Közélet

2013.03.01. 10:01

Az egri platán nyerte az Európai Év Fája versenyt

A harmadik alkalommal megrendezett Európai Év fája versenyt 14 205 szavazattal az egri termálfürdő területén élő platán nyerte.

evfaja.okotars.hu/ MTI

Az Európai Év Fája versenyt három éve szervezi meg az Ökotárs Alapítvány cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerstvi. 2013-ban hat ország – Bulgária, Csehország, Írország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – vett részt az Európai Év Fája versenyben. A fák nem koruk vagy szépségük miatt kerültek a vetélkedőbe, hanem történetüknek és az őket támogató erős közösségnek köszönhetően.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Az egri platán Forrás: www.orszagalbum.hu/egri-platan_p_13318
[/caption]

A verseny eredménye:

Egri platánfa, Magyarország – 14 205 szavazat
Kozy platánfája, Lengyelország – 13 898 szavazat
Tölgykirály, Írország – 5 785 szavazat
A Nové Hrady fasor hársfája– 4 636 szavazat
Komjaticei platán, Szlovákia – 3 876 szavazat
Glushniki eper és diófák, Bulgária – 2 737 szavazat

A verseny díjait májusban, Brüsszelben adják át.

Ferenczy Tamás, Eger főkertésze korábban az MTI-nek elmondta: az egri termálfürdő platánfája akár 400 évig is elélhet.

A levéltári adatok szerint a platánt - számos társával együtt - mintegy 250 éve, Eszterházy Károly püspök idején ültették. A növénynek hatalmas, állandóan párolgó lombkoronája miatt kifejezetten nagy a vízigénye, ezért a korabeli kertészek az Eger patak mentén telepítették a fákat, itt található ma a termálfürdő is. Segíti még az öreg platán fejlődését a fürdő területén kialakult mikroklíma. A közeli termálvizes medencékből ugyanis folyamatosan meleg levegőt kap a növény, emellett védett a városi környezet káros hatásaitól, például a kipufogógáztól, hiszen egy több hektáros parkos terület közepén található.

Mindezek eredményeként előrehaladott kora ellenére ma is rendkívül vitális a helyi védelem alatt álló fa, semmilyen pusztulásra utaló jelet nem mutat - mondta a főkertész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!