Közélet

2017.04.10. 07:30

A figyelem akár életet is menthet

Az internet veszélyei azokat a fiatalokat érintik leginkább, akik óvatlanul tévednek egy-egy oldalra. A felelősség – hogy megvédjék őket a Kék Bálnához ha­sonló mozgalmaktól – a felnőttek kezében van.

Hliva Éva, Juhász Henrietta

A „Kék Bálna” egy megbotránkoztató, fiatalokat megcélzó 50 kihívásos internetes mozgalom. A feladatok eleinte egyszerűbbek, könnyebben megvalósíthatóak, majd szintenként egyre durvábbak, s mindegyik a gyermek, fiatal elszigetelődéséhez, magányba fordulásához, legrosszabb esetben – az 50. szint elérésekor – öngyilkossághoz vezet.

– Fontos időben észrevenni, ha a gyerek valóban sok időt tölt internetezéssel, „online” többet van, mint „offline”. Ma már léteznek programok, amelyek kiszűrik a veszélyes, nem gyermeknek való tartalmakat, de a legjobb ha a szülő is rálát arra, mivel tölti idejét a gyermeke, mi foglalkoztatja. A szülő még az internetezés elkezdése előtt jó ha megtanítja a helyes használatot, felhívja a gyerek figyelmét a veszélyekre – mondta Balatonfüredi Ágnes, pszichológus.

A szakember szerint, ha egy ismerős, vagy barát úgy látja, hogy társa bajba keveredett, fontos, hogy jelezze a felnőttek: szülők, tanárok, illetve ha van, az iskolapszichológus felé. Ha az iskola tehetetlen, akkor életbe léphet a jelzőrendszeri kötelesség a területi gyermekjólét irányába, hogy ők kimenjenek a családhoz felmérni a körülményeket, meghatározni a veszélyeztetettség mértékét.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A szakember szerint fontos időben észrevenni, ha a gyermek túl sok időt tölt a világhálón Fotó: Shutterstock
[/caption]

– Ha egy diák már „belekeveredett”, érdemes annak előzményeit figyelembe véve segítséget kérni. Ha öngyilkosságot követ el egy fiatal, annak minden esetben van valamilyen előzménye, például a gyermek labilis érzelmi állapota, fiatalkori depressziója, családon belüli erőszak, vagy más trauma bekövetkezése – szögezte le a pszichológus.

Márkus Róbert Zsolt, az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolájának pedagógusa elárulta: amikor téma volt az osztályfőnöki órán a hetedikes gyerekek között a Kék Bálna, nem volt olyan, aki ne hallott volna róla – többen a feladatokat is ismerték.

– A kiskamasz, aki csatlakozik, akit megérint egy ilyen akció, valószínűleg valamilyen konfliktusos helyzettel küzd, általában ez leginkább szülőkonfliktus lehet. Azért keresi a gyerek az ilyen jellegű kapcsolatot, mert vágyik a felnőtt, a szülő szerepben lévő felnőtt elismerésére, arra, hogy valaki megdicsérje őt – osztotta meg velünk véleményét Márkus Róbert Zsolt.

– A tanítványaim számára minden adandó alkalommal elmondom, hogy a közösségi oldalra nem ajánlott feltenni túl intim képet, telefonszámot, e-mail-címet, magánéletükkel kapcsolatos adatokat. Amikor megjelent az ellenkampány, a „Zöld Elefánt”, arról is tájékoztattam a diákokat, és kértem, vegyenek részt a feladatok végrehajtásában. A következő osztályfőnöki órán be kell számolniuk, ki hol tart e kihívásban – mesélt példaértékű kezdeményezéséről a pedagógus.

Tiltani nem lehet, de tanítani igen

– Nagy könyörgés árán megengedtem a 10 éves gyermekemnek, hogy regisztráljon a közösségi oldalra, de megnyugodva látom, a kezdeti lelkesedés már alábbhagyott. Én azonban mindig ellenőrzöm, s szerintem nincs veszélyben, de jobb félni, mint megijedni – mondta egy szülő a témával kapcsolatban.

Egy másik elárulta: a gyermeke tőle hallott először az ügyről, és noha még csak 8 éves, már van saját profilja. – Nem tilthatjuk el gyermekeinket az internettől, de azt megtaníthatjuk, hogy hogyan használják – vélekedett.

Egy fiatal, Előházi Zsombor szerint pedig az elhíresült Kék Bálna egy társadalmi problémára hívja fel a figyelmet. – A fiatalok, akik a teljes reménytelenség világában élnek, nincsenek biztos kapcsolataik, nincsenek terveik a jövőjükkel kapcsolatban, nem látnak más módot a szórakozásra. Jobban kell figyelnünk, mert a törődés hiányzik a legjobban az életükből – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!