Közélet

2014.04.26. 13:05

Az egészség és a vigasság forrása a debrői bor

A község alapításának évfordulóját és a világhírű Debrői Hárslevelűt ünnepelték szombaton Aldebrőn.

G. R.

– A szőlő és a bor a kezdetektől kíséri településünket, ezért kapcsoltuk össze az alapítás évfordulóját a környék világhírű borának ünnepével. Ezekkel a szavakkal köszöntötte az esős időben az eredetileg az emlékparkba hirdetett ünnepség résztvevőit Farkas László Márton polgármester az aldebrői Népházban szombaton.

Dr. Nemes Lajos nyugalmazott levéltárigazgató, történész, aki mint mondta húsz esztendeje szinte hazajár Aldebrőre, az alapítás idejét idézte fel. Mesélt arról a helyieknek, hogy a minőségi bortermelés azért is éltető ereje a kezdetektől a településnek, mert az 1700-as évek derekán jórészt Rajna-vidéki fiatalok költöztek ide. Ráadásul a települést kicsiny határa arra kényszerítette, hogy az ott megtelepülők intenzív gazdálkodással keressék kenyerüket. Az erre alkalmas dohánytermesztésnek, de szőlőművelésnek is voltak hagyományai a környéken, az ehhez értő német betelepülők szaktudásukat adták hozzá.

– Fontos, hogy már a kezdetektől nem elsősorban azért termeltek itt bort, hogy megigyák, hanem azért, hogy eladják. Fontos volt a kitűnő minőség – emelte ki a történész.

A Debrői Hárslevelő Ünnepének tiszteletére már pénteken megkezdődtek a programok. A Debrői Körzeti Borversenyre 84 bort neveztek a környék termelői. Ezek közül 13 arany, 28 ezüst, 23 pedig bronzminősítést kapott.

A Debrői Körzeti Borverseny díjazottjai

Legjobb fehér bor: Takács Péter, Bouvier félszáraz fehér 2013

Legjobb aldebrői kistermelői Debői Hárs: Macz Péter, Debrői Hárslevelő félédes fehér, 2013

Legjobb Rose: Varsányi Pincézet Egri Kékfrankos-Merlot Rose száraz 2013

Legjobb vörös bor: Xvin Kft Superior Bikavér, száraz vörös 2013

Legeredményesebb verpeléti kistermelő: Farkas Pincészet

Legjobb aldebrői borászat: Tóth és Tóth Borászat

A debrői bor jó hírnevének öregbítéséért ezentúl két új borlovag is dolgozik majd. A 2008-ban alakult Rácz Pál Debrői Borrend a közönség előtt lezajlott vizsgát követően szombaton két új tagot fogadott soraiba.  Herman István és dr. Kékesi László tett hitet a mellett az eskübeli mondat mellett, mely szerint „a debrői bor a jó egészség és a vigasság forrása”. 

[caption id="" align="alignleft" width="360"] A Rácz Pál Debrői lovagrend két új tagot avatott. FOTÓ: AS
[/caption]

Az ünnepségen felléptek ezt követően a káli, kompolti, a kápolnai és az aldebrői óvodások is. Egész nap kiállítások várják a Gondozási Központba látogatókat. Többek között Borsche Kornélia, Fehér Imréné, Kovács Julianna, Kovács Sándor és K. Vincze Rózsa alkotásait tekinthetik meg.

Vasárnap Galó József esperes plébános szenteli meg a debrői bort a helyi katolikus templomban.

Legjobb aldebrői kistermelői Debői Hárs: Macz Péter, Debrői Hárslevelő félédes fehér, 2013

Legjobb Rose: Varsányi Pincézet Egri Kékfrankos-Merlot Rose száraz 2013

Legjobb vörös bor: Xvin Kft Superior Bikavér, száraz vörös 2013

Legeredményesebb verpeléti kistermelő: Farkas Pincészet

Legjobb aldebrői borászat: Tóth és Tóth Borászat A Rácz Pál Debrői lovagrend két új tagot avatott. FOTÓ: AS -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!