Közélet

2017.04.19. 19:33

Nem csitulnak a kedélyek a faluban

A március 30-ai tüntetés után a válságstáb megkezdte működését. Közben újabb konfliktusok fokozzák a hangulatot.

Szomszéd Eszter

Rendkívüli felmondással szüntette meg a Csillagfalu Közhasznú Egyesülettel februárban egyeztetett közművelődési megállapodás tervezetét az önkormányzat nevében Gönczi Mihály polgármester – tudatta az egyesület elnöke, Bedécs Mária. Az indoklás szerint az teszi lehetetlenné a további együttműködést, hogy az egyesület részt vett a helyhatóság ellenes politikai tevékenységben. Az erről szóló, a faluvezetés lemondását követelő békés demonstráció után egy nappal – tehát március 31-én – kelt levelet április 3-án vette át Bedécs Mária.

– Így némítják el az embereket… – nyilatkozta lapunknak. – A demonstráción magánemberként, az Alaptörvényben biztosított szabad véleménynyilvánítás jogával élve vettem részt. A felmondás jogszerűtlen, az indok elfogadhatatlan, ezt írásban el is küldtem a polgármesternek, hisz’ a képviselő-testület határozatát hajtotta végre és írta alá a tervezetet. Az intézkedéssel szemben törvényességi vizsgálatot kezdeményeztem – közölte az egyesület elnöke, aki visszautasítja, hogy a szervezetüket politikai tevékenységgel vádolják.



A Csillagfalu egyesület hat esztendeje, 2011-ben, még Gönczi Mihály kérésére érkezett Átányba, azóta a kultúra terén több, kiemelkedő helyi és térségi kulturális rendezvénysorozatot dolgozott ki és tartott meg. Az egyesület főként a hazai nemzetiségek és a határon túli magyarság kultúrájának terjesztését végzi, de foglalkozik térségfejlesztéssel, értékmentéssel is, közösségi házat tart fenn és működtet.

Bedécs Mária elárulta: azért kezdeményezték a megállapodást, hogy még hatékonyabban tudják szolgálni a falut, így az Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft. (NMI) kulturális közfoglalkoztatottjaként egy ember főállásban szolgálhatta Átány kulturális fejlődését. Térítésmentes feladatellátást vállaltak: a még teljesen üres helyi értéktár feltöltését, közművelődési tanács létrehozását, ünnepi események megrendezését.
 

 
– Megértettük az üzenetet. Ahonnan ugyanis elüldöznek, onnan el kell menni. Ahol pedig a kultúrát kiemelten fontosnak tartják, ott tárt karokkal fogadnak – tette hozzá az egyesületi elnök.

– Felháborító, hogy a polgármester pár ember jelenlétéből már arra asszociál, hogy a több mint félszáz tagból álló egyesületünk támadja és felbontotta velünk a megállapodást, pedig mi évek óta csak erősítettük tevékenységünkkel a pozícióját – ezt már Borusné Sike Krisztina, a Csillagfalu egyesület egyik tagja mondta.

Természetesen a heol ezúttal is megkereste Gönczi Mihály polgármestert.
– Igaz, hogy felmondtam a közművelődési megállapodás tervezetét, ugyanis, ha egy egyesület elnöke és a tagjai nem tartják alkalmasnak a polgármestert és a képviselő-testületet arra, hogy vezessék a falut, akkor arra miért tartják alkalmasnak, hogy együttműködjön velük? – tette fel a viszontkérdést a falu vezetője, aki továbbra is úgy tartja: a március 30-ai demonstráció politikai tüntetés volt, a lakosság egy része azért gyűlt akkor össze, hogy politikai szervezet ellen demonstráljon.
 

„Személyi érdekeket szolgált csak”

A faluvezető kiemelte: önkormányzati rendeletbe foglalták, hogy a helyi civil szervezetek szervezhetnek programokat.

– A közművelődési megállapodás nélkül is tehet az Csillagfalu egyesület Átányért, bármilyen programot szervezhetnek, azokat is, amelyeket felsoroltak a tervezetben, így segédkezhetnek például a helyi értéktár feltöltésében is. Az együttműködés személyi érdekeket szolgált csupán, méghozzá azt, hogy e dokumentummal Bedécs Mária elnököt a NMI közfoglalkoztatottként alkalmazhatta volna. A tervezetet végül a képviselő-testület nem is tárgyalta, mivel odáig sem jutott, hogy előterjesszem. A következő ülésen lett volna szó róla, de mivel az egyesület tagjai aktívan részt vettek a faluvezetés elleni politikai tüntetésen, ezért együttműködésre részünkről nincs szükség – közölte.

– A közművelődési megállapodás nélkül is tehet az Csillagfalu egyesület Átányért, bármilyen programot szervezhetnek, azokat is, amelyeket felsoroltak a tervezetben, így segédkezhetnek például a helyi értéktár feltöltésében is. Az együttműködés személyi érdekeket szolgált csupán, méghozzá azt, hogy e dokumentummal Bedécs Mária elnököt a NMI közfoglalkoztatottként alkalmazhatta volna. A tervezetet végül a képviselő-testület nem is tárgyalta, mivel odáig sem jutott, hogy előterjesszem. A következő ülésen lett volna szó róla, de mivel az egyesület tagjai aktívan részt vettek a faluvezetés elleni politikai tüntetésen, ezért együttműködésre részünkről nincs szükség – közölte. Bedécs Mária (zöld pólóban) az egyesületét negatívan érintő levelet kapott Fotó: Berán Dániel -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!