Közélet

2016.01.28. 17:03

Ablakot nyit a világra

Kollár Lajos rámutatott: a mezőgazdaságban, a filozófiában, a vallásban, az életünk körülményeiben ott vannak a hegyek.

Guti Rita

A hegymászó élményein keresztül igyekszik közelebb hozni a fiatalokhoz a földrajzot Kollár Lajos, aki a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció tagjaként járja az ország iskoláit határon innen és túl. Mezőtárkányban a hegyek életünkben játszott szerepéről beszélt szerdán hallgatóságának.

Nemcsak a földrajz iránti érdeklődést szeretnénk felkelteni, hanem a bennünket körülvevő világ iránti kíváncsiságot is – fogalmazott Kollár Lajos szerdán Mezőtárkányban, ahová  a helyi felső tagozatosoknak egy élményszerű földrajzórát hozott. Elmondta, Mécs László hegymászó társával több mint két esztendeje állítottak össze egy iskolásoknak, fiataloknak szánt interaktív előadást, amelyben arra világítanak rá, milyen szerepet játszanak életünkben a hegyek.

– Amikor összeállítottuk ennek a rendhagyó földrajzórának az anyagát, még nem gondoltuk, hogy ilyen sok előadást megér. Két esztendő alatt túl vagyunk már a századik ilyen órán, igaz Heves megyében még csak Füzesabonyban és most Mezőtárkányban volt alkalmunk bemutatni. Itt valahogy eddig kevesebb érdeklődést kapott, pedig nemcsak az ország határain belül, a határokon túl is jártunk vele iskolákban, s februárban az Egyesült Államokba utazunk vele. Ottani magyaroknak visszük el. Tízéves kor felett szinte mindenki rácsodálkozik, hogy tényleg milyen sok mindenben is szerepet játszanak életünk során a hegyek.

Kollár Lajos rámutatott: a mezőgazdaságban, a filozófiában, a vallásban, az életünk körülményeiben ott vannak a hegyek.
– Gondoljunk csak a tatárjárásra – említette. – A hegyek mentették meg az emberek életét. Vagy gondoljunk a vízfolyásokra, az emberiség 40 százalékát a hegyekből jövő víz élteti. Ha ilyen, nem mindennapi módon közelítünk a hegyeken keresztül a földrajzhoz, azt még az a diák is érdekesnek fogja találni, aki egyébként unatkozik a földrajzórán.

S, hogy kedvet csinál-e egy-egy ilyen előadással a hegymászó a saját szenvedélyéhez? Sarkallja-e vele hallgatóságát, hogy maga is bakancsba bújjon és hegycsúcsok meghódítására induljon? Kollár Lajos szerint ez nem kérdés.

– A „Magyarok a világ nyolcezresein” expedíciós sorozat itthoni Mozdulj! programját tizenkét évvel ezelőtt hoztuk létre Erőss Zsolttal. Rengeteg előadást tartottuk és tapasztaltuk, hogy milyen erős  hatása van – emlékezett vissza. – S ha nem is a nyolcezresek meghódítására indultak el sokan, de kimozdultak, kirándultak, túráznak azóta is, s megtapasztalták, hogy az aktivitás milyen pozitív hatással van az életükre.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Kollár Lajos: a bennünket körülvevő világ iránti érdeklődést szeretnénk felkelteni előadásainkban Fotó: Tóth Balázs
[/caption]

A földrajztanároktól kapott visszajelzések is nagyon kedvezőek.
– Volt egy sejtésünk, hogy a mi hozzáállásunk más, olyan szemlélet, amivel nem írnak tankönyveket, tán ezért sikeres, és talál befogadásra az amit csinálunk – magyarázta. – Nem hiánypótlás, hozzáadás ez a tananyaghoz. Nem újkeletű ez, hiszen 2001, a Grönland-expedíció óta járjuk társaimmal az országot. Minden tanévre készítünk egy-egy témát. A Hegyek szerepe életünkben mellett például az idei tanévben Nepál emlékére készítettünk egy összeállítást. Éppen azért, mert Nepált egy óriási trauma érte a földrengéssel, s nekünk fontos ez az ország. Földrajzi, etnikai, vallási szempontokat figyelembe véve, a hegymászó szemével mutatjuk be az országot.

Minden előadás egyszersmind filmélményt is jelent, s szerencsére a gyerekek visszajelzése azt mutatja megfogalmazódnak kérdések. Elsősorban az expedíciók, a hegymászás iránt érdeklődnek, s az általunk megfogalmazott kérdésekre, aki jól válaszol, kap tőlünk ajándékot.

Több mint negyven éve a csúcsokon

A hegymászást 1972-ben kezdte. Tátra, Alpok, Kaukázus jött a sorban, majd az 1997-es és a 2001-es sikeres Grönland-expedíció szervezője és résztvevője. Himalája-expedíciók: 2003-as Gasherbrum; a 2005-ös K2 8611 méter, a 2007-es Hidden Peak 8068 m és Broad Peak 8047 m, (Karakorum-Himalája, Pakisztán), a 2006-os Dhaulagiri 8167 m, a 2008-as Makalu 8463 m, a 2009-es Manaslu 8156 m, a 2010-es Cso-Oju 8201 m, a 2011-es Lhoce 8516 m, a 2012-es Annapurna 8091 m expedíciók vezetője, szervezője. 2003-ban, Erőss Zsolttal és Mécs Lászlóval létrehozta a „Magyarok a világ nyolcezresein” expedíciós sorozatot azzal a céllal, hogy földünk 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsát mássza meg magyar hegymászó és az ezzel kapcsolatos életmód-sport értékeket népszerűsítse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!