Közélet

2016.12.07. 07:30

Vitamentes közgyűlés, sok-sok napirenddel

Szó volt Heves megye munkaerő-piaci helyzetéről is.

Sz. E.

Karácsonyi hangulatú zenei aláfestéssel készülődött a soron következő ülésére a megyei közgyűlés – talán ennek is volt köszönhető, hogy a keddi fórum nyugalomban telt, 14 napirendi pontot tárgyaltak a képviselők délelőtt.

Az első napirend Szabó Róbert elnöki jelentése volt, amelyből kiderült: több megyebeli polgármesterrel – például Udzeliné Murányi Enikővel (Balaton), Valyon Lászlóval (Ivád), Kovács Bélával (Tarnalelesz), illetve Forgó Gáborral (Mátraderecske) – egyeztetett a helységeiket érintő területfejlesztési kérdésekben. Dudás Róbert képviselő (Jobbik) ennek alapján felhívást intézett minden megyei településvezetőhöz, akik szerződést kötöttek a megyei önkormányzattal, hogy keressék bizalommal a közgyűlés bármely tagját a TOP-os pályázatokkal kapcsolatban.

A későbbiekben szó volt a megyei önkormányzat idei I-III. negyedévi gazdálkodásáról is, melyről elhangzott: a kiegyensúlyozottság és a takarékosság jellemezte. Javasolták továbbá a Szervezeti és Működési Szabályzat (SzMSz) módosítását, amelyben egyebek között még a februárban történtekre is visszatértek.

Akkor – mint ahogy azt lapunk is megírta – több képviselő távolmaradása miatt elmaradt a Megyei Fejlesztési és Nemzetközi Ügyek Bizottsága, valamint az Ügyrendi és Nemzetiségi Bizottság ülése. Szabó Róbert, a megyei közgyűlés elnöke ezért bejelentette, előterjeszti az SzMSz módosítását, ami szerint annak a képviselőnek, aki a jövőben nem jelenik meg testületének az ülésén, ne fizessenek tiszteletdíjat. A módosítás mostanra így alakult: „a közgyűlés a kötelezettségeit megszegő közgyűlési, bizottsági tag tiszteletdíját legfeljebb 25 százalékkal, maximum 12 havi időtartamra csökkentheti. Ismételt kötelezettségszegés esetén a csökkentés újra megállapítható.” A képviselők a módosítást elfogadták.

A közgyűlés második részében tájékoztatók hangzottak el, egyrészt a megyei területrendezési terv felülvizsgálatáról, amely továbbra sem végleges – mint azt Szabó László megyei főépítész tudatta –, mert az egyeztetések még mindig tartanak.

Szó volt továbbá Heves megye munkaerő-piaci helyzetéről is. Fenyves Péter, a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője elmondta, 12 ezer regisztrált álláskereső van most a megyében, akiknek majdnem a fele nem végezte el a nyolc osztályt. A céljuk az, hogy a 25 éven alatti álláskeresők elsősorban ne a közfoglalkoztatásba kerüljenek be, ennek ellenére ebben a korosztályban is előfordul ez, mivel vannak olyan körzetek, ahol nincs más lehetőség. A közfoglalkoztatás sehol nem cél, hanem eszköz arra, hogy segítse a visszatérést a munkaerő-piacra – fogalmazott a főosztályvezető, aki közölte: a terv az, hogy az alacsony képzettségűek képzéseken vehessenek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!