Közélet

2012.04.11. 16:58

Ítélet után: Szabó Róbert a szocialisták megtisztulását sürgeti

Szabó Róbert közgyűlési elnök szerint itt az ideje, hogy a szocialisták elinduljanak a megtisztulás útján.

HEOL

Úgy tartott sajtótájékoztatót Szabó Róbert dr. Nagy Imre perének első fokú ítélete kapcsán, hogy egyszer sem ejtette ki a volt egri polgármester nevét. A megyei közgyűlés elnöke ezzel - mint mondta - azt kívánta jelezni, hogy nem a személyen, hanem "a szocialista értékrenden van a hangsúly."

– A szocialista frakcióvezetőt nem a megyei közgyűlés, vagy annak bármely tagja jelentette fel, nem is a megyei közgyűléssel kapcsolatos tevékenységében állapították meg bűnösségét. Éppen ezért nekem a Heves Megyei Közgyűlés elnökeként nem tisztem a büntetőeljárás részleteibe mélyedve taglalni az ügyet. A bíróság ítéletét azonban tudomásul veszem és tiszteletben tartom – fogalmazott Szabó Róbert. – Eddig sem foglalkoztunk a megyei közgyűlés ülései során a köztudomású büntetőeljárással, azonban ha a törvényszék jogerősen is bűnösnek talál egy szocialista képviselőt, az már a közgyűlésben betöltött tisztségeire is hatással lesz. Ezen tény mellett nem lehet szótlanul elmenni.

Dr. Nagy Imre a megyei közgyűlés Pénzügyi és Ellenőrző Bizottságának elnöke. Szabó Róbert szerint a közgyűlés bizottságai között ez az egyik legnagyobb felelősséget kívánó testület, amely olyan pénzügyi, költségvetési, vagyongazdálkodási kérdésekben hoz döntéseket és végez gazdasági ellenőrzéseket, amelyek a Heves Megyei Önkormányzat minden egyes tevékenységét meghatározzák.

- Ez egy olyan helyzet, amelyben a Magyar Szocialista Pártnak értékítéletet kell hoznia – folytatta az elnök. – Éppen Mesterházy Attila beszélt a párt kongresszusán arról, hogy az MSZP immunrendszere korábban nem volt kellően erős ahhoz, hogy a tisztességtelen, nyerészkedő szocialista politikusokat idejében kivesse magából. Éppen Mesterházy Attila jelentette ki, hogy az MSZP tisztességes emberekből áll.
Ha a szocialista párt valóban komolyan gondolja az elnöke által lefektetett etikai alapelveket, és értékrendjükkel ütközik az a tény, hogy egy gazdasági bűncselekményben büntetett politikus képviselje szavazóikat, akkor erkölcsi kötelességük lesz megtenni a szükséges lépéseket.
Amennyiben az ítélet jogerőre emelkedik, akkor a szocialista képviselő méltatlanná válik a megyei közgyűlés Pénzügyi Ellenőrző Bizottságának elnöki tisztségére, de magára a közgyűlési tagságra is - fejtegette a közgyűlés fideszes elnöke. Majd felszólította a Magyar Szocialista Pártot, hogy elhangzott ígéretükhöz hűen, tegyék meg a szükséges lépéseket a megtisztulás útján.

- A Heves Megyei Közgyűlés szocialista frakciója esetében mind a lépés, mind annak szükségessége világos és egyértelmű – hangsúlyozta Szabó Róbert.

Sós: politikai faladat és elterelés

– Szabó Róbert vélhetően politikai feladatot hajtott végre, amely a koncepciós folyamat részeként a közélet kriminalizálását szolgálja, s munkájuk hiányosságairól kívánják elterelni a figyelmet – közölte Sós Tamás, a szocialisták megyei elnöke. Megjegyezte azt is: az egri kistérségben az igényelt közpénzt az oktatási tevékenység színvonalasabb ellátására fordították, és azt szabályosan használták fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!