Közélet

2017.01.04. 12:33

Idén áprilisban befejeződhet az építkezés az egri kórházban

Hová költözik a vérvételi részleg, illetve a tüdőgondozó? Lesz-e fizetős CT az egri kórházban? Többek között ezt kérdezték olvasóink Vácity József egri kórházigazgatótól. Itt vannak a válaszok.

Guti Rita

Fotó: Daniel Beran



– Mi lesz a sorsa az egri kórház vérvétel részlegének?

– A jelenleg zajló építkezés befejezését követően  – várhatóan 2017. áprilisában – saját forrásból – azaz pályázati forrás igénybe vétele nélkül – a rendelőintézet emeleti részén kialakítunk egy 6 boxos vérvételi helyet.

– Nem lehetnének-e rövidebbek a szakrendelésen az előjegyzések az egri kórházban?

– Tudva azt, hogy a várakozást minden polgár nehezen éli meg, a rendelőintézet munkatársai (vezetők, orvosok, szakdolgozók) mindent megtesznek a várólista csökkentése érdekében. 2016-ban a járóbeteg ellátás várólistái jelentősen csökkentek; sőt vannak rendelések, ahol teljesen meg is szűnt a várólista (pld. urológia, nőgyógyászat, belgyógyászat), azaz a beteg jelentkezése napján ellátásban részesül.

– Ha más kórházakban működik a fizetős CT-MR szolgáltatás, akkor itt mért nem? Betegeknek gyorsabb lenne, kórháznak bevétele lenne belőle.

– A fizetős CT és MR szolgáltatás bevezetését most nem tartjuk indokoltnak.

– Mikor tervezik a Markhot Ferenc Kórház Tüdőgondozó Klapka utcai épületének teljes felújítását?

– Állami Egészségügyi Ellátó Központ által kiírt pályázaton nyert finanszírozási támogatással az év első felében a tüdőgondozó be fog költözni a kórház központi telephelyére.

– Terveznek-e az egri kórház parkolójába még több mozgássérülteknek fenntartott parkolóhely kialakítását?

– A mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolók száma több mint amennyit a jogszabályok előírnak. Mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező polgárok a kórház udvarán nem csak a mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyen parkolhatnak.

– Miért szűnt meg a vérellátóban a véradás? Sürgős esetben nincs behívás. Hogy oldódik meg a vér biztosítása ilyen helyzetben?

– A vérellátó szolgálat (OVSZ) nem a kórházhoz tartozó egészségügyi szolgáltató szervezet. A kórház csak helyet biztosít az OVSZ számára.

– Bármikor megyek az egri kórházba, mindig másik bejáratot jelölnek ki. Nem lehetne valami normális tájékoztatást kitalálni erre a problémára?

– A jelenleg még folyamatban lévő építkezés okán van szükség 1-1 alkalommal átmeneti jelleggel a bejáratok átszervezésére. Erről betegeinket a sajtóban is tájékoztatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!