Közélet

2017.05.30. 12:00

Fontos a víz védelme

Közös érdek a mérő és környezete ellenőrzése. Korábbi cikkünkre reagált az ÉRV Zrt.

Barta Katalin



Milliós vízszámlák okozhatnak pánikot címmel jelent meg írásunk, amelyben arról számoltunk be, hogy figyelmetlenségünk miatt akár több száz ezres vízszámla is landolhat postaládánkban.

A téma kapcsán az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zártkörűen Működő Részvénytársaság (ÉRV Zrt.) kommunikációs osztálya az alábbiakra hívta fel a figyelmet: a víziközmű-szolgáltatásról kiadott 2011. évi törvény, valamint ennek végrehajtási rendelete szabályozza a feladatokat és kötelezettségeket, mind a szolgáltató, mind a felhasználó részére.



A kormányrendelet többek között rögzíti a felhasználó kezelésében lévő házi ivóvízhálózat és ennek részét képező vízmérőakna rendszeres ellenőrzését, de a felhasználó érdeke is az alaposabb vizsgálat. Elengedhetetlen, hogy a szolgáltató mellett a felhasználó is rendszeresen ellenőrizze a vízmérőt és környezetét.

Hangsúlyozzák: bármilyen eltérést, hibát észlelünk hálózatunkon, annak javításáról gondoskodnunk kell, és minden esetben tájékoztatnunk kell a szolgáltatót, amelynek képviselője a bejelentést követően a helyszínen segítséget nyújt. Amennyiben a hálózat olyan részén történik meghibásodás, amely következtében az elfolyt vízmennyiség nem jut a szennyvízcsatornába, az átlagfelhasználás fölötti vízmennyiség jóváírásra kerülhet. Ennek érdekében be kell mutatnunk a meghibásodás helyét és a javítást. Sajnos a problémás esetek többségében az ügyfelek már csak a nagy vízdíjszámlák kézhezvételekor észlelik a bajt, s ekkor akár már több száz köbméter víz is elszivároghatott.

A problémás esetek megvizsgálása kapcsán fontos leszögezni, hogy a vízmérők mechanikai kialakításából adódóan kizárólag a folyadék (víz) áramlásának hatására tudnak működésbe lépni, tehát ha nem áramlik víz a rendszerben, nincs mérés. Mivel mechanikai eszközökről van szó, előfordulhat a meghibásodásuk, de ez csak a teljes belső hálózat tüzetes ellenőrzése után állapítható meg, amikor nem találtunk egyéb rendellenességet.

Óránként a hét liter is gyanús

Az ellenőrzés során minden felhasználói csapot elzárva a vízmérőkön elhelyezett csillagkerekek helyzetét kell figyelni. Ennek már lassú mozgása is rendellenességet jelez. A vízmérők a mérési érzékenységből adódóan már a 7 liter/óra fölötti vízmennyiséget is mérik. Ez olyan pillanatnyi minimális mennyiség, melynek elfolyása szabad szemmel nem érzékelhető, de hosszú távon jelentős lehet. Mire látható, hallható mértékű a hiba, már jelentős mennyiség elfolyt, vagy a talajban elszivárgott. Mivel a számlázás alapja a bekötővezeték végpontjára telepített vízmérő, így a házi vízhálózaton minden vízmennyiség, így a meghibásodásból adódó is a számlázás alapjául szolgál.

Címkék#kerecsend#Bélapátfalva#Mezőszemere#Szarvaskő#Feldebrő#Kál#Poroszló#Ivád#Szajla#Sarud#HEVES 02. OEVK - GYÖNGYÖS#Kompolt#Bekölce#Csány#Aldebrő#Pétervására#Választás 2010 - HATVAN#Bükkszék#Petőfibánya#füzesabony#Rózsaszentmárton#Verpelét#Bodony#Terpes#egér#Szilvásvárad#pély#Hevesaranyos#Detk#Balaton#Felsőtárkány#Tarnazsadány#Kömlő#Tarnaszentmária#Mikófalva#Tarnalelesz#gyöngyöspata#Recsk#Ludas#Noszvaj#Nagyvisnyó#Egerfarmos#Domoszló#Apc#Nagyút#Egerbocs#civil élet#Egerszalók#Választás 2010 - FÜZESABONY#Nagyfüged#Gyöngyösoroszi#Parádsasvár#Választás 2010 - HEVES#Lőrinci#Tarnaörs#Demjén#Gyöngyössolymos#Nagykökényes#Zagyvaszántó#Újlőrincfalva#HEVES 01. OEVK - EGER#halmajugra#gyöngyöshalász#Heréd#Erk#Kisköre#Egercsehi#Boldog#Novaj#gyöngyös#Sirok#Tarnaszentmiklós#Ostoros#Tarnaméra#Fedémes#Heves#Választás 2010 - GYÖNGYÖS#Tenk#Egerszólát#Kisnána#Mátraballa#Atkár#Dormánd#Parád#Boconád#Erdőkövesd#Tófalu#Vámosgyörk#Mátraszentimre#istenmezeje#Markaz#visonta#Mónosbél#Vécs#Szentdomonkos#Bükkszentmárton#Nagytálya#Hevesvezekény#Választás 2010 - EGER#Karácsond#Egerbakta#Zaránk#Bükkszenterzsébet#Mezőtárkány#Bátor#Szihalom#Mátraderecske#Szücsi#HEVES 03. OEVK - HATVAN#Nagyréde#kápolna#Visznek#Erdőtelek#Kerekharaszt#Abasár#Andornaktálya#Adács#Ecséd#Besenyőtelek#Választás 2010 - PÉTERVÁSÁRA#Pálosvörösmart#Tarnabod#Hort#Gyöngyöstarján#Átány#Kisfüzes#Tiszanána#Váraszó#Maklár#Szúcs#hatvan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!