Közélet

2014.07.24. 08:05

Hónapok óta munkaterület a belváros: kevesebb vásárló, kevesebb bevétel

Az átmeneti, időszakos kellemetlenségek és a bevételkiesés ellenére hosszabb távon megéri Eger belvárosának megújítása, mert a kivitelezés befejezését követően a megszépült környezet még több turistát fog a belvárosba vonzani.

Nagy Tibor

Mindez az ott lévő üzletek, vendéglátóhelyek bevételeinek gyarapodását fogja eredményezni – vélekedik a legtöbb érintett üzletvezető, bár azért ellenvélemény is akad.

– Örülök, hogy megújul a város, mert olyan történelmi pillanatnak lehetünk tanúi, amely 60-70 évig nem fog megismétlődni – közli Andrási Beáta, a Franco-Trade Kft. Franco Papír-Írószer nevű üzletének vezetője, aki örül az újjászületésnek. Azt várja, hogy a turisták is egyre nagyobb számban lesznek kíváncsiak a végeredményre. Ettől reméli, hogy közülük egyre többen látogatnak majd Egerbe, különösen a megújult, modern és megszépült városrészbe.

Beáta persze, számol a rengeteg kellemetlenséggel, ám azt tapasztalja, hogy tervszerűen, következetesen haladnak a munkálatok.
– Édesapám révén ismerem a mélyépítési munkák sajátosságait – tudhatjuk meg tőle. – A tapasztalat az, a munkások mindenben segítenek, hogy az üzlet továbbra is zavartalanul működhessen. A városvezetéstől csak annyit szeretnénk, hogy amikor a teljes belváros elkészült, rengeteg színes programmal tudassák ezt az ide érkező turistákkal – kéri a hölgy, aki szerint érzékelhető némi visszaesés a forgalomban, de az elkészült belváros programsorozataival mindez kompenzálható.

Hasonlóan vélekedik dr. Kóró András, a Dobó téri Kígyó Patika vezetője. Ő is pozitívan viszonyul az átalakításhoz, mert szerinte a végeredmény is az lesz, és ehhez „az áldozatokat vállalni kell”. Elismeri, hogy az árbevétel többé-kevésbé csökkent, de nem állandó mértékben, hanem az éppen zajló munkálatoktól függően. Az árbevétel alakulása ennek megfelelően hullámzó, nem kiszámítható. Véleménye szerint a munkálatok befejeztével a korábbi forgalom visszatér, sőt, erősebb lesz, mert mindenki kíváncsi lesz a megújult térre. Szerinte az sem elhanyagolható szempont, hogy az üresen álló bérleményeket kiadják, és a sok színes üzlet még több turistát csábíthat a városba.

Egyetlen kifogásként azt említi, hogy a bevételkiesésért lehetetlen kompenzációt kérni, hiszen ez a lehetőség a közgyűlés határozata szerint csupán a megközelítés teljes ellehetetlenülése esetén áll fenn, ami azért soha nem következett be.
– A gáláns megoldás az lett volna, ha a városvezetés minden érintett üzletnek a bérleti díjában azonos mértékű elengedést biztosított volna – véli.
Az egyik környékbeli parfüméria névtelenül nyilatkozó üzletvezetője már kritikusabban fogalmaz. Panaszkodik az állandó zajra, s azt sem tartja túl előnyösnek, hogy a vevők nem tudják megközelíteni az üzletet. Elmondása szerint a forgalma közel a harmadára esett vissza. A legfájóbb következményként az elmaradt hasznot említi, hiszen a jelenlegi forgalom már a rezsiköltségeket sem fedezi. Szerény kompenzációként kéthavi bérletidíj-csökkentést kaptak a várostól, de a munkálatok 7 hónapja zajlanak.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Munkaterület. Ez a tábla fogadja azokat mostanában, akik a Dobó tér felé veszik az útjukat Egerben. Mindenki várja már a tér átadását. FOTÓ: LÉNÁRT MÁRTON
[/caption]

– Nagy valószínűséggel az átalakítás előtti forgalom már nem fog visszatérni – mondja.
Dr. Csarnó Ákostól, a közgyűlés pénzügyi és ügyrendi bizottsági elnökétől megtudom, hogy nagyjából fél évvel ezelőtt több belvárosi üzlettulajdonos, illetve bérlő részéről született előterjesztés azzal az igénnyel, hogy a bérleti díjban kompenzálják az érintett kereskedőket. Ez a közgyűlés elé került, ám tudomása szerint mindezt azóta sem követte könnyítés.
A helyhatóság említett testületének vezetője még egy májusi bizottsági ülésen feltette a kérdést, hogy készült-e olyan kimutatás, amelyben szerepel az összes kárigény mindazok részéről, akik a bevételkiesésük kompenzálását kérték. Felvetésére hivatalos választ eddig nem kapott. Lehetségesnek tartja azonban, hogy egyéni tárgyalások útján a kompenzáció bizonyos mértékben megtörtént.

Megkérdeztük az egri önkormányzat álláspontját is, válaszukban többek között rámutattak arra: mind a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodája, mind az Egri Városfejlesztési Kft. számos személyes, valamint levélben érkezett panaszt kapott a Dobó utcai- és más közterületi fejlesztési munkálatokkal kapcsolatban. Az ügyfeleket minden esetben személyesen, vagy írásban tájékoztatták. A fejlesztés ütemezését a kivitelező természetesen előzetesen megadja, de ezt több tényező is befolyásolja, így jellemző, hogy – az interneten közzétett vagy hírlevelekben, híradásokban elhangzó információk mellett – a lakók, üzlettulajdonosok közvetlenül a kivitelezőt keresik meg, tőle kérnek pontos, napi információt.

Rakodásban segítettek üzletnek a munkások
A Franco Papír-Írószer Jókai utcai üzletének vezetője, Andrási Beáta a kivitelezésen dolgozó munkások segítőkész, támogató hozzáállásának bizonyítékaként egy, a beszélgetésünk idején éppen aktuális példát is felhoz. Történt ugyanis, hogy közvetlenül a beszélgetésünket megelőzően az írószerboltba egy raklapnyi új áru érkezett, a raklap pedig, mondhatni, jócskán meg volt pakolva. A munkások maguk ajánlották fel nekik, hogy egyik munkagépükkel segítenek a nehéz terhet beemelni az üzletbe, és ezt – a hölgy által a telefonján mutatott fotók tanúsága szerint – minden további ellenszolgáltatás kérése nélkül szívesen meg is tették.

Az üzleteknek biztosított kedvezményrendszer
ZENTAI LÁSZLÓ, a polgármesteri hivatal médiareferense érdeklődésünkre elmondta: a belvárosi rehabilitációban érintett üzlettulajdonosokat az önkormányzat a felújítás idejére tehermentesítő kedvezményekben részesítette. Ezek egyike a közterület-használati díj megfizetése alól való mentesítés. A bérleti díj kedvezmények rendszere is működik: amennyiben a bérlemény rendeltetésszerű használata ellehetetlenül, a bérlő 66%-os bérleti díj kedvezményre jogosult. A vendéglátósok – ha kereskedelmi szálláshelyet is fenntartanak – 2 hónapra 50%-os kedvezményt kapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!