Közélet

2016.12.16. 12:10

Csokoládégyár települ Hatvanba

Önök kérdeztek, a hatvani polgármester válaszolt. Másfél ezer új munkahelyről, a közbiztonságról, a kerékpárútról és a kalandparkról is.

Tari Ottó

Hatvan polgármesterével, Horváth Richárddal készült írásunk úgy született meg, hogy olvasóink kérdéseit tolmácsoltuk a városvezetőnek. Az olvasói igények jelzésére módot ad a Heol.hu portálon elérhető lehetőség, a Mi legyen az újság? című felületünk, ahol a beérkezett kérdésjavaslatokat aztán megszavaztatjuk önökkel, majd a legtöbb voksot kapókat továbbítjuk az érintettnek.

Hamarosan csokoládégyár épül a hatvani ipari parkban. Az erről szóló döntést hétfőn ünnepélyes keretek közt jelentik be Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. Horváth Richárd polgármestert az újabb beruházás előzményeiről kérdeztük, s emellett tolmácsoltuk Olvasóink egyéb témájú időszerű kérdéseit is, amelyekre a városvezető készségesen válaszolt.

[caption id="" align="alignleft" width="648"] Képünk illusztráció. Fotó: Albert Péter
[/caption]

Horváth Richárd polgármester politikájának egyik kulcseleme – amint azt már többször deklarálta – a gazdaságélénkítés. A kitartó tárgyalások,  amelyek során folyamatosan tárgyalt, egyeztetett a gazdasági élet szereplőivel, idén látványos sikereket eredményeztek. Ez év elején a Robert Bosch Elektronika Kft. jelentette be, hogy több mint hatszáz új munkahelyet létesít Hatvanban, jövő hétfőn pedig újabb, több mint 600 új hatvani munkahely létrehozását jelentik be a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. Ezúttal egy csokoládégyárat építenek a városban.

– A gyár építéséről már tavaly elkezdődtek a tárgyalások az önkormányzat, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és a tulajdonos között. Emellett dr. Pana Petra, külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár is segítette a folyamatot, hogy a beruházás a lehető legrövidebb időn belül megvalósulhasson. Immár a csokoládégyár tervezése zajlik, amit a 3-as számú főút és az északi elkerülő út találkozásánál lévő területen, a kerekharaszti oldalon építenek fel – tájékoztatott a polgármester, hozzátéve: Hatvanban kiemelt helyen áll az ipari park bővítése, ehhez kapcsolódóan pedig az új munkahelyek teremtése. – Nemcsak beszélünk a város gazdaságának fejlesztéséről, hanem teszünk is érte. Nemrég egy kormányzati cég, a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. jelentette be, hogy Hatvanban új ipari park létesül, amelyre a szükséges forrás már rendelkezésre áll. Az ipari beruházások célja az állami versenyképesség javítása, ehhez kerestek alkalmas területeket. Ennek keretében az országban Hatvanban jön létre az első nagyjelentőségű projekt.

– A városban működő cégek, vállalkozások küzdenek-e a máshol tapasztalható munkaerőhiánnyal? Ha igen, akkor helyben hogyan oldják meg ezt az problémát?

– Hatvan egyik legnagyobb hatású sikertörténete a munkahelyteremtés. Minden település vezetése számára alapvetés, hogy a munkavállalók lehetőleg helyben jussanak kenyérkereseti lehetőséghez. Az idei lépéseinket is figyelembe véve elmondható, hogy Hatvan e téren a legjobbak közé tartozik az országban. Az első munkahely-teremtési hullám Szinyei András polgármesterségének (1990-1998) időszakára esik, amikor létrehozták az ipari parkot, illetve megjelentek a városban az első befektetők, a második, erőteljes „lökés” pedig napjainkban tapasztalható. Ez a mostani a tervek szerint ahhoz hasonlatos léptékű lesz, mint amikor a Bosch idetelepült. Természetesen csak akkor lehetünk vonzók a cégek számára, ha segítjük a szakmai utánpótlást is, s e célból támogattuk a hatvani felsőfokú képzés elindítását. A későbbiekben nem mondunk le az igény szerinti további fejlesztésről, hogy maradéktalanul megfeleljünk a hazai cégek igényeinek.

Mindez annak a korrekt és kiváló együttműködésnek az eredménye, amely azon alapul, hogy a vállalkozásokra nemcsak mint adófizetőkre tekintünk, hanem partnerként kezeljük egymást az élet minden területén. Hatvanban a munkanélküliségi ráta igen alacsony, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy aki szeretne elhelyezkedni, az el is tud! Jó hír, hogy több kisebb beruházó is érdeklődik településünk iránt; van, amelyik néhány fős vállalkozást hozna ide, de olyan is, amely akár száz főt foglalkoztatna. Ezek a cégek folyamatosan nyújtják be terveiket, vagyis több lépcsőben valósul meg egy intenzív munkahelyteremtő folyamat Hatvanban. Úgy szeretnénk megvalósítani a céljainkat, hogy a már letelepült cégektől az új vállalkozások ne vonják el a meglévő munkaerőt! Ezt figyelembe véve is nagyon fontos, hogy az országban elsőként Hatvanban jött létre a felsőoktatási képzési központ, ahol a helyi a cégek igényei szerint tudunk hasznos munkaerőt képezni. Hosszú távú koncepcióban gondolkodunk, s ez az irány határozza meg döntéseinket. Mindezeket figyelembe véve, s a tudatos tervezésnek köszönhetően nem tartok attól, hogy munkaerő-hiány lépne fel településünkön.

– Olvasóink a napokban számos kérdést fogalmazhattak meg lapunkon keresztül a megyénkbeli politikusoknak címezve. Hatvant illetően is jó pár felvetés érkezett, amelyek közül az egyik Hatvan közbiztonságát érinti. Ön elégedett e téren?

– Amíg egyetlen bűncselekmény is történik a városban, addig nem lehetünk elégedettek! Természetesen tudjuk, hogy ez csak vágyálom, ezért, a realitásokat figyelembe véve, minden eszközzel támogatjuk a megelőzést és a felderítést. Térfigyelő-rendszerünk jól kiépített, de nem mondunk le a folyamatos fejlesztéséről, korszerűsítéséről sem. A városi rendőrkapitányság vezetésével kiváló a kapcsolatunk, rendszeresen egyeztetünk, s igyekszünk mindenben a segítségükre lenni. Az állampolgárok kedvezően nyilatkoznak a pozitív változásokról. Sajnos, településünkön is találhatók bűnügyi szempontból fokozott figyelmet igénylő területek, továbbá – mivel Hatvan köztudottan jelentős közúti és vasúti forgalommal rendelkezik – az úgynevezett „átmenő bűnözés” is plusz feladatot ró a hatóságokra. A statisztikák azt bizonyítják, hogy a bűnüldöző szervek, valamint a hasonló célból létrejött civil szervezetek hatékonyan teszik a dolgukat, az állampolgárok pedig tudatosan segítik tevékenységüket.

– A következő kérdés arra vonatkozik, hogy – idézem –, mikor zárják be véglegesen a balesetveszélyes kalandparkot?

– A kérdésben megfogalmazott állítás indokolatlan, hiszen a kerékpáros kalandparkban lévő pályákat egyetlen arra jogosult szervezet sem minősítette balesetveszélyessé! Ugyanakkor az extrém terepet mindenki csak a saját felelősségére használhatja, mivel ez biztos tudással rendelkező kerékpárosok számára létesült, s kizárólag védőfelszereléssel, bukósisakkal és megfelelő kerékpárral vehető igénybe. A szigorú feltételek indokoltak, miként az is, hogy a pályákat csak nyitva tartási időben lehet használni, és felelősségvállalási nyilatkozat megtételére is szükség van.

– A Hatvant Boldoggal összekötő kerékpárút kérdése régi téma. Az egyik olvasónk kifogásolja, hogy miért nem vezet be Boldogra a kerékpársáv, illetve, hogy a tervezett 9,7 kilométerből miért csak 7,3 épült meg? Továbbá, mikor lesz a kerékpárút újraépítve az igazságügyi szakértő megállapításai alapján?

– Hogy a kerékpárút kapcsán több kérdés is megfogalmazódik, számomra azt jelenti, hogy az embereket érdekli a beruházás. Hatvanban – mint a hozzánk ellátogatók megtapasztalhatják – komoly hagyománya van a két keréken történő közlekedésnek, s amint arról is meggyőződhet mindenki, igyekszünk ehhez alakítani az infrastruktúrát is. Szerencsére egyre több fiatal is hódol a kerekezés örömeinek. Ami a konkrét felvetéseket illeti, Az ÉMOP „Kalandozzunk kerékpárral a Zagyva-folyó mentén” című pályázat keretében valósult meg a Boldog és Hatvan települések közötti kerékpárútszakasz. A pályázati anyag szerint valóban 9,7 km hosszú kerékpárút épült volna, ám a kormányrendeletben a projektet költségcsökkentéssel nevesítették, ami nem tette lehetővé az eredetileg tervezett fejlesztést. Ennél fogva a támogatási szerződést már a csökkentett műszaki tartalommal kötötték meg. Jó hír ugyanakkor, hogy értesüléseim szerint nemrég Boldog is nyert a TOP-os pályázaton, tehát hamarosan elkészülhet a hiányzó szakasz is! Az „újraépítésre” vonatkozó kérdésre elmondhatom: a kerékpárút rendbe tételét a kivitelező a garanciális javítások körében elvégezte. A műszaki ellenőr szakmai javaslatára a javítási munkák átvétele idén november 30-án megtörtént.

– Végezetül a kultúrát érintő, sokakat foglalkoztató kérdés: mikor költözik vissza végre a könyvtár a városközpontba?

– Szándékaink szerint mielőbb! Amire csak lehetett, beadtuk a TOP-os pályázatunkat (TOP = Terület- és Településfejlesztési Operatív Program), összesen majdnem húszat, s várjuk, hogy ezekben a megye kedvezően döntsön. A kiemelt feladatok között szerepel a bibliotéka visszaköltöztetése a Kossuth térre, s e vonatkozásban is bízunk három élő pályázatunk sikerében. Még várunk a hivatalos válaszra, ami, ha nemleges lesz, akkor saját erőből fordítunk pénzt a feladatra. Erre egyébként már az idei költségvetésből is elkülönítettünk egy keretet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!