Közélet

2015.12.15. 18:10

Nem tudnak mit kezdeni a szellemházakkal

Az elhagyott ingatlanok mindenhol nagy problémát jelentenek. Néhány dél-hevesi faluban a legfontosabb megoldásra váró gondok közé sorolják.

Szomszéd Eszter

Sok gondot okoznak az önkormányzatoknak és az építésügyi hatóságoknak a lakatlanná vált ingatlanok. Az örökösök egy része szándékosan vagy helyzetéből adódóan nem foglalkozik a lepusztult szellemházak karbantartásával.

Az elhagyott ingatlanok számos helyen nagy problémát jelentenek, de néhány dél-hevesi faluban az egyik legsürgetőbben megoldásra váró gondok közé sorolják. Némelyikről már azt sem lehet kideríteni, ki a jelenlegi tulajdonosa. De sok esetben az örökösök sem tudják, mit kezdjenek a rájuk maradt – a környék sajnálatos adottságai miatt sokszor eladhatatlan – házakkal. Egy bizonyos: a településképet csak rontják és számos veszélyforrást rejtenek.

– A szellemházak 100 százaléka magántulajdon, ezért nem tudunk velük mit kezdeni, és a számuk egyre csak nő – panaszkodott Buda Sándorné tarnaszentmiklósi polgármester. – A képviselő-testület viszont már elfogadta, hogy a jövő évben tisztázza ezen elhagyott romos házak tulajdonjogait. Első körben lefotózzuk őket, és a képeket elküldjük a törvényes gazdájának, azzal a felszólítással, hogy kezdjen az épülettel valamit vagy bontási engedélyt szerezve bontassa azt le. Ha mégsem tenné, akkor az önkormányzat jogi útra tereli az ügyet: lebontatjuk a házat, és a költségeket a tulajdonosra terheljük – tájékoztatott a faluvezető.

A szellemházak környékén keletkező problémák sokfélék. Buda Sándorné elmondta: egyrészt nagyon sok kártevő él a szellemházakban és a szellemházak közelében. Főként patkányokról van szó, amik fertőzések hordozói, és veszélyt jelentenek a lakosságra. Másrészt a gyerekek is gyakran játszanak ott, minden felszólítás ellenére, és ezen házak baleset- és életveszélyesek. Harmadrészt pedig szabadrablás van: a tolvajok mindent visznek, ami mozdítható és éghető. Sok helyütt már csak a torzók maradtak, ablak- és ajtókeretek nélkül.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az enyészeté lettek az egykori meleg otthonok Tarnaszentmiklóson. Most már csak huzatos, kiüresedett romhalmazok, amikkel a helyi önkormányzatoknak gyűlik meg a baja. FOTÓ: KORSÓS VIKTOR
[/caption]

Mint megtudtuk: a tarnaszentmiklósi házak közül több mint hatvan áll üresen. S hogy miért ilyen sok a szellemház? A válaszok, mint ahogyan a történetek is, különfélék. Vannak, ahonnan kihaltak, vannak, ahonnan elköltöztek és hátrahagyták a házat vevő híján, de sok szocpolos ház is megüresedett. Olyan is megesett, hogy olyan vette meg, aki letette az előleget, beköltözött, lelakta, majd egyszercsak nyoma veszett a valamikori lakónak. Ez esetben rendezetlen tulajdoni viszonyokról beszélünk. Az örökös nélkül maradt házak már a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. birtokában vannak.

– A vagyonkezelő viszont az érdeklődőktől nem fogadja el a részletfizetési lehetőséget, így már több potenciális vevő állt el a házvásárlási szándékától. Kérdem én: kinek jó ez? Nem lehetne változtatni a feltételeken? – sorolta kérdéseit Buda Sándorné.

Pár hónappal ezelőtt megírtuk, hogy Kömlőn is sok elhagyatott, romos ház jelentett veszélyt a kömlőiekre. Igen, mindezt már lehet múlt időben írni, mivel az önkormányzat elbontatta ezeket az épületeket.

– A választási programomban is szerepelt, hogy azt a megközelítőleg ötven lakatlan ingatlant, amelyek rontják a falu képét, minél előbb elbontatom. Kiértesítettük a tulajdonosokat, és a jegyző szinte mindenütt azonnali bontást rendelt el az életveszély elhárítása érdekében, amit a hevesi járási hivatal építési hatósága helytállónak ítélt a helyszíni szemlét követően. A tulajdonosok közül volt, aki jelentkezett, hogy a saját költségére elvégezteti ezt a munkát, de a helyhatóság a saját költségvetéséből is fordított erre pénzt – tájékoztatott Turó Tamás polgármester.

Vannak, akiket nem érdekel a házak sorsa

Az önkormányzatokhoz nap mint nap érkeznek panaszok a „szerencsétlenül” járt szomszédoktól, mivel ők isszák meg a levét az ingatlan gazdájának hanyagságáért: a kertekben burjánzó fű átnő hozzájuk, a házakban patkányok tanyáznak, s féltik a saját háziállataikat, nem mellesleg így csökken az ő ingatlanjuk értéke is. Pélyen Ari Norman a szépen rendbetett parkot mutatta az orvosi rendelő mellett, amikor észrevettünk néhány környékbeli ingatlant. – Nem tudunk mit tenni ezekkel. Szépíthetjük mi bárhogy a település központját, ha vannak, akiket nem érdekel, hogy néz ki a tulajdonuk. Sok elhagyott ház van sajnos Pélyen is – panaszolta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik