Közélet

2017.01.31. 18:58

Sikeres volt az 56-os jubileumi év

Három évtizede tartó folyamat zárult le a múlt esztendő végén, amikor zárult az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére hazánkban szervezett jubileumi év.

Sz. Z.

Minderről Szíki Károly, az egri 1956-os Világ Emlékbizottság (VEB) elnöke tájékoztatta a Heol-t. Az értékelést a testület eljuttatta a Föld szinte minden olyan tájára, ahol magyarok élnek.
– Egy harminc éven át tartó folyamat zárult le – fejtette ki a VEB munkájának irányítója. Hozzátette: – Még 1986-ban kezdtem el New Brunswickban a hat évtizeddel ezelőtti események feldolgozását. Azóta több mint háromszáz interjút készítettem, kétszáz vallomást rögzítettem dokumentumfilmben.

Az elnök azt is elárulta, hogy a 60. évforduló különösen izgalmas volt, teli új kihívásokkal, s számos új munkatárs csatlakozott a VEB-hez. Olyan új emberek is, akiket már-már feledésre ítélt az érdektelenség.
– Az 1956-os Világ Emlékbizottság az egyetlen olyan csoport az egyetemes magyarság körében, amely a helyi és anyaországi történeteken kívül az összmagyarságban történt eseményeket gyűjtötte egybe és továbbította szerte a világba – jelentette ki Szíki Károly. – Heroikus küzdelem volt a beérkező és feldolgozandó anyagokkal, s a hozzánk intézett kérdésekkel. De győztük, s győztes évet tudhatunk magunk mögött.

Az adatok is sokat sejtetők: a VEB megalakulása utáni öt hónap alatt 150 levél érkezett a bizottsághoz, s hétszázat küldtek szét, alkalmanként 540 helyre. A VEB 52 új magyar, az 1956-ról szóló verset tett közzé, a világba 17 új színdarabot küldött szét. Nyolc saját, 56-ot mutató filmet újítottak fel, két nyertes pályázatuk volt. Előadásokat, könyvbemutatókat tartottak az egész országban, továbbá az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában. Az említett időszakról 330 oldalas leirat készült. Mindezt, s más dokumentumokat könyv formájában teszi közzé a VEB.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!