Közélet

2014.02.21. 17:05

Faragó László aláírt, őt meg leírták a Fideszben

Hétfőn egy tévéstáb kamerája előtt írta alá Faragó László, Gyöngyös fideszes polgármestere a Jobbik elnökének képviselőjelölti ajánlóívét. Ezt követően a Fidesz megvonta tőle a bizalmát.

HEOL

Vona Gábor a város központjában, egy forgalmas buszmegálló mellett felállított standon gyűjtötte az aláírásokat, amikor a polgármester is beállt a sorba: aláírta az ívet.

„Sem politikusként, sem választópolgárként nem tartom visszásnak, hogy ha több jelöltet lehet ajánlani, akkor a választópolgár éljen ezzel a lehetőséggel.  Az ajánlóív aláírása „egy ötszázad részben” támogatás abban az értelemben, hogy hozzásegíti a jelöltet a jelölté váláshoz. Aztán majd a választópolgárok döntenek a mandátum sorsáról. Fontosnak tartom megjegyezni azt is, hogy nem vagyok a Fidesz tagja. 2010-ben a térség fideszes országgyűlési képviselője, Balázs József kért fel a polgármester jelöltségre, amit elfogadtam” – írta az ügy kipattanásakor közleményben a polgármester.

„Akkor a Fidesz által támogatott jelöltként nyertem meg a helyhatósági a választást. Sem 2010-ben, sem most nem vagyok sem a Fidesznek, sem más pártnak tagja.” Írja a polgármesteri közlemény, amely így folytatódik: „Vona Gábort és szüleit csaknem harminc éve ismerem, az országgyűlési képviselő a feleségem tanítványa volt.” Azt írja: az ajánlóívet a két család régi ismeretségére való tekintettel írta alá. Megjegyzte: mivel idén először egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, a Fidesz jelöltjének is aláírta az ívet. „Annyira nem vagyok naiv, hogy azt gondoljam, választópolgárként a magánügyem lehet a jelöltajánlás, bár szeretném azt hinni, hogy egy normálisan működő világban ez a természetes.”

Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője ezt követően azt mondta: egy ilyen lépést nem lehet személyes jó kapcsolatokkal magyarázni. A frakcióvezető szerint Faragó ezzel elvesztette a Fidesz bizalmát nem számíthat arra, hogy az őszi választáson ismét fideszes támogatással indulhat majd. Tegnap kerestük Faragó Lászlót, hogy a véleményét kérdezzük Rogán kijelentéséről, ám nem csak azt tudtuk meg, hogy a polgármester ezidő szerint külföldön tartózkodik, de azt is, hogy a nagy port felvert esettel kapcsolatban sem most, sem a közeljövőben nem kíván nyilatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!