beruházás

2020.01.23. 11:30

2,5 milliárd forint pályázati pénz érkezett Mezőtárkányba

Huszonöt – támogatási szerződéssel bíró – programon dolgozik a ­település önkormányzata. A pályázatokon elnyert támogatás csaknem 2,5 milliárd forint, s lebonyolításukhoz egymillió 607 ezer forint önerőt kellett biztosítani. A kivételesen sikeres tevékenységről Tóthné ­Szabó Anita polgármestert kér­deztük.

Sike Sándor

Szabó Anita: mindig kiemelt célként fogalmaztam meg a munkahelyek védelmét és megteremtését

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

– A pályázati eredményeik ismeretében adja magát a kérdés: mi a titok nyitja?

– Polgármesteri programomban az elmúlt 13 év alatt mindig kiemelt célként fogalmaztam meg a munkahelyek védelmét és megteremtését, valamint az infrastruktúra fejlesztését. Ennek érdekében minden pályázati lehetőséget kihasználtam, hiszen saját forrás hiányában jelentősebb fejlesztéseket csak támogatással tudunk megvalósítani. Éjt nappallá téve pályázok tehát. Ebben a munkában a képviselő-testület tagjai és az intézményvezetők mindig maximálisan támogattak. A mondottaknak köszönhetően igen sok célt tudunk megvalósítani, s ezzel a lakosság minden rétegének és korosztályának jobb életminőséget nyújtani. Széles körű a közfoglalkoztatásunk, eszközbeszerzéseink. Folyamatos közintézményeink felújítása, akadálymentesítése. Az idén a Szociális Intézmény és a Művelődési Ház energetikai korszerűsítése valósul meg nagy örömömre – mondta Tóthné Szabó Anita, Mezőtárkány negyedik alkalommal megválasztott polgármestere.

Szabó Anita: mindig kiemelt célként fogalmaztam meg a munkahelyek védelmét és megteremtését Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

– Az itt élők életkörülményei javításának milyen konkrét példáit tudná említeni?

– A legkisebbeknek kedveztünk nemrégiben az óvodai sószoba létesítésével és a játszóudvar megépítésével. Folyamatosan pályázunk út- és járdaépítésre, hiszen a legnagyobb probléma településünkön az utak és a járdák rossz állapota, s javításukat önerőből nem tudjuk finanszírozni. Ősszel a szegregációs projektünk keretében elkezdtük az új szociális bérlakás és az új szolgáltatópont építését. Az idén folytatódik a munka a megvásárolt lakások felújításával. Hét lakás áll majd rendelkezésre, továbbá két szolgáltatópont és egy közösségi ház biztosítja a szegregátumban élők felzárkóztatását. Kilenc elnyert EFOP-os pályázatunknak köszönhetően sokféle új tevékenységet, programot tudunk éveken át biztosítani a településünk lakói számára, például családok nyaraltatására, a Biztos Kezdet Gyerekház kialakítására, működtetésére. Kirándulások, óvodai úszásoktatás, kulturális események, egészségügyi szűrővizsgálatok, fejlesztőfoglalkozások, gyermektáborok, iskolai rendezvények, tanulói ösztöndíjak, szociális bérlakások kialakítása – ez csak egy felsorolás a teljesség igénye nélkül.

– Huszonöt nyertes pályázatot említett. Van még lezáratlan beadványuk?

– Egy TOP-os pályázatunk vár még elbírálásra. Képviselő-testületünk határozott arról, hogy a kisgyermekes családok részére minibölcsődét hoz létre, amit a meglévő óvodánk épületének bővítésével kívánunk megvalósítani. Közel 100 millió forint elnyerésében bízunk. Elutasított pályázataink is vannak, ezeket hamarosan újra benyújtjuk a Magyar falu programban.

– Ön többször hangsúlyozta, hogy gazdasági programjuk fontos eleme a hátrányos helyzetű családokra, idősekre való odafigyelés, a személyes segítés. Mit takar ez?

– Minden lehető eszközzel segíteni próbálunk a mindennapokban életminőségük javításában. Évek óta sikeresen pályázunk a szociális tüzelőanyag-támogatásra és a gyermekek szünidei ­étkeztetésére. Tartósélelmiszer-csomagokat, ruhaneműt osztunk a nagycsaládosoknak, s az utóbbi években jelentős összegű tanulói ösztöndíjjal támogatjuk – többnyire pályázati forrásból – az általános iskolákban, a közép- és a felsőoktatásban tanuló mezőtárkányi diákokat.

– Legnagyobb folyamatban lévő infrastrukturális beruházásuk a Mezőtárkány központú agglomeráció szennyvízelvezetése és tisztítása. Hol tartanak ezzel a programmal?

– Lakossági önerő nélkül, százszázalékos támogatást elnyerve sikerül megvalósítani ezt a beruházást, melyet a Nemzeti Fejlesztési Programiroda mint konzorciumvezető bonyolít. A közbeszerzés lefolytatása után a kivitelezői szerződés tavaly áprilisi keltezésű, jelenleg a támogatói szerződés módosítása folyik. A projekt fizikai befejezésének határideje 2022. június 30. Bízunk abban, hogy a kiviteli tervek elkészülése után hamarosan megkezdődik a beruházás.

Ezt nyújtja a Gézengúz Gyerekház a kicsiknek

A Biztos Kezdet Gyerekház projektben 40 millió forintot nyertek el a Gézengúz Gyerekház négyéves működtetésére. 2018. november 1-jén kezdte meg üzemelését az intézmény, ahová elsősorban a 3 évesnél kisebb, más intézménybe nem járó gyermekeket és szüleiket várják. Az elsődleges céljuk, hogy a kisgyermekeket szinte születésük pillanatától segítsék a vegetatív, illetve limbikus idegrendszeri fejlődésükben, továbbá a nagymozgások, a finommotorika területén. A gyerekház biztosítja a változatos tevékenységekhez szükséges játékokat és anyagokat, elérhetővé teszi a gyerekek mentális, fizikai fejlődéséhez hozzájáruló eszközöket szép, igényes, esztétikus környezetben. Jelenleg zajlik a az infrastrukturális háttér kialakítása az iskola udvarán található szolgálati lakás felújításával. Ez lesz a végső helyszíne a Gézengúz Gyerekháznak. Az intézmény nagyon sikeresen működik, szívesen járnak az anyukák kisgyermekeikkel, hogy együtt hasznosan töltsék el a délelőttöket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában