Közélet

2013.05.02. 16:10

Az LMP földmutyiról, a Fidesz vádaskodásról beszélt

Elfogadhatatlan a földbérleti pályáztatás rendszere az LMP szerint. Dr. Gondos István (Fidesz) szerint az LMP részinformációk alapján vádaskodik.

P. A.

Elfogadhatatlan a földbérleti pályáztatás rendszere az LMP szerint – mondta Lengyel Szilvia csütörtökön Egerben. A párt országgyűlési képviselője – Ángyán József, volt kormánypárti vidékfejlesztési államtitkár minap megjelent jelentésére hivatkozva – úgy fogalmazott: a kormány kevés „csókos” kezébe sok földet adott és keveset juttatott a kisgazdálkodók sokaságának.

Dr. Csarnó Ákos hozzátette: Heves megyében a helybeli gazdálkodó és állami földre pályázó családok, közösségek – a kormányzati kommunikációval szemben – a bérbe adott területeknek csupán egyharmadát tudták a saját településük földjeiből megszerezni, a kétharmad részét külső pályázók vitték el.

A Lehet Más a Politika egri önkormányzati képviselője úgy fogalmazott: megyénkben 808 hektárnyi területen kialakított 49 blokk esetében volt sikeres a pályázat, 6 esetében viszont sikertelennek minősült, 46 esetében pedig – bár a bírálat már befejeződött – nem hirdettek hivatalos eredményt.

A tanácsnok kiemelte: a bérbe adott területek mintegy egyharmadát két nagy, 100 hektár fölötti érdekeltség – Barna László Tenkről és Alexaiék (György és György Attila) Aldebrőről szerezte meg. Szavai szerint így a felső 7 százalék kapta a megyében szétosztott földterületnek közel 32 százalékát, míg a 20 hektár alatti nyertesek (tizenöten) nem tudták a bérbe adott földek egyötödét sem megszerezni.

A városatya szerint a legnagyobb vesztesek Erdőtelken és Ecséden találhatók, e falvakban ugyanis az 50 illetve 100 hektárt meghaladó állami területeket más településről származó pályázóknak adták bérbe. A városatya a vesztesek közé sorolja Dormándot, Tófalut, Demjént és Maklárt is, ahol - mint mondta - 30 hektárt megközelítő illetve meghaladó területek kerültek más településről pályázókhoz.
Az LMP-s politikusok a tájékoztatót követően két palántát ültettek el, hangsúlyozva: ennyi föld marad a kisembereknek.

Dr. Gondos István (Fidesz) szerint az LMP részinformációk alapján vádaskodik.

– A Nemzeti Földalapkezelő (NFA) kizárólag a nyertes pályázók nevét hozta nyilvánosságra, így számomra érthetetlen, az LMP hogyan tudhatja, volt-e egyáltalán helyi lakos a pályázatokat benyújtók között. Az is kérdés, hogy az LMP szerint ki számít helybélinek? A szomszéd településen gazdálkodó már nem? – tette fel a kérdést.

A megyei közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője úgy fogalmazott: az NFA országosan eddig 1550 szerződést kötött közel 30 ezer hektár területre, amelyek több mint 75 százalékát természetesek személyek, azaz őstermelők, egyéni mezőgazdasági vállalkozók, családi gazdálkodók és fiatal termelők nyerték. Az eddig megkötött haszonbérleti szerződések átlagos birtokmérete 16 hektár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!