Közélet

2014.01.03. 18:07

Mit vár az idei esztendőtől?

Jól ismert, különböző szakterületeken dolgozó személyiségektől érdeklődtünk arról, hogy ők mit várnak, mit remélnek az idei esztendőre a működési területükön, vagy éppen az egész ország számára.

HEOL

Korábban azt kérdeztük megyénk közéleti szereplőitől, hogy mit hozott számukra 2013, mire emlékeznek szívesen, vagy mire nem. Most arról érdeklődtünk, mit várnak, mit remélnek az idei esztendőre a működési területükön.

[caption id="" align="alignleft" width="549"] Balázs Zoltán
[/caption]

Balázs Zoltán, Kompolt polgármestere

– Polgármesterként 2014 azért nem lesz igazán egyszerű, mert a térség egyik legnagyobb beruházásának befejezése vár még ránk. A hat település szennyvízberuházása eddig sikeres volt, oda kell figyelni, hogy jól is zárjuk a fejlesztést. Kemény esztendő lesz azért is, mert választási év is lesz. Azt várom, hogy a folyó munkákban továbbra is egy irányba húzzunk, akkor lehet Kompolt és a térség is sikeres. A beruházás kapcsán megtapasztalt példaértékű összefogásnak kellene kitartani, hogy pozitívan küzdjünk a választásokon. Őrizzük meg a vidámságunkat, ezt kívánom mindenkinek.

[caption id="" align="alignleft" width="600"] Bánfi Kata
[/caption]

Bánfi Kata, a Gárdonyi Géza Színház művésze

– Nem szoktam fogadalmat tenni újévkor, igyekszem az egész esztendőben úgy intézni a dolgaimat, alakítani az életemet, hogy ne csak ilyenkor gondoljak a terveimre, a jövőmre. Ha jobban belegondolok, talán azt várom igazán 2014-től, hogy több lehetőségem legyen az időmet a szeretteimmel tölteni. Most éppen A padlás című musical próbafolyamatának közepén járunk, január elején lesz a premier. Csodálatos a darab, maga az alapanyag, s érzem, hatalmas felelősség is a munka, hiszen Egerben nagy hagyománya van az előadásnak. Ebben a városban plusz töltetet kap A padlás.

[caption id="" align="alignleft" width="558"] Berecz Mátyás
[/caption]


Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója

– Mindenképpen tevékeny esztendőre számítok, rengeteg tervünk van. Egyrészt megvalósul az idén előkészített turisztikai attrakciós pályázat, amely valószínűleg kicsit megbonyolítja majd a vármúzeum működését, de állunk elébe. Másrészt mindenképpen szeretnénk folytatni a múzeum szellemi építkezését: mivel városi intézménnyé váltunk, nagyobb figyelmet szentelnénk a helytörténeti ismeretekre. Gondolok itt arra, hogy az I. világháború centenáriuma alkalmából és a holokauszt emlékév kapcsán tárlatokat szervezünk, de fantasztikus játékgyűjtemény van a birtokunkban, és ebből is kiállítást tervezünk.

[caption id="" align="alignleft" width="600"] Faragó László
[/caption]

Faragó László, Gyöngyös polgármestere:

– Egyetlen olyan új évre sem emlékszem, amelyikre azt mondhattuk volna, hogy kön- nyű lesz. Az óév eredményei és tanulságai arra biztatnak, hogy kitartóan haladjunk tovább azon az úton, amin együtt indultunk el, és Gyöngyös tovább fejlődik majd. A nehézségek ne ejtsenek kétségbe, inkább tekintsük ezekre megoldandó feladatként! Az esztendő, ami most előttünk áll, sok újat, ismeretlent, megoldandó feladatot hordoz. Nem hiszem, hogy 2014 könnyű év lesz, hiszen választások következnek. Remélem, a viták megmaradnak abban a mederben, amit a jobbító szándék jelöl majd ki.

[caption id="" align="alignleft" width="600"] Ferencz Péter
[/caption]

Ferencz Péter, Bélapátfalva polgármestere

– A legfontosabb az volna, hogy az ipari parkban beinduljanak azok a projektek, amelyek jelenleg függőben vannak. Ezek új munkahelyeket teremtenének. Az előző évben új közigazgatási rendszerre tértünk át, az önkormányzatok ebben eddig nem találták a helyüket. Azt várom, hogy 2014-ben ez letisztul, s mindenki tudja majd, mi a dolga. Tisztességes, szakmai alapokon nyugvó kampányt szeretnék tavasszal és ős- szel is. Vállalkozóként és magánemberként zűröktől mentes időszakot várok, nyugalmat, áttekinthető gazdaságot és adórendszert, szakmai kormányzati döntéseket.

[caption id="" align="alignleft" width="569"] Harmati László
[/caption]

Harmati László, a Hotel Eger & Park vezérigazgatója

– Engedjék meg nekem, hogy én egy kissé rendhagyó módon, a nagy német költő, Johann Wolfgang von Goethe egy versének kicsit módosított soraival válaszoljak arra, vajon mit is várok az előttünk lévő esztendőtől. Íme: Kicsit több békességet, jóságot, szelídséget Kevesebb viszályt, irigységet Kicsit több igazságot úton-útfélen Kicsit több segítséget bajban, veszélyben Kicsit több Mi és kevesebb Én Kicsit több erő, remény És sokkal több virág az élet útjára Mert a sírokon már hiába.

[caption id="" align="alignleft" width="600"] Havasi László
[/caption]

Havasi László, Maklár polgármestere

– A legnagyobb várakozás a Lenksysteme-építkezést övezi, hiszen Maklár jövőjét nagyban meghatározza majd az itt végzett tevékenységük. Bízunk benne, hogy a befektetők megtalálják nálunk a számításukat. Kívánom, hogy sikeresek legyenek itt, s ezzel a település jövője is biztos alapokra kerülhessen. Remélem, tavasszal lezárul másik két fejlesztésünk is, átadhatjuk az Integrált Közösségi Szolgáltató Teret, és a védőnői szolgálat is új, modern körülmények közé kerülhet. Azt kívánom a makláriaknak, hogy tovább erősödjön a civil összefogás, s hogy jó legyen itt élni...

[caption id="" align="alignleft" width="600"] Dr. Helgertné Szabó Ilona
[/caption]

Dr. Helgertné Szabó Ilona, a Gyöngyösi Károly Róbert Főiskola rektora

– A főiskola szenátusának idei utolsó ülésén értékeltük a magunk mögött hagyott év gazdálkodását, működését. A legnagyobb eredménynek azt tartom, hogy 2013-ban is sikerült fenntartani a gazdálkodási egyensúlyt, a fizetőképességét. Bár az intézmény 2012-ben elkészített, a 2012–2015-ös évekre vonatkozó Intézményfejlesztési terve meghatározza az idei feladatokat is, a fejlesztési irányokat a készülő felsőoktatási stratégia nagyban befolyásolhatja, ezért reméljük, a kormány még januárban kijelöli a követendő irányokat számunkra.

[caption id="" align="alignleft" width="572"] Juhász Attila Simon
[/caption]

Juhász Attila Simon, Felsőtárkány polgármestere

– A jövő esztendő nyilván szorosan összefügg az ideivel, szeretnénk rendben befejezni a 2013- ban megkezdett beruházásokat, amelyekből van szép számmal. Ezek között természetesen pályázatok és önerős fejlesztések is szerepelnek. Jól alakultak az adóbevételek, infrastrukturális beruházásokba is kezdhettünk. Örömteli, hogy felívelő pályán vannak a településen található vállalkozások, nagyobb az árbevételük, több embert foglalkoztatnak, s e javuló gazdasági kilátások érezhetők Felsőtárkányban is. Annyi bizonyos, hogy tervezhető, nyugodt gazdasági év elé nézünk.

[caption id="" align="alignleft" width="552"] Nagy Lajos
[/caption]

Nagy Lajos, a HESI Kft. ügyvezetője

– Azt várom 2014-től, hogy javulnak a pályázati feltételek: főleg innovációs, kutatás-fejlesztési és létszámnövelő kiírásokat remélek. Cégünk eredménye novemberig 10,5 százalékkal, az exportja 11,5 százalékkal javult, s ma 186 embernek adunk munkát. Bízom abban, hogy 2014-ben is szép számaink lesznek, amiként abban is, hogy olcsóbb lesz az energia. Mind az exportot, mind a hazai tartós élelmiszerek piacát tekintve új termékekkel jelentkezünk majd. A vállalkozás életébe gyermekeim még inkább bekapcsolódnak, nyelvtudásuk hasznos lehet a külpiaci terjeszkedésben.

[caption id="" align="alignleft" width="600"] Pelle Sándor
[/caption]

Pelle Sándor, Detk polgármestere

– Hogy milyen évre is számítok? Nos, nagyon-nagyon remélem, hogy fejlesztésekben gazdag lesz, akárcsak volt a 2013-as. Abban is feltétlenül bízom, hogy a településen élők hangulata továbbra is jó marad, illetve, hogy a legkülönfélébb szociális problémákat – legyen szó a legfiatalabb vagy éppen a legidősebb helybéliekről – ugyanolyan jól leszünk majd képesek orvosolni, mint a magunk mögött hagyott esztendőben. Summázva tehát azt mondhatom, jómagam egy nyugodt, kiegyensúlyozott időszakra számítok, amelyből ugyanakkor megint nem hiányoznak majd a látványos dolgok sem.

[caption id="" align="alignleft" width="538"] Rázsi Botond
[/caption]

Rázsi Botond, Eger alpolgármestere

– Mit várok 2014-től? Világunknak mértékletességen és együttérzésen alapuló fejlődést, hazánknak kitartó bölcsességgel meghozott döntéseke, és az azokból fakadó áldást, városunknak értékekben és javakban való további gyarapodást, családomnak egészségben és szeretetben gazdag harmóniát, barátaimnak becsületes és megbecsült munkával szerzett jólétet, mindnyájunknak a kölcsönös tiszteleten alapuló és a közös célokat kereső, megértő együttműködést kívánok. S ha mindez teljesül, akkor a teljes boldogságomhoz csak fogynom kellene egy kicsit. És persze, világbékét!

[caption id="" align="alignleft" width="535"] Tőgyi Gábor
[/caption]

Tőgyi Gábor, Egerszalók polgármestere

– Azt gondolom, a 2014-es választások mindenképpen megmozgatják a hazai társadalmat. Persze, voltak korábban nehéz évek, és bizonyára lesznek is, de mi mindig megoldjuk a problémákat. Felfutó ágban vagyunk, további fejlesztéseket tervezhetünk, mindenképpen gazdaságélénkítésben gondolkodom. Optimisták vagyunk, minden beadott pályázatunkban hiszünk. Természetesen az is biztos, hogy továbbra is az idegenforgalmi élbolyba szeretnénk tartozni. Tavaly a 18. legkedveltebb turisztikai célpont volt a település, ezért 2014-ben szeretnék legalább a tizenhetedikek lenni.

[caption id="" align="alignleft" width="557"] Uti Csaba
[/caption]

Uti Csaba, a Hatvani Volán Zrt. vezérigazgatója

– Az idén elkezdett, valamint a már elkészült beruházásokat szeretnénk folytatni, illetve tovább bővíteni. Bízunk benne, hogy ezekhez az európai uniós pályázati források – csakúgy, mint a korábbi időszakban – rendelkezésre állnak majd. Részben saját forrásból a járműpark fejlesztése is a terveink között szerepel, ami ezúttal főként a helyközi járatokon utazók kényelmét és komfortérzetét szolgálná az elkövetkezők folyamán. Általános vélekedés szerint a tavaly átadott térségi utastájékoztató rendszer bevált, ezért aztán indokolt lenne az ezáltal kínált szolgáltatások kiszélesítése.

[caption id="" align="alignleft" width="539"] Valaska József
[/caption]

Valaska József, a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatóságának elnöke

– Azt várom, hogy a gazdaság fenntartható növekedési pályára áll be, ez pedig 2015-ben pozitívan hat az energiaigényekre és a nagykereskedelmi árakra. A cég 2014-es évét megalapoztuk, s most folytatjuk a fejlesztéseket. A magánéletben nyugodt, kiegyensúlyozott évet remélek. A napi operatív munka helyett a szakmai és a tudományos munka felé fordulok, a vállalat fejlesztésein dolgozom. Bekapcsolódom az uniós szabályozási és rendeletalkotási folyamatokba, hogy a szenes erőművek hosszú távú működési feltételeit biztosító új árampiaci modell jöhessen létre.

[caption id="" align="alignleft" width="563"] Víg Zoltán
[/caption]

Víg Zoltán, Lőrinci polgármestere

– Bizakodással várom a 2014- es esztendőt, mivel településünkön szorgos emberek élnek. Ha pedig az önkormányzatok adósságrendezése révén még stabilabb pénzügyi kondíciókkal rendelkezünk, még több pénz jut majd beruházásokra, az itteniek életminőségét kedvezően befolyásoló fejlesztésekre. A legfontosabb terveink közé tartozik úthálózatunk felújítása, illetve a városközpont kialakításának a folytatása. Optimizmusra ad okot, hogy az országgyűlési képviselőnkkel, Szabó Zsolttal kialakított kiváló együttműködés eredményeként az idén városunk tovább szépülhet és gyarapodhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!