Közélet

2012.12.07. 10:46

Kettős jubielumot ültek

Évszázadokon keresztül tizedelték a kórházakban ápoltakat olyan betegségek, melyeket épp a kezelésük során kaptak meg. A higiéniai osztályok létrejöttével ennek esélyét minimalizálták.

Guti Rita

Az egri Markhot Ferenc Kórházban éppen negyven éve jött létre a higiéniai osztály. A jelenlegi osztályvezető főorvos, dr. Maszárovics Zoltán egyidős az osztályával, akár közös tortát is vághattak volna a minapi kórházi ünnepségen.

– A fertőtlenítés fontosságát Semmelweis Ignác óta ismerjük, de kellett néhány évtized, amíg az orvoslás elfogadta az elveket a XIX. század végére. Ezt alkalmazták az Egerben gyógyítók is. Nem arról van tehát szó, hogy csupán negyven éves a kórházhigiénia. Azt ünnepeltük most, hogy 1972-ben létrejött egy centralizált higiéniai osztály, amelynek fő profilja gondoskodni a műtéteknél használt eszközök, a kórházi osztályok sterilitásáról, tisztaságáról, de ennél sokkal szerteágazóbb a tevékenységünk – meséli Maszárovics doktor. – A kórház veszélyes üzem, sokan nem is gondolnak erre – teszi hozzá.

Munkájuk fontos része a központi sterilizáló működtetése. Másrészről – ahogy az osztályvezető fogalmaz – egy „mini ÁNTSZ-ként“ is funkcionálnak, hiszen egy infekciókontroll-csoport is dolgozik az osztályon belül, ők regisztrálják a kórházi fertőzéseket, segítenek a kórházvezetésnek a megelőzési stratégiák kialakításában.

Nagy elődökre is emlékeztek az évfordulón. Az osztályt alapításakor dr. H. Nagy Anna vezette. Ő, mint a kórház higiénikus orvosa egyszerre foglalkozott a korszerű sterilizáló módszerek bevezetésével, tartotta a kapcsolatot az akkori országos járványügy szolgálattal, felügyelte a kórházban előforduló járványos megbetegedéseket. Az osztály az 1980-as években, a kórház Knézich utcai épületének felhúzásakor újabb lépést tett. A korszerű műtőblokk ellátásához központi steril részleget kellett létrehozni.

Az alapító főorvos nyugdíjba vonulását követően átmenetileg dr. Szerdahelyi Ferenc infektológus főorvos vette át az osztály vezetését, majd 1992-ben dr. Béry Rózsa váltotta őt. Tőle vette át 2007-es nyugdíjbavonulásakor a jelenlegi főorvos, dr. Maszárovics Zoltán a higiéniai osztály vezetését.

Az évtizedek alatt sokat változott a technológia, több nagyléptékű fejlesztés zajlott le. Ilyen volt az egészségre veszélyes etilén-oxidos gázsterilizálók egyetlen nagyobb teljesítményű, központi formaldehid-sterilizálóra cserélése a 90-es évek elején, de nagy lépés volt az egészségügyi dolgozók hepatitis B vírus elleni vakcinációja is. Ugyanilyen, ha nem nagyobb jelentőségű lépés volt az antibiotikum-rezisztens baktériumok, kórházi törzsek elleni küzdelemben oroszlánrészt vállaló nosocomialis szolgálat létrehozása, melyet haláláig a korábbi főorvos, dr. Szerdahelyi Ferenc vezetett.

Tortával, emlékülésen ünnepelték a kerek jubileumot

A negyven éves osztályon húsz éve működik az infekciókontroll csoport. Kettős oka volt tehát, a keddi ünneplésnek. A huszonegy jelenlegi dolgozó mellett köszöntöttek mindenkit, akinek valaha része volt az osztály munkájában. Az emlékülésen Maszárovics Zoltán az egri orvoslás történetébe engedett bepillantást a hallgatóságnak, de az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályát képviselve dr. Böröcz Karolina is előadást tarott a kórházhigiéné jelenéről. A jövőbeni elképzeléseket Kiss Györgyi főnővér tárta a hallgatóság elé, Pintér Márta pedig a kézmosás infekciókontrollban betöltött szerepéről beszélt az emlékülésen.

A központi steril részleg, valamint az infekciókontroll csoport ma is az osztály két fő tevékenységét végzi. A steril részleg egy felújításra, gépcserékre megérett épületrészben működik. A dolgozók is nagyon várják már a 2013. januárjában kezdődő átfogó kórházfejlesztés befejeződését. Reményeik szerint ennek lezárulta után a higiéniai osztály is új épületben, korszerűbb gépparkkal folytathatja a munkáját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!