Közélet

2016.02.20. 08:40

„No Vona, no cry” : felmentették a járdákra festőt

Helybenhagyta másodfokon az Egri Törvényszék pénteken hozott végzésében azt az elsőfokú ítéletet, amellyel a Gyöngyösi Járásbíróság felmentette N. R. helyi lakost a rongálás vétségének vádja alól.

Sz. Z.

Erről dr. Snellenperger Judit bíró, a törvényszék sajtószóvivője tájékoztatta a heol.hu-t.

Amint arról korábban már beszámoltunk, a járásbíróság a tavaly január 22-én kihirdetett döntésének indokolásában megállapította: a vádlott 2014. április 5-ére virradó éjjel, vagyis az országgyűlési választásokat megelőző éjszaka, maga készítette sablonok, továbbá festékszóró spray segítségével „No Vona, no cry” feliratot festett Gyöngyös belvárosában az aszfaltozott járdákra és csatornafedelekre. [caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó: TASZ Tumblr
[/caption]

Az ügyészség által megfogalmazott vád szerint az említetteken túl a vádlott több helyre oda pingált még egy olyan ábrát is, amelyen egy emberalak éppen egy  horogkeresztet hajít egy szemetes kosárba, alatta pedig „április 6.” szöveg volt látható. A vádhatóság szerint mindezzel a tettével a terhelt, N. R. megvalósította a rongálás bűncselekményét.

Az elsőfokú bíróság viszont nem jogerős döntésében úgy határozott, hogy felmenti a rongálás vétségének vádja alól a terheltet. Az indokolás szerint a vádlott és a társai tevékenységükkel nem okoztak semmilyen kárt, a csatornafedeleket sem kellett kicserélni, s a járdákat sem kellett helyreállítani.

A feliratok és az ábrák nagy része ugyanis a bírósági tárgyalás idejéig lényegében teljesen vagy a legnagyobb részben elmosódott.
Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész megalapozatlanság címén terjesztett elő fellebbezést, a vádlott és védője tudomásul vette a döntést.
Az Egri Törvényszék a péntek délelőtt megtartott nyilvános ülésének végén másodfokon meghozott végzésével helybenhagyta a Gyöngyösi Járásbíróság ítéletét. A döntés jogerőre emelkedett.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!