Közélet

2012.11.09. 16:07

MSZP: eredménytelenül zárt az ad hoc bizottság

Sveiczer Sándor Péter, a volt eseti bizottság elnöke szerint nem boszorkányüldözés zajlott, hanem alapos vizsgálódás.

HEOL

Eredményesnek mondható-e a feloszlatott megyei „ad hoc bizottság” munkája? címmel tartott sajtótájékoztatót MSZP Heves Megyei Területi Szövetség. A Bizottság működéséről dr. Nagy Imre, a Heves Megyei Közgyűlés szocialista frakcióvezetője beszélt az egri megyeháza udvarán.

"- Mint ismert a Heves Megyei Közgyűlés – akkor még teljes feladatkörrel ellátva – 2011- ben „házon belül” létrehozta az ún. Előző Ciklus Tisztázatlan Ügyeit Vizsgáló Eseti Bizottságát.

- Az ad hoc bizottság néven elhíresült grémium idén, az első őszi közgyűlésen a Szervezeti Működési Szabályzat (SZMSZ) módosításának nyomán vetett véget munkájának, melynek során gyakorlatilag tíz „ügyet” göngyölítettek fel, többnyire eredmény nélkül - mondta dr. Nagy Imre.

- Az immár kiüresített feladatkörrel működő Heves Megyei Közgyűlés részéről Gondos István úgy vélte: nem az a lényeg, hogy milyen eredménnyel zárultak az ügyek, hanem, hogy meg kellett vizsgálni, történt-e visszaélés ezekben.

- Ezzel alapvetően egyet is értettünk. A probléma azonban ott van, hogy több tízmillió forintra tehető az az összeg, amelyet az önkormányzat és a kórház fizetett a különböző vizsgálatokért, az ügyvédi irodától – akinek képviselője az Eseti Bizottság egyik ülésén elismerte, hogy megbízatása kifejezetten a hibák keresésére szól – az átvilágító cégeken keresztül – ecsetelte dr. Nagy Imre.

- A fideszes megyei vezetés nagyrészt annak érdekében költött milliókat
az adófizetők pénzéből, hogy aztán kiállhasson ezekben az ügyekben
sajtótájékoztatót tartani és megvádolják az előző szocialista vezetést, személy szerint pedig dr. Sós Tamást – folytatta dr. Nagy.

- Nem született eredmény a Buttler Ház, a Baktai úti raktárbázis, az üzemanyag norma, a Mátra Múzeum, a Gárdonyi Géza Színház vizsgálatainál sem. Ezt a fajta eredményességet tulajdonképpen meg kell köszönni a megyei fideszes vezetésnek – zárta a szocialista politikus.

Dr. Nagy Imre sajtótájékoztatójára Sveiczer Sándor Péter, a volt eseti bizottság elnöke reagált közleményben.

"- A bizottsági feljelentések egy részét lezárták, de a jegyzőkönyvek indoklásai ezen esetekben is utalnak hibákra, szabálytalanságokra a gazdálkodásban. Nem boszorkányüldözés zajlott tehát, hanem alapos vizsgálódás. Ha mindössze a gazdálkodási hibákra derült volna fény, akkor is eredményesnek tartanám a bizottság – hangsúlyozottan juttatás nélkül végzett – munkáját. Ám sajnos messze nem erről van szó.

- Több ügyben a nyomozás jelenleg is folyamatban van, iratbekérések zajlanak. Kiemelem, hogy a bizottság által feltárt visszásságok alapján különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt már eljárás is indult.

- gAzt gondolom, érthető, ha a tisztelt képviselő úr neheztel ránk az alapos vizsgálódás miatt, hiszen ne feledjük: az Egri Városi Bíróság pár hónapja hirdetett ítéletet büntetőperében, s jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettében bűnösnek mondta ki a szocialista dr. Nagy Imrét. Az elsőfokú ítélet szerint a bíróság 300 nap börtönnek megfelelő 900 ezer forint pénzbüntetést szabott ki rá" - írja közleményében Sveiczer Sándor Péter, a volt eseti bizottság elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!