Közélet

2017.05.05. 15:26

Amikor az utcákon két öl magas volt a víz

1878. augusztus 31-ike örökre gyászos nap lesz Eger történetében…

Szilvás István

Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Hetente megjelenő sorozatunkban régi lapok írásait idézzük fel.

HEVES VÁRMEGYE. MEGYEI KÖZÉLETI TÁRSADALMI HETILAP. MEGJELENIK MINDEN VASÁRNAP. 1878. SZEPTEMBER 4.

 

Az árvíz szomorú következménye.

1878. augusztus 31-ike örökre gyászos nap lesz Eger történetében… Aug. 30 és 31 közti éjjel a Bélkőn óriási felhőszakadás volt, s a szomszéd hegyek közt szintén nagyobb esőzések lévén, a víz mind az Eger patakon folyt le, mi szűk medrű folyócskában meg nem férvén, már a szarvaskői völgyben nagy pusztitásokat téve, rombolva vonult az árrá hatalmasodott viztömeg a város alá… Mily borzasztó erővel rontott az ár a védfalnak, kitünik abból, hogy a mintegy 40 ezer mázsás darabot a két új széles falból körülbelül 60 lépésig hurcolt magával.

 

Pár perc múlva ezután víz alatt volt az egész cifra-negyed, a mecset-utca és tér, a piac- és piac-utca, a hal-piac, az oroszlán-, szent-János-, érsek és Széchenyi utca, a lyceum-tér, káptalan-, cukor- és Erzsébet-utca, valamint az ezeket környező utcák. A víz az utcákon sok helyt két öl magas volt s őrült gyorsasággal száguldott egyik utcából a másikba, mentésről szó sem lehetett, kiki saját magát igyekezett biztonságba helyezni.

 

Borzasztó látvány volt az emeleti ablakokból szemlélni, mint tör be a kapukon, mint ragad a házakból mindent magával a féke vesztett ár, s a tengerré vált utcákon háztetőket, malomkerekeket, hidakat, hordókat, óriási gerendákat, ládákat, lovakat, teheneket, sertéseket s mindennemü állat-hullákat, sőt fuldokló embereket is lehetett látni az árral küzdve. Számos embert mentettek meg a vizbe fulástól az által, hogy az emeleti ablakokból kötelet s más mentő eszközöket dobtak le a küzködőknek: igy sikerült többek közt a piactéren a Teutscher-ház emeletébe is felhuzni négy embert…,, mert a viz 7 óráig egyre nőtt. Ez után lassan-lassan apadni kezdett a víz, mi annak volt köszönhető, hogy az érsek-kert falait bedöntvén szabad utat talált az Eger völgyének.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Hullámszint: A kórházépület Knézich K. utca felőli falán tábla jelöli az egykori árvíz szintjét Fotó: Szilvás István
[/caption]

 

…Az összes kereskedésbe benyomult a víz s sok helyt a bolt tetőzetéig ért…, a lábnyi iszapban fel nem ismerhető állapotban hevertek az áruk. A füszerkereskedésekben a cukor annyira elolvadt, hogy csak a papír és spárga jelezte a süvegek előbbi helyét. A várost összekötő hidakat mind elrombolta az ár, csak a barátok-hidja állt egészen ellene a pusztulásnak. behatolt a megyei és törvényszéki földszinti hivatalokba s rengeteg kárt okozott különösen a telekkönyvekben. Behatolt a minoriták Ferenc-rendü barátok templomába s rut iszappal mocskolta be az Isten házát.

 

…Hétfőn hajnalban már itt volt egy centri-fugál gőz- s négy kézi-szivattyu melyeket minden dij nélkül bocsátott Budapest fővárosa rendelkezésünkre. …A gőzgép először a minoriták zárdapincéjéhez lett állitva, hol komoly veszélytől lehetett tartani, mert az óriási épületet összeomlás fenyegeté. A templom alatti kriptát azonban nem lehetett megközeliteni, mivel bedőléstől kellett félni, most azért a templom zárva van…

 

…Az árviz szomorú következményei a megye több részében is láthatók. A szarvaskői uton a közlekedés több helyen megakadt, nemcsak több híd elsodrása, hanem az út végképeni elmosása által. A Pyrker-féle, milliókba került bámulatos műut egyrésze nem létezik. A csehi és a nyugodói nagyhidak elszakittattak, nemkülönben a Baktáról Sirokra vezető nagy híd szintén elsodortatott. A baktai völgyön az út telsjesen iszappal van födve…

 

GYÖNGYÖSI UJSÁG. TÁRSADALMI HETILAP. 1899. ÁPRILIS 25.

 

A jövő zenéje.

Mint f. hó 16-án tartott képviselőtestületi gyülésben alkalmunk volt meggyőződni, nálunk a jó ivóvíz beszerzésének kérdése még a lehető legkezdetlegesebb stádiumban van. Ugyanezen tapasztalatot tettük az e hó 18 napjára egybehivott, de a bizottsági tagok meg nem jelenése következtében meg sem tartathatott gyülés alkalmával a világitási kérdésnél is. Ugy látszik a beláthatatlan távol jövő fogja nálunk ez óriásai horderejük kérdéseket megoldani. Addig természetesen istenbe vetett bizalommal kell látni a magunk és családtagjaink fölött tornyosuló sötét felhőit a szünet nélkül működő járványoknak, …fájó szivvel kell észlelnünk, hogy a halálozások száma meghaladja városunkban a születések számát, szóval türnünk kell a fejünk fölött hajszáon függő Damokles kard minden pillanatban bekövetkező lecsapását. Igy kivánja ezt a képviselőtestület, igy a város tanácsának bölcsessége!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!