Közélet

2016.09.14. 20:19

Parkolás, térfigyelők, biciklisek

Olvasóink kérdeztek, Czinege László rendőr-főkapitány válaszol.

HEOL


Arra kértük a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságot, válaszoljon olvasóinknak azokra a kérdéseire, amelyeket a legfontosabbnak, a legérdekesebbnek ítéltek meg. Közlekedési és közbiztonsági témákban is kaptunk válaszokat.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A KRESZ szerint itt szabályosan parkolnak a négysávoson az olvasóink által kifogásolt autók Fotó: Berán Dániel
[/caption]

Parkolás a négysávoson

– Eger-Felnémet városrészen elfoglalják a legszélső forgalmi sávot az ott parkoló háztulajdonosok autói, leszűkítve 2x2 sávot. Szabályos?


– A fenti útszakasz a 25. sz. főút kétszer két sávos, párhuzamos közlekedésre alkalmas lakott területen belüli szakasza. A közúti közlekedés szabályairól szóló rendelet – továbbiakban KRESZ – 40. szakasza rendelkezik a megállás szabályairól.
„Járművel megállni – ha közúti jelzésből vagy a (2)–(5) bekezdés rendelkezéséből más nem következik – csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad.
A megállási tilalmakról pedig a fenti szakasz 5. bekezdése rendelkezik. Amennyiben a megállási tilalmaknál felsorolt esetek nem valósulnak meg, a járművek szabályosan állnak a fenti útszakaszon.

Térfigyelő kamerák ellenőrzése

– Van elég rendőr az utcai kamerák képének figyelésére? Nem keresnek erre a 24 órás feladatra önként jelentkezőket?


– A rendőrségről, a polgárőrségről és az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvények alapján a térfigyelő kamerát a rendőrség vagy a helyi önkormányzat üzemeltethet. Azok képének figyelésében rendőr, közterület felügyelő vagy polgárőr vehet kizárólag részt, így önkéntesek nem tudnak erre a feladatra jelentkezni. Az Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatával kötött együttműködési megállapodás alapján szabadidős rendőrök figyelik a kamerák képét.
              
Zaklatás a buszpályaudvaron

– Pénteki napokon este miért nincs elérhető rendőr Verpeléten? Gyakori a sorozatos zaklatás, inzultálás a buszpályaudvar környékén?

– Verpelét és a környező települések kiszolgálására (Feldebrő, Tarnaszentmária, Egerszólát, Egerszalók, Demjén, Kerecsend) egy nyolc fős körzeti megbízotti csoport működik, melyből három körzeti megbízott Verpeléten látja el szolgálati feladatait. A szolgálat vezénylése, tervezése során a körzeti megbízotti csoport, valamint a KMB Alosztály vezetője kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a településeken napi 24 órában körzeti megbízott teljesítsen szolgálatot. Az elmúlt időszakban olyan nem fordult elő, hogy pénteken ne lett volna szolgálatban körzeti megbízott, olyan előfordult, hogy adott napon nem a verpeléti székhelyű körzeti megbízott látott el szolgálatot.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Kerékpárosokat is intenzíven ellenőrzik az egyenruhások Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

Kerékpáros közlekedés

– Mikor lépnek fel a 24-es főúton szabálytalanul kerékpározókkal szemben?

– A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a 24-es számú főútvonal Heves megyei szakaszán folyamatos ellenőrzést végeznek, mely során a szabálytalanul kerékpározóal szemben, s a hatályos jogszabályoknak megfelelően ugyan úgy eljárnak, mint a közúti közlekedésben egyéb járművel résztvevők esetén. A KRESZ 54. szakasza rendelkezik a kerékpárral való közlekedés szabályairól: „Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg – ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik – a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni.” „Továbbá tilos főútvonalon 12. életévét be nem töltött személynek kerékpározni.”

– Mikor fogják szigorúbban ellenőrizni a kerékpárosok zebrán történő áthaladását és a zebra megközelítését Egerben?

– Az utóbbi években sajnos országos szinten megemelkedett a gyalogosok és kerékpárosok okozta személyi sérüléssel járó balesetek száma. Az Országos Baleset-megelőzési Bizottság programján keresztül az Egri Rendőrkapitányság is kiemelt fordít 2016-ban a kerékpárosok és a gyalogosok biztonságára. Az Egri Rendőrkapitányság rendszeresen szervez az említett közlekedők ellenőrzésére irányuló ellenőrzéseket. Emellett az Egri Rendőrkapitányság társszervei segítségével a tanévkezdés miatt megváltozó közlekedési szokásokra való tekintettel minden év szeptemberében igyekszik segíteni a forgalmat az iskolákhoz közeli frekventált gyalogos-átkelőhelyeken.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Czinege László rendőr dandártábornok Fotó: police.hu
[/caption]

Lassú járművek az utakon

– Mikor lesz ugyanolyan szigorral ellenőrizve az indokolatlanul lassan haladó jármű mint a gyorshajtók?

– A lassú tempó leginkább az autópályán való közlekedés során okozhat nagy problémát, a nagyobb sebességkülönbség miatt. Kiemelten igaz ez a korlátozott látási viszonyok bekövetkezése esetén, a ráfutásos balesetek bekövetkezésének egyik oka lehet ez a körülmény. Az indokolatlanul lassan, a közlekedésbiztonságot is veszélyeztető járműveket a rendőrök a következő lehajtónál vagy autópálya parkolónál kivezetik és tisztázzák a lassú haladás okát és megteszik a szükséges intézkedéseket. Amennyiben a jármű műszaki hiba vagy kialakítása miatt nem képes megfelelő sebességgel közlekedni, a rendőrök az autópályán való közlekedését megakadályozzák.
A rendőr intézkedési kötelezettségét a rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. Törvény 13. §, valamint a rendőrség szolgálati szabályzatáról szóló 30/2011. (IX. 22.) BM rendelet szabályozza: „(1) A rendőr szabálysértés észlelése esetén feljelentést tesz, vagy - jogszabály által meghatározott esetekben - helyszíni bírságot szab ki, vagy helyszíni bírság kiszabása helyett - ha a szabálysértési eljárásról szóló törvényben megállapított feltételek fennállnak - szóbeli figyelmeztetést alkalmaz.
(2) A szóbeli figyelmeztetés során a rendőr a szabálysértés elkövetését elismerő személyt felszólítja a tevékenysége abbahagyására.
(3) A rendőrt közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegés észlelése vagy tudomására hozása esetén abban az esetben terheli a közigazgatási hatósági eljárás lefolytatása érdekében szükséges intézkedési kötelezettség, ha
a) ilyen jellegű szolgálati feladat ellátására kapott utasítást, vagy
b) intézkedése során ilyen jogsértést észlel, és – amennyiben ez az eljárás lefolytatásának jogszabályi feltétele - rendelkezik a tevékenység ellátáshoz, illetve a szabályszegés dokumentálásához szükséges technikai eszközzel.”

Olvasóink kérték

Czinege Lászlóval, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjével készült írásunk úgy született meg, hogy olvasóink kérdéseit tolmácsoltuk a főkapitánynak. Az olvasói igények jelzésére módot ad a Heol.hu portálon elérhető lehetőség, a Mi legyen az újság? című felületünk, ahol a beérkezett kérdésjavaslatokat aztán megszavaztatjuk önökkel, majd a legtöbb voksot kapókat továbbítjuk az érintettnek.

Szeretne beleszólni abba, hogy miről írjunk? A Heol.hu oldalon szerdától Horváth Richárdtól, Hatvan polgármesterétől kérdezheti meg, amit szeretne, hogy megkérdezzünk a város első emberétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!