Közélet

2016.07.13. 08:09

Hangoskodás éjfél után a belvárosban

Ezúttal azt tudakoltuk, van-e arra megoldás, hogy az egri belvárosban élők nyugalma is megmaradjon, és az idegenforgalmi érdekek se sérüljenek.

Sike Sándor

Fotó: foto:Korsos Viktor - korsosviktor.hu

A Heol.hu portálunk „Mit írjon az újság?” kérdésére olvasóink a második körben az egri belvárosban megfigyelhető késő esti hangoskodások ügyének feldolgozását szavazták meg. Azt tudakoltuk, van-e arra megoldás, hogy az ott élők nyugalma is megmaradjon, és az idegenforgalmi érdekek pedig ne sérüljenek.


Eger belvárosából két évvel ezelőtt kiköltöző olvasónk, T. Sándor szerint neki viszonylag könnyű volt a helyzete, mert egyfajta éjszakai bagolyként maga is gyakran kiült valamelyik teraszra egy-két pohár bor erejéig. Tudja viszont, hogy a szomszédok, a társasházi lakótársak meglehetősen sokszor berzenkedtek a kelleténél nagyobb zsivaj és a gyakori hangoskodás miatt.

– Tény, hogy mióta a város egy csendesebb részére költöztem, megnőtt a nyugalmam. Ha pedig egy teraszon ücsörgős, beszélgetős estére vágyok, csak fogom magam és besétálok, 15 perc maximum az út. Nekem nem tűnik úgy, hogy a szórakozók túllépnék a határokat – fogalmazott az egyébként már nyugdíjas, de meglehetősen fiatalos férfi.

Az olvasóink észrevételei nyomán megfogalmazott kérdéseinket eljutattuk az önkormányzathoz. Egyebek között azt tudakoltuk, hogy van-e a városnak külön „csend”-rendelete. Megkérdeztük azt is, hogy a terasz létesítésének mik a szabályai, kell-e azt engedélyeztetni.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az idegenforgalmi szezon fontos belvárosi attrakciói a vendéglátóipari teraszok. A vonatkozó szabályokat e helyeken is be kell tartani. Képünk illusztráció Fotó: Korsós Viktor
[/caption]

Válaszában Zentai László, az önkormányzat médiareferense leszögezte, hogy lakossági panasz hozzájuk évente egy-két „vendéglátó egység” zajosságára érkezik. Bejelentés esetén a Jogi és Hatósági Iroda munkatársai hivatalból hatósági ellenőrzést végeznek. Az ő tapasztalataik szerint többnyire nem a szórakozóhelyről kiszűrődő zene hangereje, hanem az érkező, vagy távozó – esetleg az üzlet előtt dohányzó – vendégek hangoskodása, nem megfelelő magatartása zavarja a környezetben élők nyugalmát.

– A közterületen hangoskodó fiatalok ellen viszont hivatalunknak nincs hatásköre eljárni – tette hozzá, majd elmondta: a város önkormányzatának nincs külön „csend-rendelete”, a kérdést központi jogszabályok szabályozzák. Egy részről a szabálysértési törvény, más részről minden zeneszolgáltatást nyújtó vendéglátó egységnek a környezeti zaj- és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló kormányrendelet alapján kell úgynevezett zajkibocsátási határértéket meghatározó kérelmet benyújtani.

– A kérelemre kiadott határozatban a nappali és éjszakai zajterhelési értékeket a város szabályozási terve alapján határozzuk meg. A határérték túllépésért a vendéglátó egység üzemeltetője a felelős. A veszélyes mértékű zajt, vagyis a határérték túllépését szankcionálni lehet a nyitvatartás korlátozásával, vagy zajbírsággal – mondotta a médiareferens.

A terasz létesítésének szabályait tudakoló kérdésünkre Zentai László közölte: a Városképi és Környezetvédelmi Bizottság saját hatáskörében dönt a vendéglátó ipari előkertek, teraszok utcaképi megjelenéséről, üzemeltetési feltételeiről, a Városimázs Bizottság előzetes véleménye alapján. Azokon a frekventál területeken, ahol korábban nem volt kitelepülés (vagy más funkció volt a jellemző), és megjelenik egy új igény, annak feltételeiről a bizottság dönt.

– Az olyan területeken, mint például a belvárosi sétáló utcák, ahol jellemzően vendéglátóipari teraszok találhatók évek óta, a bizottság külön nem véleményezi a kitelepülést, azonban fontos jogorvoslati lehetőséget nyújt esetleges vitás ügyekben. A teraszra vonatkozó közterület-használati megállapodás megkötését két eljárás előzi meg: a településképi engedély és a közútkezelői hozzájárulás beszerzése – tette hozzá.

A közterület-használati megállapodás megkötése után külön hatósági engedélyezési eljárásra nincs szükség. A kereskedelemről szóló törvény szerint az üzlet nyitvatartási idejét a vásárlási szokások, a foglalkoztatottak és a lakókörnyezet érdekeinek figyelembevételével a kereskedő állapítja meg. Az üzlet nyitvatartási idejének korlátozására, vagy a zeneszolgáltatás megtiltására akkor van lehetősége a jegyzőnek, ha a kereskedő tevékenysége a külön jogszabályban meghatározott veszélyes mértékű környezeti zajjal jár – tudtuk meg.

Azt firtató kérdésünkre, hogy vanak-e ellenőrzések és mikor, ki végzi, az esetleges szabályszegést hogyan szankcionálja, a médiareferens elmondta, hogy a megállapodásokat a közterület-felügyelet ellenőrzi. Ők az idegenforgalmi szezon idején rendszeresen végeznek közterületi ellenőrzést, fényképpel, jegyzőkönyvvel dokumentálva a kitelepüléseket. Szabálytalanság esetén a hivatal felszólítja a kitelepülőket, és megteszi a szükséges jogi lépéseket a szabálytalanság megszüntetése érdekében.

A belváros rendjére vonatkozóan megkérdeztük azt is, hogy milyen további helyi rendeletek vannak még érvényben a belvárosra, például él a még a koldulás, valamint a galambok etetésének a tilalma.

– A közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról szóló önkormányzati rendelet tiltja a belvárosban a koldulást, és mozgó adománygyűjtést. A szabálysértési törvény szerint pedig köztisztasági szabálysértést valósít meg, aki a közterületen szemetel, azt beszennyezi, vagy a felügyelete alatt lévő állat által okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik – válaszolt a médiareferens.

Két tucat hely is nyitva tíz után

A kereskedelmi tevékenységekről a jegyző által vezetett nyilvántartás nyilvános, a nyilvántartást az önkormányzat honlapján közzéteszi. Ez a nyilvántartás egyebek között tartalmazza a kereskedő által bejelentett nyitvatartási időt is. A belvárosban este 10 óra után is nyitva tartó vendéglátó helyek: Artiszt Kulturbár, Betűz Söröző, Csöpi Ház, Cherry Gösser Étterem és Söröző, Sziszi Eszpresszó, Cortado Gastrobar Kávézó és Étterem, Retro Burger, Déjávu Restaurant & Bár, Gyros Beck’s Söröző, Fald Fel Amerikát Étterem, Bíboros Kávézó, Eszpresszó, Corner 2, Forst Ház Étterem és Kávézó, Arany Oroszlán Étterem, Caffe Dolce Vita-Édes Élet Kávézó, Pláne a Konyha, Hippolit Klub, Nemzeti Kávéház Étterem, Burger Office, Békafütty Kisvendéglő, Gödör Kultur Club Backstage, Petrény Borbank, Pizzella Pizzéria, Imola Borbár, Macok Bisztró és Borbár.

Olvasóink kérték

Az egri belváros esténkénti – különösen turistaszezonban való – zajos voltáról szóló írásunk azért született meg, mert olvasóink kérték, hogy foglalkozzunk a témával. Az olvasói igények jelzésére módot ad a Heol.hu portálon elérhető lehetőség, ahol a beérkezett témajavaslatokat megszavaztatjuk olvasóinkkal: a legtöbb voks a második körben arra érkezett, hogy Miért lehet éjfél után is hangos zenével nyitva tartani a belvárosi szórakozóhelyeket Egerben hétköznap is?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!