Közélet

2015.02.16. 15:00

Heves megye: szűk a büdzsé, de adósság nincs

Ahogy tavaly és tavalyelőtt, idén is 226,8 millió forint központi bevételből gazdálkodhat Heves megye önkormányzata.

R. M.

Egyebek mellett ez szerepel a megyei közgyűlés hétfőn, 10 igen és 3 nem szavazat mellett elfogadott 2015-ös költségvetési rendeletében. A központi bevétel nagyságát a költségvetési törvény határozza meg, s szintén törvényi előírás, hogy a megyei büdzsében adósságot keletkeztető ügyletek, egyéb kezességvállalások nem szerepelhetnek. Heves megyének „adósságkeletkeztetési szándéka nincs, adósságot keletkeztető ügylethez kapcsolódó fejlesztési célt nem határozott meg."

Hiány sem tervezhető a hatályos jogszabályok szerint, ennek megfelelően a rendeletben konkrétan 0 forint forráshiányt állapított meg erre az esztendőre a testület. A büdzsében egyébként külön szerepelnek a megyei önkormányzat, illetőleg a megyei önkormányzati hivatal bevételei és kiadásai. Utóbbi fenntartása messze a legnagyobb tétel. Például irányító szervi támogatásként az önkormányzat több mint 162 millió forintot ad a hivatalnak. A hagyományos megyenap megszervezésére ugyanakkor 2 millió forint, míg a civil szervezeteknek másfél millió forint jut.

Mindamellett jelentős, 10 millió forintos összeget irányoztak elő a Heves Megyei Értéktár működtetésére a megyei önkormányzat és a Földművelésügyi Minisztérium egyedi támogatási szerződése alapján. Létrejött az értéktár bizottság. A cél a megye kiemelkedő természeti és épített értékeinek, növény- és állatvilágának, helyi hagyományainak, gasztronómiájának, termékeinek stb. megőrzése és esetleges hungarikummá minősítése.

2015. február 8-i hatállyal lemondott közgyűlési mandátumáról Szabó Gyula (MSZP).

Helyette a szocialista párt Orosz Bálint Jánost delegálta, aki tegnap átvette megbízólevelét és le is tette az esküt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!