Közélet

2016.12.16. 16:52

Ismét működnek a vasúti berendezések, nem hibásodtak meg

Megint problémát jelzett a megyeszékhelyen a Várállomás közelében, illetve a Mekcsey utcában található vasúti berendezés jelezte lapunknak több olvasónk, hogy a vonatok hangos jelzéssel adták az arra haladó járművek tudtára, hogy közelednek.

M. Z.

 Érdeklődésünkre a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága azt válaszolta: – A két említett vasúti útátjáróban jelenleg is üzemszerűen működnek a biztosító berendezések, és hangsúlyozni szeretnénk, hogy azok az elmúlt napokban sem hibásodtak meg, hanem a protokollnak megfelelően reagáltak a felmerült rendellenességekre.

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Működik a fénysorompó. A vasúti átjáróban mindig figyelni kell Fotó: Huszár Márk
[/caption]

Közölték: december 8-án földmunka végzése közben elvágták a biztosítóberendezési kábelt, december 13-án pedig egy mozdony meghibásodása miatt emelkedett fel a félsorompó és váltott sötétre, hogy a közúton közlekedők – várakozás helyett – a KRESZ előírásainak betartásával áthaladhassanak a vasúti útátjárón. A problémát mindkét esetben rövid időn belül, néhány óra alatt megoldották a szakemberek.

A vasúttársaság hozzátette: a közúti közlekedés szabályai (KRESZ) szerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. Az átjáróhoz érve, illetve az áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek. Az átjáró előtt meg kell állni, ha bármely irányból vasúti jármű közeledik.

A vasúti átjárót biztosító jelzőberendezés üzemzavara esetén járművel a vasúti átjáróra a megállást követően abban az esetben szabad ráhajtani, ha a vasúti átjáró olyan kialakítású, hogy a megállás helyéről a vasúti pálya mindkét irányban kellő távolságra belátható, és a jármű vezetője meggyőződött arról, hogy az átjáró felé vasúti jármű nem közeledik. Amennyiben bármely okból átmeneti üzemzavar következik be, a mozdonyvezetőket azonnal értesítik, aminek következtében a vonatokkal maximum 15 km/h-ás sebességgel haladhatnak az átjáróban – szükség esetén – hangjelzés adásával. A vasúttársaság köszöni az autósoknak, hogy a vonatkozó szabályokat betartva meggyőződnek a vonat közeledéséről és körültekintően közlekednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!