Közélet

2014.09.05. 07:40

LMP: új munkalehetőségek

A Lehet Más a Politika egri önkormányzati képviselője és polgármester-jelöltje Csarnó Ákos, valamint a párt egri listavezetője Komlósi Csaba tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Egerben.

HEOL

Az utóbbi években a munkanélküliségi adatok stagnálnak, nagyobb beruházás, ami munkahelyeket teremtett volna nem érkezett Egerbe. Az északi ipari park elhagyatott, üresen áll, az elkerülő út hiánya miatt alkalmatlan nagyobb üzemek fogadására. A Maklár határáig felújított útnál nem jöttek tovább a nagyobb vállalatok? a ZF és a tühmer is Maklárra helyezte ki üzemegységét. Világos, hogy az önkormányzat nem tud jó lehetőségeket felmutatni a nagyobb beruházóknak. Mi viszont tudunk megvalósítható munkahelyeket biztosítani! - hangzott el az LMP csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Mint közölték: szoftverfejlesztő központ létrehozásával százas nagyságrendben lehetne vissza-, illetve Egerbe csábítani a fiatal álláskeresőket. A magyar közigazgatás éves szinten tízmilliárdokat fizet a közigazgatásban használatos operációs rendszerek valamint ügyviteli programok liszenceiért, ezek kiváltására alkalmas a nyílt forráskódú, hazai szoftverek kifejlesztése.

- A zöld gazdaságfejlesztés egyik kulcsterülete az energiahatékonyság. Ösztönöznénk és támogatnánk az energiahatékonysági beruházásokat mind a privát, mind az önkormányzati, mind a vállalkozói szférában. Ezzel egyszerre több előnyhöz is juthatunk, mert azon túl, hogy hőszigeteljük lakásainkat, házainkat, épületeinket és ezzel energiát takarítunk meg, fenntarthatóan csökkentjük a rezsinket, és százezres nagyságrendben munkahelyeket teremtünk az építőiparban. 

- A zöldenergia-termelés és a megújulóenergia-ipar is nagy munkahelyteremtő potenciállal bír helyben, és helyi energia-önellátást biztosít. Ezzel a célja a helyi foglalkoztatás és gazdaság ösztönzése volt, a fosszilis energiától való függőség és a régió energiaköltségeinek csökkentésével egyidejűleg.

A város kedvező adottságai valamint a rengeteg parlagon heverő termőföld, zártkert miatt a helyi élelmiszertermelés és az erre épülő feldolgozás is kitörési pont lehetne. A zöldség-gyümölcs ágazat magas kézimunka igénye és eltartó-képessége miatt komoly munkahelyteremtő és jövedelemtermelő lehetőségeket jelent. Be kell vezetni a helyi termékeket a városi közétkeztetésbe, legalább bölcsődékbe, óvodákba és iskolákba! A használaton kívüli földterületek közösségek, vállalkozások részére használatba adását meg kell oldani önkormányzati földbank létrehozásával - tették hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!