Közélet

2017.03.16. 11:44

Új komposzt adalékanyagot fejlesztenek Demjénben

Innovációs kutatási projekt indul a Demjén Termál Völgyben Európai Uniós támogatással.

HEOL

A Demjén Termál Fürdő Kft. 202,5 millió forint támogatásból megkezdte „A demjéni gyógyvíz ásványi anyag tartalmának kinyerése és ásványi anyag alapú komposzt adalékanyagok kifejlesztése” című Európai Uniós beruházás megvalósítását. 

A cég kimagasló szakmai tapasztalattal rendelkezik kutatás-fejlesztési projektek megvalósításában. Az elmúlt években a gyógyvíz analitikai vizsgálatában szerzett tudásuk alapján eredményes technológiai fejlesztéseket valósítottak meg a gyógymedencék magasabb szulfidtartalmának megoldására, valamint kiemelkedő szakmai kompetenciákat alakítottak ki a gyógyiszapkezelések területén.

Nemzetközi téren is egyedülálló kísérletekben kidolgozták az iontoforézissel kombinált gyógyiszapkezelések technológiáját és klinikai kísérletekben igazolták arthritisben szenvedő betegek gyógykezelésében való kiemelkedő alkalmasságát.

Ezúttal, a fejlesztés eredményeként, a felhalmozott Kutatás, Fejlesztés és Innovációs tapasztalataik alapján, a gyógyvíz ásványi anyag tartalmának felhasználásával kívánnak új komposzt adalékanyagokat kifejleszteni.

A projektben módszert kívánnak kidolgozni a gyógyvíz ásványi anyag tartalmának kinyerésére, illetve a termálkútnál található hűtőtóban keletkező nagy mennyiségű ásványi anyag kiválás hasznosítására. A projekt környezetvédelmi szempontból is kiemelkedő előnyökkel jár, mivel olyan ásványi anyagok alapanyagként való feldolgozására vállalkozik, melyek jelenleg hulladékként kerülnek megsemmisítésre.

A gyógyvízből kiváló ásványi anyag tulajdonképpen egy olyan alapanyagnak tekinthető, amely egy mikroelemekben rendkívül gazdag kalcium-magnézium-karbonátos ásványi üledék, azaz kiválóan alkalmas lehet komposzt adalékanyagként történő felhasználásra, mivel a jelenleg szervetlen adalékként alkalmazott gipsszel szemben fontos mikroelemek (pl. vas, mangán, cink) pótlására is lehetőséget teremt a pH és egyéb paraméterek megfelelő beállításán túlmenően. A most indult projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!