Közélet

2017.04.10. 19:30

A futó, a sellőlány és a támogatójuk

A szülők már feladták, de mégis megszületett Anna.

Verebélyi Márta

A Fekete házaspár Felnémeten él 14 esztendős lányukkal, Annával, ám Szilvásváradon üzemeltet egy pan­ziót. A családtagok életében a vendéglátáson túl a sport is nagy szerepet játszik, annál is inkább, mert az édesanya az egri BSI-futónagykövet.

A nagy távolságú és nagy teljesítményű futásairól, futórendezvényeiről ismert Feketéné Kuzman Krisztina BSI-futónagykövettel már több alkalommal volt szerencsém találkozni, beszélni. Igazából egészen eddig még csak futófelszerelésben láttam őt, éppen emiatt elsőre eléggé meglepődtem – az egyébként hozzá illő – sportosan elegáns öltözetét és a virágmintás platform cipőjét megpillantva. Elkísérte Krisztinát a megbeszélt randevúnkra a famíliája is, ahogy a versenyein is rendszerint vele vannak. A családdal úgy döntünk, a szikrázó napsütés miatt a szerkesztőséghez közeli játszótéren társalgunk inkább. Útközben Krisztinával váltok külön is néhány szót, és nagyszerű teljesítményeiről tudván bizony meglepődöm a válaszának első felén.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Feketéék igencsak sokoldalúak, hiszen szívesen sportolnak, kirándulnak, ráadásul vendégházat is üzemeltetnek a festői Szilvásváradon Fotó: Márkus Attila
[/caption]

– Öt esztendeje kezdtem el futni, és valójában azért, amiért a legtöbben elkezdenek: azért, hogy fogyjak – mondja Krisztina, akinek szűk farmeres viseletére nézve is az látszik, valószínűleg nem ma kezdte róni a kilométereket. – Legfőképpen az alakom miatt választottam tehát ezt a mozgásformát, de ahogyan mondani szoktam: futva maradtam – fűzi hozzá mosolyogva az anyuka. S máris megtudom, miután elkezdte a sportolást, rá két évre máris teljesítette a maratoni távot. Előtte viszont soha semmit nem sportolt.

– Heti háromszor-négyszer futok 50 kilométereket – közli –, és mindig van valamilyen cél, sportesemény, amit teljesíteni szeretnék. Terepen futok, a körözés a pályán már régen nem az én műfajom. És hogy miért maradtam „futva”? Nehéz leírni néhány szóban azt a lelki támogatást, amit ez a sport nyújt, de a szabadságérzet mindenképpen elsőként említendő fogalom.
Időközben megérkezünk az említett játszótérre is. Már mindhárom családtag itt ül mellettem: Krisztinán túl a férje, Zsolt, s tizennégy éves lányuk, Anna is.
– Felnémeten élünk, de fő tevékenységként a feleségemmel üzemeltetünk egy szilvásváradi panziót, amely a lányunkról kapta a nevét. Azért róla, mert amikor belevágtunk a vendéglátásba, abban az időben született Anna is – veszi át Krisztinától a családfő, Zsolt a szót.

– Én a Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium tanulója vagyok – feleli kérdésemre az igen szerény Anna, aki szülei segítségével hamarosan megnyílik előttem, s elárulja, hogy nagyon szereti a nyelveket, s már lényegében tízesztendősen eldöntötte, ha felnő, hat nyelven beszél majd. Ebből voltaképpen már sikerült teljesítenie négyet, ugyanis remekül beszél angolul, továbbá spanyol, francia- és olaszórákat is vesz, s intenzíven tanul. – Még japánul és németül szeretnék majd beszélni – említi ebbeli tervét a jó nyelvérzékkel megáldott lány.

– Anna a mi csodánk. El kell mondanunk, hogy ő lombikbaba volt. Amikor ötödjére próbálkoztunk, már szinte letettünk arról, hogy gyermekünk lesz – tájékoztat Zsolt.
– Igen, pontosan így volt – bólogatva reagál férje szavaira Krisztina –, amikor már biztosak voltunk benne, hogy nem lesz gyermekünk, akkor toppant az életünkbe. Már épp azon gondolkoztam, hogy örökbe kellene fogadnunk, aztán egyszercsak megpillantottam a tesztet, hogy bizony pozitív. Hatalmas öröm volt számunkra. Az orvosom is rákérdezett: biztos, hogy pozitív? Nagy örömmel mondtam neki, hogy biztos, mert két teszt is bizonyítja…

 

Szinkronúszás, rajz, VérKör túra

Krisztina elárulja: még tizenhárom éves korában volt egy súlyos balesete, amire tulajdonképpen visszavezethető a gyerekvállalással kapcsolatos nehézségük. A házaspár szeretett volna még egy gyermeket... Annát láthatóan nagy becsben tartják, engedik kibontakozni ambiciózus személyiségét. A sport őt is érdekli, szinkronúszást tanul az egri uszodában, de rajzolni is nagyon szeret – szakkörre jár a Vitkovics-házba –, s a hírek szerint nagyon jól is tud. – Számos közös programunk van, azon túl is, hogy szinte az összes futására elkísérjük a feleségemet. Legutóbb a Balaton Szupermaratonra is, s oda is, amikor nemrégiben a 77 kilométeres VérKör teljesítménytúrán vett részt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!