Közélet

2016.10.02. 17:31

Egykoron három ház állt a Forst-ház helyén

A hét épülete ezúttal az egri Forst-ház.

V. M.

A Dobó tér egyik meghatározó épülete a Forst-ház, amelynek helyén a XVIII. század első felében még három ház állt. Ezeket 1744-től Forst Antal – aki 1739 és 1749 között belső tanácsnok, majd 1750-1752 között városi főbíró volt – fokozatosan megszerezte – osztotta meg lapunkkal dr. Nemes Lajos történész, a Heves Megyei Levéltár egykori igazgatója. Forst Ignác, Forst Anfal fia a három épületből egységes házat építtetett Povolny János kőműves mesterrel 1774-1777 között.

A Forst-ház a Szent János utca, a Dobó tér és Érsek utca által határolt telken épített emeletes, barokk lakóház. Alacsony lábazatú épület, a Dobó téri homlokzaton üzletbejáratokkal és kirakatokkal, ugyanitt kosáríves, rozettával díszített zárköves kocsi bejárattal. A középrizalitot falpillérek emelik ki. Az emeleten könyöklőpárkányos, kőkeretes ablakok láthatóak. Az udvari homlokzaton körben, pilléreken nyugvó, lapított kosáríves tornác, az emeleten ugyanez ismétlődik, faragott toszkán oszlopokkal. Belső térben teknő, illetve cseh boltozatos szobák találhatóak.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A Forst-ház Egerben Fotó: Berán Dániel
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!