Közélet

2014.08.28. 08:57

Egri közgyűlés - ÉLŐ

Ismét a városháza dísztermében ülésezik az egri közgyűlés. Napirenden a Bárány uszoda rekonstrukciója is.

HEOL


13.48
Zárt ülés következik, a közvetítést befejeztük.

13.41
Dr. Kovács Luca jegyző is szól, méghozzá az október 12-i válaszásokról. Az önkormányzati és a nemzetiségi voksolás. Kiemeli: elkezdődött az ajánlások gyűjtése, s ügyelni kell a választópolgár beazonosíthatóságára. Az ajánlóíveket szeptember 6-ig kell leadni, ezt követően sorsolják a jelöltek sorrendjét. Kiemeli: változás, hogy 12 választókerület, s 47 szavazókör. Utóbbiak közül néhány módosulni fog, ezekre figyelni kell.


13.37
Tóth István is szót kap. Kertész utcai lakosok keresték meg a Kertész út 100. alatti gondozottak napközbeni viselkedése. A gondozottak napközben nem lehetnek a házban, ezért a környékbeli tereket lepik el, játszótereken fogyasztják el a kannás borokat. Emlékeztet: a probléma nem újkeletű, de fennáll, s megoldásra szükség van.
Habis László elmondja: a gondozóház hármas funkciót lát el. Az épület egyharmada olyan ellátottakat gondoz, akik szinte kórházi ellátásra szorul. Egy rész hajléktalanszálló, egy az éjjeli menedékhely. Ez utóbbiról van szó. Tárgyalnak a megoldásról.

13.32
Napirend után hárman szólnak.
Bognár Ignác elmondja: nagy örömmel vette annak idején, hogy bekerült a költségvetésbe a Koszorú utca felújítása. Elmondja: úgy tűnik kevés a 30 millió forint.
(Közben elkedzenek valahol fúrni. Bognár elmondja: ez a zúgás nem ő, hanem épül az ország) 
Szeretne egy kis megnyugtatás: a fejlesztés idén megvalósul, s a hiányzó pénz is meglesz. Habis László megnyugtatja a Koszorú utcaiakat: rendben lesz a beruházás. Elmondja: lakossági igény, miután sok a pince a területen, hogy szüreti időszakban biztosított legyen a bejárás.

13.29
Két kulturális rendezvényt is támogat a város: a III. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivált és a II. Kamaraopera Fesztivált. Előbbit 1,5, utóbbit 6 millió forinttal segíti az önkormányzat.

13.24
A Waldorf iskolának legutúbbi ülésén biztosított a Szilágyiban tornaterem használatot a közgyűlés. Azóta kiderült: öt évre szóló szerződés kell. Ez ott nem megoldott, de a Hadnagy úti edzőteremben igen (heti egy óráról van szó).
Tóth Istvánnak a "kisujjamat nyújtom, a karomat akarja" mondás jut eszébe. Szerinte minden alapítványi iskolának azonos feltételeket kellene biztosítani.
Bognár Ignác szerint lehet, hogy nem bír ki 5 évet az edzőterem. Nem érti, hogy oldják meg a mindennapos testnevelést heti egyszer.
Rázsi Botond válaszában kifejti: a megyei oktatási hivatal, tehát a felügyeleti szerv írta elő a heti egy órát. Hozzáteszi: az ökölvívók Hadnagy úti edzőterme nem lepusztult, nem is lehet az, lévén sportági regionális központ Eger.

13.06
Habis László elfogadja Bognár Ignác javsalatát. Az előterjesztést egyhangúlag támogatta a testület.

13.00
Jönek a sporcélú támogatások:
1. Egri Repülőmodellező Klub 100 000 Ft
2. Shotokan Karate Közhasznú Önvédelmi Sportegyesület 100 000 Ft
3. Eszterházy Károly Főiskola – Eger – HÉSZ Sportegyesület 400 000 Ft
4. Eszterházy Károly Főiskola Diák – és Szabadidősport Club  400 000 Ft
5. Egri Sakk és Ritmikus Sportgimnasztika Sport Klub Gledura Benjamin nemzetközi nagymesteri cím megszerzésének támogatása 1,5 millió Ft
6. Egri Úszó Klub  Pro Agria Nemzetközi Úszóverseny megszervezése 1,5 millió

Bognár Ignác támogatja az előterjesztést, módosító javaslata azonban van. A Gledura Benjaminnak adott támogatást ahhoz a feltételhez kötné, hogy a sportoló a következő két naptári évben egy egri versenyen induljon el. Szerinte egy nagymester jelenléte vonzó lenne a többi versenyzőnek is.

12.57
Az intézményi előirányzat módosítása kapcsán Habis László kiemeli a Gárdonyi színház fény- és hangtechnikájának fejlesztését (38 milli forint), illetve a színészház felújítását (25 millió forint).

12.54
Az önkormányzati bérlakások bérlőkijelölési joga kapcsán menetrendszerűen előjön a kórház ügye (a két lakást orvosok kapják). Császár Zoltán kérdi: mikor kezdődik már a beruházás.
Habis László (miután vesz egy nagy levegőt) elmondja: sokat dolgoztak azért, hogy a szükséges többletforrás rendelkezésre álljon. Hozzáteszi: az előkészületek után a tervezőtől több száz dolgot kérdezett a kivitekező, ami azért sokat elárul...

12.40
A lőtér tulajdonjoga a következő napirend. Egy évek óta húzódó (peres) ügyre kerülhetne pont. A javaslat arról szól, hogy önkormányzati tulajdonba kerülne a terület, de egy része a polgári lövészegylet hasznosításában maradna (rajta az épületekkel).
Dr. Csarnó Ákos szól: örül, hogy végre nyugvópontra juthat az ügy. Még a földhivatalnál dolgozott, amikor már foglalkozott az üggyel. Kiemeli: az anyagban szerepel egy 4,5 milliós vételár-előleg, de kérdi, hol van erről a bizonylat.
Nagy István kérdi: van-e rá mód, hogy ha a város biztosítja máshol a lőteret, költözik az egylet is. Mert a most megávásárolandó terület fontos lenne a városnak, de csak akkor kezdhetnek vele valamint, ha az egylet lemond a földhasználati jogáról.
Habis László válaszában elmondja: a vételár-előleg kifizetése négyoldalú megállapodás alapján történt, húszmilliárdos költségvetés esetében nem csatolnak minden számlát. Ez függő tételként szerepel a könyvekben.
Nagy István kérdésére elmondja: ez a mostani megállapodás nem rosszabb az előzőnél, amit a szocialista városatya említ, az evidencia minden fél részére.

12.36
Több mint 100 cég élt azzal a lehetőséggel, hogy helyi iparűzési adója 2%-át városi civilszervezetnek ajánlja fel. Mindez 7.3 millió forintot jelent.
Dr. Csarnó Ákos jónak tartja a dolgot, hozzátéve: a civileknek nyújtott önkormányzati támogatás folyamatosan csökken, ezért azt kéri, ösztönözzék a vállalkozásokat, hogy még nagyobb lehessen az összeg.
Habis László szerint példaértékű a város és a civilek kapcsolata, soha ennyit nem adtak még támogatásként, mint idén.
Az előterjesztést 16 igennel, egyhangúlag fogadták el.

12.29
Előterjesztés a Lenkey-ház megvásárlásáról. A műemléképületre 15 milliós vételi ajánlatot tenne a város, vagy csereingatlnat ajánlanának fel.
Habis László kifejti: leromlott állapotú ingatlanról van szó, olyanról, amelynek tulajdonosa vélhetően nem tud eleget tenni tulajdonosi kötelezettségre.
- Ezt a jobb sorsra érdemes épületet szisztematikus munkával mindenképpen fejlesztenünk kell - húzza alá.
Csathó Csabának óriási szívügye a téma, végtelenül örül, hogy eljutottak a célegyenesbe.
Császár Zoltán hozzászól, s megint szóba hozza a makettot, de nem akart megsérteni senkit. A Lenkey-házról szólva elárulja, ő is örül, hogy végre megoldás születhet.
Az előterjesztést egyhangúlag támogatják a képviselők.

12.22
Martonné Adler Ildikó elmondja: a beruházással komplett lesz a terület, a Bitkseyvel és az Agyagási parkkal és a Szent József forrással.
Császár Zoltán annyit tesz hozzá, hogy örül. Na jó, egy kicsit bővebben is kifejti: a strand mellett rekreációs lehetőség is lehetne a Bárány uszoda. Kiemeli: az elmúlt 3 ciklusban látott már tervet, makettet, hallott ígéretet. Azt szeretné, ha ez olyan lenne, ami meg is épül. Rázsi Botond biztosítja: ez olyan.
Habis László nem tudja a napirend kapcsán miről beszélt Császár. Szerinte a Termálfürdőben létrejött 50 méteres medence szolgálja a sportot és az itt élőket. Szól az ott felállított sátortetőről.
- Az hogy ma bajnok pólócsapatunk van, régiós úszóközpont vagyunk az mutatja, van mire büszkének lennünk. Nem tudom, miért kell mindig ilyen rosszmájú dolgokat előszedni, amikor sokan sokat dolgoztak azért, hogy ez a pályázat eredményes legyen. Aki ebben gúnyolódik, az magát minősíti.
Császár hozzászólna, de a vitát már lezárták.
Szavazás: 14 igen, egyhangú.  

12.19
Csákvári Antal kiemeli: végre megvalósulhat a beruházás, amely európai szintre emeli a Bárány uszodát.

12.16
Napirenden a Bárány uszoda rekonstrukciója. Habis László elmondja: sok év munkája van ebben az előterjesztésben.
- A cél, hogy megőrizzük azt a csodás természeti értéket, amely a medencét tápláló források jelentenek. Épül egy új medence, amely két 25 méteres részre lesz osztható, a jelenelgit kiszélesítik. Az első ütemben csak a legszükségesebb melegedő és tanmedencei ügyek valósulnak meg, második és harmadik ütemben valósulnak meg lehet tovább gondolni a feljelsztést.

A beruházás finanszírozására TAO-s forrásból 371,8 millió forint áll rendelkezésre, a szükséges önrészt (163,2 millió Ft) pedig az önkormányzat költségvetéséből kell biztosítani.

12.12
Marad a fókuszban a cég, ezúttal az ügyvezetői igazgatói poszt a téma. Sós István javasolja: ne 4 évre, hanem határozatlan időre nevezzék ki Palcsó Pétert.
Bognár Ignác azt javasolja, maradjon az eredeti, s négy évre nevezzék ki a jelenelgi ügyvezetőt. Mint mondja: így döntött az egerszalóki képviselő-testület is, amely nagyobb szavazati aránnyal rendelkezik a társaságban.
Sós István nem fogadja el Bognár javaslatát, az indok az, hogy a határozatlan idő az általános gyakorlat az önkormányzatnál.
Bognár javaslatát 4-en támogatják, Sósét 16-an.

12.10
Itt a tucat: 12-es napirend előterjesztés az Egerszalóki Gyógyforrást Üzemeltető és Szolgáltató Kft. 2014. évi üzleti terv I. féléves teljesítéséről. Se kérdés, se hozzászólás, de van szavazás: 18 igen.

12.06
Módosítani szükséges a Polgármesteri Hivatal alapító okiratát. Az Adó Iroda a Széchenyi utca 2. alá költözik majd (az akadálymentes ügyfélfogadás a városháza földszintjén lesz)
A módosítást egyhangú igennel fogadták el a képviselők.
(közben egy laptopon elindul valami nagyon tréfás hang, a teremben mindenki mosolyogva fogadja a közjátékot)

12.02
A megyei területfejelsztési program a következő napirend. Habis László a következő 7 éves fejlesztési ciklust meghatározó dokumentum fontosságáról szól, illetve a két (a megyei és a városi) önkormányzat együttműködéséről.

A program véleményezését 17 igen, 1 tartózkodás mellett támogatta a testület.

11.56
Rázsi Botond a megújult birkozócsarnokról szólt, amelyre sokáig keresték a lehetőséget. Elmondja: még egy-két simítás van hátra, de olyan eredményeket hozhat, amelyre a továbbiakban is büszkék lehetünk.
- Rengeteg olyan munka van a fiókban, amelynek megvalósítására várnak az egriek, remélem folytható lesz a munka.
(Ez egyébként a mikorportok napja. Csákvári Antelé leesik, Rázsi Botondé zúg, Csathó Csaba az előbb kettőt csiptetett a zakójára.)

Bognár Ignác talál egy pontot: Kepes fotókat vett a város 39 millióért. Kérdi, hogy miért.
Habis László megköszöni a támogató hozzászólásokat. Hangsúlyozza: az, hogy bevételek meghaladták a kiadásokat, miközben a közszolgáltatások és fejlesztések zavartalanul folytak, rendkívül örvendetes. A Kepes-gyűjtemény kapcsán elárulja: a miniszterlenökség megkeresésére egy meghívásos pályázaton vettek részt, s a XX. század mértékadó művészeinek fotóit tartalmazó (korábban) magángyűjteményt kormányzati támogatással vásárolta meg a város.
A beszámolót elfogadta a többség.

11.49
A város első félévées gazdálkodásáról szólva Habis László elmondja: számos komoly beruházást hajtottak végre, ilyen a Bolyki utcai csapadékvíz-elevezetés, vagy a birkozó-csarnok felújítása. Hozzáteszi: a 2014. évi költségvetésben a felhalmozási kiadásokra 7,3 millárd forintot terveztek, mely meghaladja a költségvetési főösszeg 41,5%-át. Kiemeli: a bevételek 1220 millió forinttal meghaladják a kiadások féléves teljesítési összegét. Az önkormányzati intézményeknél a bevétel 14,33%-kal magasabb, a kiadás 4,27%-kal alacsonyabb az időarányos előirányzatnál.
Csákvári Antal azt szűrte le az anyagból, s az abban szereplő adatokból, hogy Eger felelős gazdálkodást folytatott.

11.36
Martonné Adler Ildikó szerint ez az előterjesztés választ ad Tóth Istvánnak az előbbi felvetéseire.
- A kormány intézkedéseivel mindenkire gondol - emeli ki. - Fontos gondoskodnunk a rászorulókról, s segítenünk a vállalkozásokat is.
Tóth István szerint ő is erről beszélt, hogy ha az említett 20 millió forint befolyna a költségvetésbe, akkor fordíthatnák ilyen célra.
A rendelet módosítását 16 igen, 1 nemmel elfogadta a testület.


11.31
Jön a 6-os. Kicsit későn indul, mert Habis Lászlót "felzaklatta az ostobázás". Elmondja: parlamenti képviselőként komoly csatát vívott azért, hogy az önkorányzatok hatásköre ne csökkenjen a a szociális támogatások ügyében.
Változás egyebek között a gyógyszer és gyógyászati segédeszköz támogatásának jogosultsági keretét növelik, illetve a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők helyi iskolakezdési támogatást is kapnak.
- A közgyűlés mérlegelési jogkörét nem köti a továbbiakban jövedelmi korlát, a rászorulók egyéni körülményeit, nehézségeiket szabadon mérlegelheti a testület - húzza alá a polgármester.

11.26
Habis László elmondja: nem tud azonosulni a Jobbik agresszív politzálásával, amellyel olcsó népszerűségre törekszenek.
- Elhangzott: a vállalkozások fizetik be azt az adót, amelyekből iskolákat működtethetünk, vagy bölcsődét tarthatunk fenn. A vállalalkozások telekadója egy ezreléket jelent az iparűzési adóhoz képest, tehát egy ezreléket vezetnénk most ki. A döntés egyébiránt a munkahelyteremtés is szolgálja, s ahol munka van, ott lehetőség is van.
Nagy István: a volt 7-es iskola ügyéről elmondja, szolgáltatóház jött volna ott létre, de építési hatósági eljárás miatt valósult meg a terv. Azt kérdi Tóth Istvántól, hol vetődött fel a telekspekuláció ügye, illetve származott-e ilyen ügyből hátránya az önkormányzatnak.
Szavaznak: 16 igen, 2 nem.

11.18
Mindezek után Korsós László, az Adó Iroda vezetője tart prezentációt. Elmondja: a hazai önkormányzatoknál az iparűzési adó a "legkedveltebb", ez hozza a legnagyobb bevételt is. A második legnagyobb adónem, amit itthon alkalmaznak a magánszemélyek kommunális adója. Ilyen egyébként nincs Egerben. Idegenforgalmi adót az önkormányzatok 25 százaléka alkalmaz. Telekadóval Magyarországon 530 település foglalkozik.
- Eger esetében az idegenforgalmi adóbevétel 4%-ot tesz ki (de ehhez az állam normatív támogatást tesz, ez egyébként az egyetlen ilyen adónem). Telekadót 10 megyei jogú város alakalmat, Eger a legkisebb bevételt produkáló város, ennek oka, hogy szűk körre volt bevezetve.

11.16
Császár Zoltán nem akar belemenni az "idegenforgalmi játékba", de azt elmondja: az lenne a jó, ha minél több pénz folyna be a turizmusról, s lehetőleg ebből minél több jutna a körzetére.
Sós István sem akart hozzászólni, de fog. Szerinte idén Egerben ki lehetett tenni a "megtelt" táblát.

11.13
Tóth István reagál a reakcióra. Szerinte az egész ügynek semmi köze nincs a vállakozásfejlesztéshez, mert a beépítetlen telkek után nem kell adót fizetni, s a beépítetlen telek nem jelent új munkahelyet. Beszélt szállásadóval, aki magasnak tartja az egri idegenforgalmi adót.

11.10
Bognár Ignác szerint a törvényileg előírt 5 százalék eltörlése a telekspekulációt segíti, s ostobaság.
Rázsi Botond magának ad szót. Elmondja: eddig az volt az (ellenzéki) elvárás, hogy minél nagyobb bevételre tegyen szert a város, lehetőleg kormányzati segytség nélkül. Hozzáteszi: azt is szorgalmazták már, hogy teremtsenek munkahelyeket, vagy éppen az idegenforgalmi adót csökkentsük.
- Az idegenforgalmi adót nem az itt élők fizetik, s a turista nem azt nézi, hogy 400 vagy 450 forintot kell fizetni, hanem a végösszeget, s ennek kapcsán el kell mondani, Eger nem kifejezetten drága város. Lényeges, hogy a belváros rehabilitáció kellős közepén, az idei első 5 hónapban 40 ezerrel nőtt az itt eltöltött vendégéjszakák száma.

11.04
Dr. Csarnó Ákos kifejti: körülbelül 20-21 millió forintról van szó, ennyi marad a vállalkozásoknál, amit más célra fordíthatnak. Hozzáteszi: érdemes lenne hasonló programokon gondolkozni, például az adminisztrációs terhek csökkentésén.
Császár Zoltán szerint közvélemény-kutatással kellene megkérdezni a helyieket, hogy melyik adót kellene csökkenteni.
Tóth István szerint ezzel a döntéssel a város bebizonyítja, hogy szociálisan érzéketlen, mert nem a kisembereket segíti. Szerinte inkább az itt letelepedni vágyó fiataloknak kellene kedvezményt adni. Szeretné, ha a közgyűlési közvetítést látva elszégyellné magát a volt 7-es iskola területének tulajdonosa is.

10.57
Itt az 5-ös napirend, a helyi adók ügye. Habis László kiemeli: az adómértékeket az elmúlt években a város nem változtatta, s a magányszemélyeknek nem kell telekadót fizetniük. A mostani változtatás célja, hogy azok a vállalkozások, akik új telephelyet létesítenek kedvezményt kapjanak, azaz a társas vállalkozásoknak nem kell 2015. január 1-jétől a beépítetlen építési telkek után adót fizetniük. (240 adóalanyt érint az ügy)
Tóth István azt kérdi: miért nem a 90%-os idegenforgalmi adót csökkentik, s miért az 5 %-os telekadót törlik el a vállalkozásoknak?
Habis László emlékeztet: az IFA-ból minden beszedett 1 forint után az állam ad még 1,50-et, azaz, ha egy forintot veszítenek, akkor valójában 2,50-től esnek el. Kiemeli: több fontos lépést is tesz az önkormányzat az idegenforgalomért: a nonprofit kft. támogatása, az applikációk, vagy a boros könyv kiadása ilyen - húzza alá.

10.55
Senki ne féljen attól, ha független képviselő van a körzetében, mert az  nem jelenti azt, hogy oda nem jut pénz - kampányol Császár Zoltán. Hozzáteszi: ha nem fideszes a városvezetés, akkor is jut forrás a településre.
Habis László elmondja: jó kormányzati kapcsolat nélkül nehezebben boldogul egy-egy város.

10.46
A költségvetési rendelet a 4-es napirend. Habis László "a terjedelemes anyag"-ról elmondja: szerepel benne az első féléves előirányzat változások átvezetése.
- A tavalyi pénzmaradvány 326 millióval növeli a tavalyi főösszeget. Példaszerűen említek néhány ügyet, amelyet polgármesteri hatáskörben rendeztünk: ilyen a déli iparterület fejlesztéséhez szükséges ingatlanvásárlás ügye. A testület döntésének értémében termálfürdős területvásárlásra is sor került. Fontosnak tartom, hogy a nagyberuházásainkhoz bevontuk előző évi tartalékainkat.

10.42
A Helyi Választási Bizottság tagjairól szavaznak a képviselők.
Tagok:
1./ Dr. Csetneki Attila
2./ Dr. Fábián Beáta
3./ Majoros Lászlóné
Póttagok:
1./ Dr. Halmos R. Péter
2./ Dr. Bódis Károly

10.27
Tóth István mond köszönetet a tűzoltóknak, katasztrófavédőknek. Arra kíváncsi, hány óvóhely van Egerben, illetve hol. Császár Zoltán a 25-ös út ügyére, a kéménysperésre és a darazsakra kérdez rá.
Seres Tibor válaszában elmondja: az óvóhelyekről az önkormányzati katasztrófavédelmi referens ad tájékoztatást. Az Eger-Kerecsend közötti szakaszról szólva kifejti: tavaly nem volt halálos baleset a megyében, míg az idei első negyedévben több is történt. Az út nyomvanala és forgalmi helyzetével kapcsolatban csak azt tehetik, hogy időnként ismertetik a problémát, esetleg javaslatot is tesznek. 
- A Tűzkév ügye országos probléma, de meg fog oldódni, senki nem marad szakmai ellenőrzés, biztonságos kémény nélkül. A darazsak érdekes kérdés: van egy olyan mentalitás, hogy az emberek nincsenek bajban, s mégis a tűzoltókat hívják. Ám megesik, sőt elő is fordult már, hogy valakit a nyaralásból hazaérve darazsak támadták meg otthonában, s a fürdőszobába menekült, úgy hívta a tűzoltóságot. Ilyen esetben nem kérdés, hogy menni kell.

10.12
Első napirend: tájékoztató a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság működéséről. Seres Tibor megbízott tűzoltó parancsnok alezredes tartja. Kiemeli: a katasztrófavédelmi kirendeltség és a tűzoltóság munkáját nem lehet szétválasztani, noha új feladatok, új struktúra jelent meg. A változás 2012. január elsején történt, Seres volt az utolsó parancsnoka a városi tűzoltóságnak. Kiemeli: mindig is jó kapcsolat volt az önkormányzattal, s ez azóta is így van.
- Eger város tűzoltósága az egrieké - húzza alá.
Sorolja a jelentősebb feladatokat: West Balkán, Devecser, dunai árvíz, robbanótestek az építkezéseken, viharkárok, balesetek. Kiemelt esemény volt egy lakásban történt robbanás a Vörösmarty úton.
A vonulási adatokról szólva kiemeli: 2012-től visszaestek a tűzoltósági események, bár idén emelkedő a tendecia. Jelentős informatikai fejlesztést hajtottak végre, de szavai szerint fontos változás volt a 112-es segyélyhívó beindítása is.
Seres bemutatja az egri tűzoltók parancsnokát, Vincze- Pap Kálmánt.

10.05
Pál György napirend előtt szól. Kiemeli: Egerben szeretjük azt mondani, iskolaváros vagyunk, s erre meg is van minden alap. Maga is Dobós diák (volt), szól az intézmény történetéről. Elárulja: az államtól 1890-ben kapta meg a város az iskolát.
- Mindig is kiváló pedagógusegyéniségek dolgoztak az iskolában, ma is a megye egyik legjobb intézménye a Dobó István Gimnázium. Ez az iskola a következő tanévben ünneli folyamatos fennállásának 125., az első építés 200. évfordulóját. Bár ma már az állam a fenntartó, azt kérem, próbáljunk meg segíteni, hogy az évforduló valóban ünnep legyen, s mindenki magáénak érezze.
Habis László egyetért a felszólalással.

10.04
Habis László szól arról, folyamatban van az új térfigyelő kamerák üzembe helyezése.

9.57
Erdélyi Gábor kapitányságvezető-helyettes válaszol. Köszöni a dicsérő szavakat. Kifejti: nem merült fel még problémaként, hogy eltűnt volna kamera felvétele, s emiatt egy bizonyítási eljárás nehezebb lett volna. A jogszabályi feltételekhez kell igazodniuk.

Császár Zoltán szóvá teszi: nem elég az egy perc a rendőrséghez intézett kérdésekre. Elmondja: a Telekessy utcában árusok jelentek meg, akik mindenáron be akarnak jutni lakásokba. Erdélyi Gábor azt kéri, aki jogsértést tapasztal, tegyen bejelentést.

9.51
A rendőrségtől négyen is kérdeznek. Elsőként Lombeczki Gábor kap szót. Újra a felsővárosi kmb irodát hozza szóba. Elmondja: immár folyamatos a lakossági fogadóóra, minden szerdán mehetnek a helyiek az irodába. Hozzáteszi: a felsővárosiak nagyobb jelenlétet szeretnének a patakpartnál.
Császár Zoltán következik: de rendre megcsörren a telefonja. Elmondja: öröm, hogy a rendőrség elfogta a nemrégiben történt rablás elkövetőjét. A körzetében immár egy magányomozó iroda is működik, ami szintén javíthat a közbiztonságon.
Sós István is kérdez. Pontosabban köszönetet mond azért a segítségért, amelyet a rendőrség az Országzászló felállítása kapcsán nyújtott.
Csathó Csaba a kamerarendszer kapcsán elmondja: míg a fővárosban 8, addig Egerben csak 3 napig tárolhatnak adatokat. Kérdi: lehetne-e itt is nyolc? 

9.43
Az Egri Járás területén 87 ezer lakos él, azaz a megye 28 százaléka. A hivatalban 167-en dolgoznak.

9.35
Napirendek előtt dr. Boncz László, az Egri járási Hivatal vezetője ad tájékoztatást a megjelenteknek a közigazgatásban bekövetkezett változásokról. Szól az államigazgatás átalakításáról, kitér a Magyary és a Széchenyi Programra is, illetve a fővárosi és megyei kormányhivatalok felállítására. Mint fogalmaz: az integrált működés éves szinten több száz millió forintos megtakarítással jár, annak ellenére, hogy az állampolgárok a változásból alig vehetnek észre valamit.
- A járási hivatalok megalakulásánál több célt fogalmazott meg a kormányzat: ilyen, hogy a korábban önkormányzatnál lévő államigazgatási ügyek az államgigazgatáshoz kerüljenek - mondja. - Utólag visszatekintve elmondhatjuk: az önkormányzatok konstruktívan álltak a változásokhoz, korrekt megállapodások születtek.
Sorolja az átkerült hatásköröket: okmányiroda, gyámhivatal, szabálysértési és egyes szociális ügyek.

9.31
Újabb köszöntés: a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség életműdíjjal ismerte el dr. Honfi László intézetvezető munkáját. 

9.25
Néhányan még hiányoznak, de az ülés elkezdődik. Habis László elöljáróban köszönti mindazokat, akik a nyáron ünnepelték névnapjukat. (Orosz Lászlóné Ibolya, Tóth István, Nagy István, Sós István, Bognár Ignác és Csathó Csaba).
A következőkben elmondja: a Magyar Könyvtárosok Egyesülete emlékérmét idén Tőzser Istvánné Géczi Andrea, a Bródy könyvtár igazgatója kapta.

9.01
Negyven napirendi pont vár az egri képviselőkre a mai közgyűlésen. Eddig a "de régen voltunk már itt" típusú mondatokból volt a legtöbb.

Napirendek előtt köszöntik Tőzsér Istvánnét, a Bródy könyvtár igazgatóját és dr. Honfi Lászlót, az Eszterházy főiskola Sporttudományi Intézetének igazgatóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!