Közélet

2017.05.23. 14:20

Szelíd angyal szállt a szőlősoron az Eged felé

Az egri Kertbarát Kör bemutatókertjében iskolásoknak szerveztünk szüretelő programot.

Zerényi Endre

Egy kisegítő iskola hozta el tanulóit. Az intézményben olyan gyermekekkel foglalkoznak, akik valamiért nem férnek bele a nemzeti tantervet oktató iskola rendszerbe. Vannak köztük hiperaktív, Down-kór-gyanús, születési problémák miatt lemaradó fogyatékos gyermekek. A csoport szülői és pedagógustámogatással érkezett.

A gyerekek addig szedegették a szőlőt, míg két műanyag láda teli nem lett. Ezután kis szőlőprést (20 literes) vettünk gondozásba. Megtöltöttük szőlőfürtökkel, s a gyerekek kipréselték a levét. Néha négyen is nekigyűrkőztek, hogy sikerüljön csavarni egyet a présen. A csörgedező édes mustot a gyerekek és felnőttek is vidáman kóstolgatták.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Szüretelni jó Fotó: Shutterstock
[/caption]

Egy tízéves kisfiú üldögélt a kisszéken, nézte az egri panorámát, a körülötte folyó nyüzsgést. A pedagógus kérte a vendéglátókat, hagyják a fiúcskát békén, ő ilyen. A szüret a vége felé járt, amikor odalépett a préshez és szomorú szemekkel kérdezte: húzhatok én is a présen? Egy perc múlva boldogan beállt a társai közé, mintha végig együtt dolgoztak volna. Egy angyalt véltem látni a szőlősorok fölött, aki hitem szerint megsimogatta a fiú tarkóját, majd szerényen elrepült az Eged hegy irányába. Ebből a mustból nem készült bor. Megitták a szüretelők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!