Közélet

2017.04.27. 20:02

A fiatalok közel fele csonka családban nő fel

Lassan csökken ugyan a válások száma itthon, így is sok fiatal él ma elvált szülők gyermekeként. A jelenségről Dr. Ludányi Ágnest, az egri egyetem Társadalomtudományi Intézetének megbízott igazgatóját kérdeztük.

Süli Kinga

Manapság a válás már egyfajta konfliktusmegoldó stratégiának számít. A felek ahelyett, hogy szembenéznének a problémáikkal és megbeszélnék azokat, sokszor a számukra könnyebbnek tűnő utat, a házasság felbontását választják – kezdi a szakember mondandóját. Mindeközben azonban sokszor elfelejtkeznek arról, hogy a válás legnagyobb vesztese a közös gyermek vagy gyermekek, hiszen amíg a felnőttek esetében a felek tudatos döntéséről van szó, addig a gyermeknek nincs választási lehetősége, ennek pedig rövid, illetve hosszú távú negatív hatásai lehetnek a fiatal életére nézve.
 

 
Rövid távú hatásnak tekinthető, hogy a gyermeket a hirtelen jött trauma akár a fejlődésében is hátráltathatja, de ez főleg óvodáskorban jellemző, hiszen ebben az időszakban még sokkal inkább megviseli a válás a kisgyermekeket, mivel nagyon szorosan ragaszkodnak mindkét szülőhöz. Minél idősebb a fiatal, annál gyakoribb a harag, a szégyen, esetleg az agresszió megnyilvánulása, mivel saját, úgymond „rossz” viselkedésének tulajdonítja a szülők elválását. Ahhoz, hogy ezt megakadályozzuk, mindenképpen segítségre van szüksége a gyermeknek. Ez jöhet egy közeli jó baráttól, rokontól, de a legjobb, ha az elvált felek igyekeznek minél több időt együtt tölteni, beszélgetni vele, hogy megértse, a kialakult helyzet nem az ő hibájából történt. Megkönnyítheti az is a trauma feldolgozását, ha a fiatal azt látja, hogy a válás után a szülők kiegyensúlyozottabbak, boldogabbak lesznek, hiszen akkor nem tudja magát hibáztatni, és könnyebb neki elfogadni a szülei döntését.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A szülők az egymás elleni harc során sokszor nem érzékelik, mekkora fájdalmat okoznak a gyermeküknekFotó: Shuttersock
[/caption]

Az intézetigazgató kifejtette, a válásnak a rövid távú hatásai eltörpülnek a hosszú távú, akár a fiatal egész életét végigkísérő negatív hatások mellett. Ha a gyermekkorban történt válás különösen nehéz volt, sok haraggal és traumával, az akár a fiatal családra vonatkozó felfogását is befolyásolhatja, és legrosszabb esetben okozhatja azt is, hogy egész életében bizalmatlan lesz minden emberi kapcsolatában, nem csak a párkapcsolatokban.
– Mindezt azonban nem olyan nehéz megakadályozni – teszi hozzá a szakember. A legfontosabb, hogy mindkét szülő felismerje, mekkora fájdalmat és traumát okozhat ez a gyermeknek, és igyekezzenek ezt megakadályozni. Fontos, hogy a fiatal ne azt lássa, hogy a felek haraggal, akár utálattal válnak el. Üljenek le, lehetőleg a két szülő együtt a gyermekkel, és beszéljék meg, miért is bontják fel a házasságot, és biztosítsák róla, hogy neki ebben nincs szerepe. Igyekezzen mindkét fél a lehető legtöbb időt tölteni külön-külön is a fiatallal, és minél többet beszélgetni vele, hiszen akármilyen kicsi is a gyermek, lesznek kérdései a történtekkel kapcsolatban, amikre fontos, hogy választ kapjon.

Jó megoldás lehet egy szakember bevonása is, ha a szülők úgy érzik, nem tudják kezelni a kialakult helyzetet. Hiszen egy külső szemlélő objektíven látja a szituációt, és segíthet a problémák feldolgozásában vagy átvészelésében, a gyermeknek és a szülőknek egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!