Közélet

2012.01.15. 12:50

Tündérmese: még gyerekként kérte meg szerelme kezét

Sugárzik róluk a boldogság, az energiájuk szinte kifogyhatatlan, mindenben támogatják egymást.

Szilvás Krisztina

Nagyon együtt vannak – leginkább így lehetne tömören jellemezni a nagytályai Békési családot. A nevük is azt sugallja, amit az egész lényük sugároz: olyan békességben, harmóniában élnek, mintha csak egy tündérmese szereplői lennének. Összetartásukat, ahogyan mindenben támogatják egymást, sokan megirigyelhetnék. Békési Zoltánt és Békési Katalint egyszerűen egymásnak teremtették.

– Már általános iskola második osztályában „szerelmes” voltam bele – árulja el Kati.
– Én pedig már 14 éves korunkban megkértem a kezét – teszi hozzá Zoli, miközben feleségére mosolyog.
– Második osztályba még együtt jártunk Nagytályán, de aztán Bézé (ahogy én az iskoláskori becenevén hívom) elkerült Egerbe, én pedig Maklárra. A középiskoláig nem is találkoztunk – folytatja Kati.
Középiskolásként aztán véletlenül – bár szerintük nincsenek véletlenek – ugyanabba a gimnáziumba, sőt egy osztályba kerültek, ráadásul az osztályfőnök egy padba is ültette őket. Zoli komolyan gondolta, hogy Katit veszi majd feleségül. Ő azonban fiatal lányként úgy tervezte, soha nem megy férjhez. Egyetemre már nem egy helyre jártak, de a kapcsolatuk nem szakadt meg.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Együtt a család. Békésiéknél ez gyakori, a szülők, Zoltán és Katalin, s a gyerekek, Zsófia (édesapja mellett), Lili és Máté mindent együtt csinálnak. FOTÓ: ÖTVÖS IMRE
[/caption]

– Kétszer is nekifutottunk ennek a kapcsolatnak egyetemistaként, de csak rövid időkre lett vége – mondja Kati.
– Hétfőn reggelente együtt utaztunk Füzesabonyig, onnan Kati ment Miskolcra, én Budapestre. Amikor végzős voltam és kevesebb órám volt, amint tudtam, utaztam én is Miskolcra. Sokan rólam is azt hitték, hogy magyar szakos vagyok, mert bejártam Katival előadásokra – meséli a férje.

Amikor tényleg a lánykérésre került a sor, Kati azt felelte későbbi férjének, hogy akkor mond igent, ha párja megkeresi a jegygyűrűre valót. Elmentek nyárra Budapestre dolgozni, mivel akkor ősztől vezették be a tandíjat. Nekiálltak meggyet szedni, azt eladták, hogy legyen pénzük vonatjegyre, másnap már a fővárosban voltak. Újságot árultak. Amikor Zoli felvette a fizetést, kiderült, pont annyi pénzt kapott, amennyibe a jegygyűrűk kerültek. Végül 24 évesen összeházasodtak. Azóta jócskán kibővült a család: Zsófi 11, Lili 8 és fél, Máté 3 és fél éves.

Ezek is érdekelhetik