Zárul a biciklis kör

2019.09.19. 14:00

A kerékpáros turizmus fellegvára lesz a Tisza-tó (fotókkal)

Látványos munkafolyamat részesei lehettek kedden a sajtó munkatársai: két daruval beemelték a Tisza-tó körüli kerékpárút utolsó hídelemét. A végső, közel 7 kilométeres útszakasz ­bruttó 4,3 milliárd forintból valósul meg. A tervezők egyebek között a fecskékre is gondoltak: kétszáz fészket ­helyeznek ki a kerékpárút hídján.

Sike Sándor

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

– Bruttó 4,3 milliárd forintot biztosítottunk a beruházásra. Megépül a közel 7 kilométer hosszúságú út, ami lezárja a kerékpárutat a Tisza-tó körül – mondta Révész Máriusz, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztos kedden a 33. számú úton, a Poroszló és Tiszafüred közötti Tisza-híd tövében.

A kormánybiztos abból az alkalomból tartott sajtótájékoztatót, hogy a beruházás egy igen látványos munka­folyamathoz érkezett: egy uszály és egy szárazföldi ­daru segítségével beemelték a kerékpárút utolsó hídelemét. Közlése szerint négy műtárgyat, azaz kisebb illetve nagyobb hidat kellett elkészíteni. A kerékpárút építése 2020. május 31-én fejeződik be hivatalosan. Így a következő év kerékpáros turisztikai szezonjának nagy részében a kerekezők már birtokba vehetik azt.

Révész Máriusz szerint az aktív turizmus központja a tó. A hídelem beemelése egy órán át tartott
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

– Ennél látványosabb bicikliút-építés az elmúlt két évben nem volt, s a következő kettőben sem lesz Magyarországon. A híd, mint látják, gyönyörű, mint ahogyan látványos a hídelem beemelése is. Ez egy olyan szakasza az építésnek, amit érdemes megmutatni Magyarországnak – fogalmazott Révész Máriusz. Kijelentette: robbanásszerű fejlődésnek indul a Tisza-tó és annak felső vidéke. Néhány héttel ezelőtt a nyaralóhajó programot mutatták be Kiskörén. A múlt héten pedig átadták a Tisza-tavi nyaralóhajókat és a kiskörei kikötőt.

 

– A nyaralóhajó program az egész térségnek hatalmas lendületet ad, a turizmusnak mindenképpen. Biztosak vagyunk benne, hogy a települések élnek a lehetőséggel. A következő esztendőben 12 kikötőt fogunk felépíteni. Itt, a tónál a Magyar Kenu Szövetséggel együttműködésben folyik a vízitúra megállóhely program fejlesztés – fogalmazott a kormánybiztos. Szólt arról is, hogy elkészült a Kiskörénél a hallépcső melletti rafting­pálya terve, ami hamarosan a kormány elé kerül. E fejlesztésekkel a Tisza-tó aktív turisztikai központtá válik.

Táblák a kerékpárosoknak

A kormánybiztos szerint nem csak a Tisza-tó körüli kerékpárút zárul be, hanem Kiskörétől Szegedig megtörtént a kerékpárutak kitáblázása. Ez az Eurovelo 11-es útvonal. Reményeik szerint észak felé is hamarosan kitábláznak, mint ahogyan tavaly az Eger–Poroszló közötti szakaszt. Ez utóbbi az Eurovelo 14 kerékpárút része lesz, ami a Bodeni tó partjától indul, az Őrségben érkezik meg Magyarországra, majd Zalaegerszegen, Balatonon, Buda­pesten keresztül, Hatvanon át jut Egerig. Onnan pedig ide a ­Tisza-tó mellé, s folytatódik majd Debrecen irányába.

– Remélem, hogy Romániába is és egészen a Székelyföldig, sőt talán a Fekete-tengerig el lehet majd biciklizni. A Tisza-tó minden irányból nagyon fontos kerékpáros központ lesz – mondta a kormánybiztos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában