Közélet

2016.01.10. 17:20

A pszichológus válaszol

Aggódik gyermeke lelki egészségéért? Szeretne hasznos tanácsokat kapni a gyermekneveléshez egy tapasztalat szakembertől? Kérje lapunk segítségét!

HEOL

Kedves Otília!
Két kisgyermekes anya vagyok. A kisfiam szeptemberben kezdte az óvodát. Augusztusban sikerült teljesen leszoknia a pelenkáról. Nem járt előtte bölcsődébe, így a beszokásunk az oviba kicsit nehézkes volt. A kisfiam sokat sírt, nem oldódott fel, nem játszott senkivel. Mostanra viszont egy kissé aggasztó dolog vette kezdetét: visszatartja a székletét napokig, sőt, volt, hogy több mint egy hétig. A kicsi fájlalja a hasát, de wc-zésről hallani sem akar! A gyermekorvos kúpot és szirupot javasolt, ami átmenetileg segített, de összességében nem hozott megoldást. Szeretném tudni, hogy mi lehet az oka ennek az aggasztó tünetnek, és hogy a gyógyszereken kívül mi jelenthet megoldást. Semmiképp nem lenne jó, ha már most hozzászokna ezekhez a készítményekhez. Azt javasolta az orvos, hogy kérdezzünk meg erről egy pszichológust.

Kedves Judit!
Levele alapján a kisfiú – minden bizonnyal – szorongást élt át az óvodába való beszoktatáskor. Ez a szeparációs szorongás az, amit akkor éreznek a gyerekek, amikor elválasztják őket a szüleiktől. Levele alapján úgy tűnik, hogy a szorongás nem csökkent az elmúlt időszakban, csupán megnyilvánulási módot váltott. Az obstipációra ugyanis a klinikai pszichológia úgy tekint, mint egy lehetséges tünetre, amelyet a gyerek arra használhat, hogy kifejezze az édesanyjától való elszakadás felett érzett aggodalmát. Én is mindenképpen azt javaslom, hogy feltétlenül keressenek fel egy pszichoterapeutát, aki segíteni tud a szorongásos tünetek, és ezek kiváltó okainak a csökkentésében.
Márkusné Barkó Otília

Kérdéseiket a [email protected] e-mail címre, illetve az Eger, Trinitárius 1. szám postacímünkre, vagy a [email protected] e-mail-re várjuk. A tárgyba írják bele: „A pszichológus válaszol.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!