Közélet

2016.02.02. 18:44

Képviselőink vagyona

Négy képviselő is lecserélte autóját, Korózs Lajos és Szabó Zsolt is szegényebb lett egy lakással, utóbbi pedig birtokportfolióját is átalakította egy kicsit.

Tóth Balázs

Február elsején nulla órától nyilvánosságra hozták az országgyűlési képviselői vagyonnyilatkozatokat. Ismét utána néztünk, megyénk parlamenti honatyáinknak anyagilag hogyan sikerült a 2015-ös év. Szabó Zsolt növelte megtakarításait és adósságát is, ingatlanokat adott, vett, cserélt. Korózs Lajos eladta budapesti lakását és így már hitele sincs. Horváth László új autót vett, s növelte banki tartozását. Mirkóczki Ádám családja bővült, dr. Nyitrai Zsolt miniszteri biztos lett, Sneider Tamás csökkentette tartozásait, Vona Gábornak pedig továbbra sincs a nevén sem ingatlan, sem nagyobb ingóság. A felsorolásban a készpénznél a hat havi képviselői alapdíj feletti összeget kellett beírniuk a honatyáknak.

A vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségekről egyébként a 2007. évi CLII. törvény rendelkezik, hogy biztosítsa az alapvető jogok és kötelességek pártatlan és elfogulatlan érvényesítését, valamint a közélet tisztaságának biztosítását és a korrupció megelőzését. Az országgyűlési képviselők meghatározott adattartalommal nyilatkozatot tesznek a saját és a vele egy háztartásban élő hozzátartozók jövedelmi, érdekeltségi és vagyoni helyzetéről. Aki ezt megtagadja, annak megbízatását meg kell szüntetni, majd három évig közszolgálati jogviszonyt nem létesíthet, valamint vagyonnyilatkozat-tétellel járó beosztást nem láthat el. Igaz, ha valótlanságot írnak bele, vagy kihagynak belőle valamit, azért rendszerint nem vonják őket felelősségre.

Fodor Gábor (Magyar Liberális Párt)

Képviselői jövedelem: 747 878 Ft/hó
Megtakarítás: 7,11 millió Ft
Adósság: nincs
Ingatlan: 3 db
Jármű: Skoda Superb (2015) Ford Orion (1987)

Megjegyzés: A függetlenek között ülő képviselő vagyoni helyzetében nem következett be nagyobb változás. Továbbra is fele részben tulajdonosa egy budapesti, IV. kerületi 60 négyzetméteres lakásnak, egy gyöngyösi családi háznak és garázsnak, illetve egy balatonmáriafürdői nyaralónak. Ugyan VW Phaetonjától megvált, helyette azonban lízingeli a Skodát. Megtakarításai közül a 2014-ben még meglévő 790 ezer forintos takarékbetétje megszűnt, biztosításainak értéke pedig 160 ezer forinttal nőtt az elmúlt esztendőben.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fodor Gábor (Magyar Liberális Párt)
[/caption]

 

Horváth László (FIDESZ)

Képviselői jövedelem: 747 878 Ft/hó
Megtakarítás: nincs
Adósság: 8,96 millió Ft
Ingatlan: 4 db
Jármű: VW Passat, Nissan Qashqai

Megjegyzés: Továbbra is megvannak egri és sopron-brennbergbányai ingatlanai. Pénzintézeti tartozása viszont folyamatosan nő, már tavalyelőtt év közben is jócskán megnövekedett, 660 ezer forintról 5,85 millióra, ehhez még bő hárommillió forint adósság jött hozzá. Igaz, régi Passatját egy újra cserélte. Továbbra is 95 százalékos tulajdonosa a budapesti Qualitrade Kft.-nek, amelynek tavalyelőtt nem volt bevétele. Képviselői tiszteletdíja 150 ezer forinttal csökkent, valószínűleg azért, mert már nem alelnöke a Törvényalkotási bizottságnak.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Horváth László (Fidesz)
[/caption]

Korózs Lajos (MSZP)

Képviselői jövedelem: 897 453 Ft/hó
Megtakarítás: magánnyugdíjpénztári tag
Adósság: nincs
Ingatlan: 2 db
Jármű: VW Sharan

Megjegyzés: Egerben egy 104 négyzetméteres lakás felének, Sarudon egy 60,5 négyzetméteres üdülőnek a tulajdonosa. A nyár folyamán eladta devizahitelre vásárolt budapesti, a Parlamenthez közel lévő lakását, ezzel együtt viszont megszabadult tízmilliós bankkölcsönétől is. Egerben, Füzesabonyban és Hatvanban is irodát tart fenn, ezek berendezését, finanszírozását is beírta a képviselői juttatások közé. Magánnyugdíjpénztári megtakarítását nem tüntette föl összegszerűen, s a nyilatkozatból kitűnik, Áron nevű fia is önálló lett.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Korózs Lajos (MSZP)
[/caption]


Mirkóczki Ádám (Jobbik)

Képviselői jövedelem: 997 170 Ft/hó
Megtakarítás: nincs
Adósság: 13,25 millió Ft
Ingatlan: 2 db
Jármű: VW Sharan (2009)

Megjegyzés: Továbbra is Feldebrőn él családjával, amely új taggal, Mirkóczki Zselykével bővült. Talán ennek is köszönhető, hogy Passatját egy egyterű modellre cserélte. Diákhiteléből 680 ezer forintot törlesztett, s idén várhatóan megszabadul a maradék 90 ezer forinttól is, amit még tanulmányai idején vett föl. Tizenegymilliós lakáshitele valamennyivel tízmillió forint alá csökkent. Új elem a vagyonbevallásában az autóra fölvett lízinghitel és az egymilliós magánkölcsön is. Megvan feldebrői közös telkük is.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Mirkóczki Ádám (Jobbik)
[/caption]

Dr. Nyitrai Zsolt (FIDESZ)

Képviselői jövedelem: 224 363 Ft/hó
Megtakarítás: 7,4 millió Ft
Adósság: nincs
Ingatlan: 3 db
Jármű: Kia Cee’d

Megjegyzés: Továbbra is ugyanazok az ingatlanjai vannak meg, amelyeket 2014-ben vásárolt Andornaktályán és Egerben, és a műgyűjteménye sem bővült. Megtakarításait kissé átalakította, s összességében egymillió forinttal csökkentette. Számlán tartott pénze feleakkora lett, ennek kétharmadából készpénzállományát és államkötvényeit bővítette. Júniusban miniszteri biztossá nevezték ki, de több pénzt nem keres, mint addig, mert ugyanannyival (523,5 ezer forinttal) csökkent a képviselői tiszteletdíja, mint amennyit miniszteri biztosként kap.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz)
[/caption]


Sneider Tamás (Jobbik)

Képviselői jövedelem: 1 296 321 Ft/hó
Megtakarítás: nincs
Adósság: 6,1 millió Ft
Ingatlan: 3 db + 2 ha szőlő
Jármű: Renault Thalia, Fiat Punto, MTZ 820.1 traktor

Megjegyzés: Továbbra is Aldebrő az állandó lakhelye az országgyűlés alelnökének, itt van a korábban szerzett telephelye és szőlője is. A tavalyi évet a kölcsönök törlesztésére használta föl, szőlőtelepítési hitele félmillióval, lakáskölcsöne 2,4 millióval csökkent, a korábbi, 4,4 millió forintos magánkölcsönből 400 ezer forintot törlesztett. Hatvani és hevesi irodáján kívül immár Pásztón is fogadja a panaszokat. Parlamenti tevékenysége során elég sok Nógrád megyéhez kapcsolódó beadványt is benyújtott. Autót, traktort nem cserélt.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Sneider Tamás (Jobbik)
[/caption]

Szabó Zsolt (FIDESZ)

Képviselői jövedelem: 224 363 Ft/hó
Megtakarítás: 13 777 138 Ft
Adósság: 24 millió Ft
Ingatlan: 1 db+ tanya + 238 ha mezőgazdasági
Jármű: Ford Mondeo (2010)

Megjegyzés: Elköltözött korábbi 160 négyzetméteres családi házából a 2014-ben vásárolt ingatlanába, amelyet 30 négyzetméterrel bővített is. Megvált 33 hektárnyi gyöngyöstarjáni földtől, helyette vett egy tanyát Hatvan mellett, és cserével hozzájutott 38 hektáros szuhai birtokához. Vett egy öt éves Mondeót. 8,7 millióval nőtt a megtakarítása, hatmillióval pedig pénzintézeti tartozása. Államtitkári jövedelme havi 950 ezer forint, őstermelőként 6,8 milliót, föld bérbeadásból 1,46 milliót keresett tavaly. Négy cége osztalékából 714 ezer forint jövedelme származott.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Szabó Zsolt (Fidesz)
[/caption]

Vona Gábor (Jobbik)

Képviselői jövedelem: 1 296 321 Ft/hó
Megtakarítás: 730 ezer Ft
Adósság: nincs
Ingatlan: nincs
Jármű: nincs

Megjegyzés: A Jobbik elnökének továbbra sincs a nevén semmilyen nagyobb érték. A korábbi takarékbetét helyett OTP Prémium alapba fektetett, 800 ezer helyett 730 ezer forintot. Könyvkiadásból nem volt már bevétele, ellentétben a korábbi évekkel. A Jobbik tavaly nyilvánosságra hozta a képviselőkkel közös háztartásban élők vagyonnyilatkozatait, ezek hétfőn kora délutánig még nem kerültek föl a párt weboldalára. Felesége tavalyi nyilatkozatában két autó szerepelt, ingatlan sem az ő, sem pedig a gyerekek nevén nem volt.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Vona Gábor (Jobbik)
[/caption]

Dömötör Csaba (miniszterhelyettes)

Államtitkári jövedelem: 997 ezer Ft/hó
Megtakarítás: 1,6 millió Ft
Adósság: 12 millió Ft
Ingatlan: 2 db
Jármű: Ford Mondeo

Megjegyzés: A Miniszterelnöki Kabinetiroda gyöngyösi kötődésű államtitkárának, miniszterhelyettesének van egy budapesti lakása, valamint tavaly év végén felerészben (hitelből) tulajdonosa lett egy váci lakásnak. Decemberben lízingbe vett egy Ford Mondeót is. Tavaly végelszámolást indított cége, az Eikon Kft. ellen, abból novemberben volt 4 millió forint jövedelme is, de ezt már mostani nyilatkozatába nem írta bele. Időszakonként saját ingatlanának bérbeadásából is volt jövedelme, ez tavaly havi átlagban 91 ezer forint pluszt jelentett.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Dömötör Csaba (miniszterhelyettes)
[/caption]
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!