Közélet

2017.05.19. 11:44

Szja-bevallás: Hétfőn éjfélkor lejár a határidő

Már csak néhány nap van hátra a személyijövedelemadó-bevallás határidejéig, május 22. éjfélig.

T. B.

Már csak néhány nap van hátra az személyijövedelemadó-bevallás határidejéig, május 22. éjfélig. Ebben az évben a magánszemélyek számára elkészítette a bevallásokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), így akik a tervezetet elfogadják, azoknak nem kell tenniük semmit, hivatalos bevallássá válik.

A dokumentumot átnézni, elfogadni, kiegészíteni legegyszerűbben az ügyfélkapus hozzáféréssel lehet a NAV honlapjáról elérhető új, netes felületen. Aki nem ért egyet vele, esetleg eltérést tapasztal a jövedelemigazolásaihoz, kedvezményeihez képest, vagy munkáltatója, kifizetője később korrigálta a január 31-ig kiadott igazolását, módosítania kell az adatokat vagy az interneten, vagy, ha papíron vall be, a 16SZJA nyomtatványon.

Kérdés esetén hétvégén délután fél kettőig is hívható a NAV Általános Tájékoztató Rendszere. Május 19-én és 22-én az ügyfélfogadási idő az egri irodában fél kilenctől este hatig tart, s lehet intézni bevallással kapcsolatos ügyeket, ügyfélkaput regisztrálni, csekket kérni, az adót bankkártyával befizetni.

Akiknek visszajár a befizetett adóból vagy fizetniük kell a bevalláskor és részletfizetést kérnének, azoknak a tervezet személyre szabott mellékletét kell kitölteni és visszaküldeni május 22-ig. Aki maga készít szja-bevallást, vagy a tervezetet fogadja el – sőt még az az egyéni vállalkozó is, aki februárban nem nyilatkozott a felajánlásról – május 22-én éjfélig rendelkezhet adója 1+1 százalékáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!