btk. számára készítik elő a jogi környezetet.

– Nagy volt a társadalmi nyomás, hogy az államnak gondoskodnia kellene az emberek és tulajdonuk védelméről – szögezi le dr. Ludányi Ágnes, az Eszterházy Károly Főiskola Szociálpedagógia Tanszékének vezetője. – Az, hogy ez alkotmányos jog lett, még nem jelenti azt, hogy ha valaki bejön a kertembe, azt lekaszabolhatom.

A szakember arról is beszélt: a deviancia területébe tartozó társadalmi jelenségek, mint a személy és vagyon elleni támadások, pusztán egy faktorral, a büntetéssel nem szoríthatók vissza. Ám senki ne várja, hogy holnap kimutatható lesz, hogy a változás miatt csökkent a vagyon elleni támadások száma. Ugyanakkor már az is formál, hogy kimondták, láthatóvá tették e két alapjogot. Ez is szükséges ugyanis ahhoz, hogy egy országban, kultúrában konszenzus legyen bizonyos morális szabályok körül.

Bővebben a Heves Megyei Hírlap héfői (01. 09.) számában.

Ezek is érdekelhetik