Közélet

2017.05.05. 15:48

Jumurdzsák kelyhe pontosabban titka

Egy rég elfeledet egri szokást elevenítek fel, ami ma akár még megbotránkoztatást is kelthet. Borral indítom a napot.

Ábry Zoltán

A Görög kávézó teraszán ülök, rögtön a sétáló utcán. A reggeli nap alacsonyan jár, és bár szemembe süt, nincs még elég ereje ahhoz sem, hogy hunyorításra kényszerítsen. Korán érkeztem, a személyzet az utolsó két asztalt teríti éppen, mégis van rám figyelmük, megkapom tőlük a napi sajtót. Ezúttal egy rég elfeledet egri szokást elevenítek fel, ami ma akár még megbotránkoztatást is kelthet. Borral indítom a napot.

Merthogy régen ez volt ám a szokás Egerben. Mivel korán túl vagyok a reggelin, 7 és 8 között engedélyezek magamnak egy desszertet. Gondoltam az édesség cukor tartalma ,majd lendületet ad nekem a naphoz. A Görög kávézó külön desszerttel készült az egri GasztroTavaszra, ami nem más, mint egy desszertital.

Ha már Egernek készítették, akkor legyen az alapja egy Egri Csillagból készült fröccs, erősen behűtve. Megúsztatnak benne 2 gombóc fagylaltot, ha kicsit meg is ázik benne, az annál csak jobb lesz. A bor, a szóda és a fagylalt az idő múlásával izgalmas eleggyé válik. Mindennek a tetejére magas zsírtartalmú tejszínből vert hab kerül. Az édességet végül a karamellöntet állítja be.

Ezt a desszertet nem szabad összekeverni, inkább kanállal érdemes nekifogni, és felülről lefelé haladva lépésről lépesre mindent összekóstolni a borral. Mutatom hogyan. Kapunk hozzá egy hosszú keverőkanalat, amivel a karamellás tejszínhabot lekanalazgathatjuk a tetejéről. De úgy csináljuk mindezt, hogy mélyre nyúlunk,és minden egyes tejszínhabos falathoz lopjunk egy kis bort az alső részből. A szódás ital a tejszínhabbal rögtön a találkozás elején édes pezsgést hoz a reggelünkbe. A boros tejszínhab elfogyasztása után, elérkezünk a fagylalthoz, ami addigra, már házasságot kötött az Egri Csillag fröccsel. Itt is folytathatjuk a kanalazást, de garantálom, hogy nem fogják tudni megállni, hogy ne kortyoljanak bele.

A feladat mostantól az Öné, hogy megkóstolja ezt a desszertet, és szavazzon róla ITT, hogy Ön szerint, ez-e a legegribb desszert a 2017. évi GasztroTavasz során!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!