Fejlesztés

2019.01.25. 14:00

Az elbontott Köztársaság téri óvoda helyén új szolgáltatást nyújtanak a lakóknak

A Lajosvárosban élők jó ideje figyelik, miként folynak a Köztársaság téri óvoda bontási munkálatai. Arra kíváncsiak, mikor épül fel a helyén az ígért egészségügyi központ.

Barta Katalin

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Márkus Attila

Lajosvárosi olvasóink jelezték, örülnek, hogy megkezdődtek a Köztársaság téri óvoda bontási munkálatai, és azt is tudják, hogy itt a tervek szerint egy helyen működik majd a városrészt ellátó két felnőttháziorvosi és két gyermekorvosi körzeti rendelő, s a védőnői tanácsadást ellátó szakmai csoport is. Arról érdeklődtek, hogy a két, összesen csaknem 890 millió forintos fejlesztési program milyen ütemben valósul meg, miként alakul a hely környezete. Épülnek-e a közelben új parkolók, illetve gyógyszertár.

Habis László polgármester elmondta, a TOP-forrás segítségével megvalósuló fejlesztés nyomán egy helyen működik majd a városrészt ellátó két felnőttháziorvosi – 20-as és 14-es körzet – és a két gyermekorvosi körzeti rendelő, a 8-as és a 11-es. A védőnői tanácsadást ellátó szakmai csoport I-es és II-es körzete is itt kap helyet.

Nem is volt más terv erre az ingatlanra, az óvoda áthelyezésével kapcsolatos teendőket is ezért kellett alaposan átgondolni, hiszen az új, Pozsonyi úti óvoda építését nem lehetett a korábban tervezett időben megkezdeni. A kérdésre, hogy lesz-e a komplexumban gyógyszertár, azt felelte, az önkormányzat nem létesít, ám az építési helyszíntől kétszáz méterre található patika, s ez a felnőtt betegek, különös tekintettel az idősek és mozgásukban korlátozottak számára lényegesen kedvezőbb, mint a jelenlegi rendelőktől való távolság.

Az óvoda bontását már megkezdték a téren, az év végére a helyén új komplexum épül Fotó: Márkus Attila / Heves Megyei Hírlap

Jó hír, hogy az egészségügyi központ épülete körül, a kisebb forgalmú utcák irányából új parkolókat is kialakítanak. A tervek szerint 23 aszfaltburkolatú várakozóhelyet létesítenek, egy a mozgássérülteknek készül. Az épület déli és északi oldalán is lesz parkolási lehetőség. A rendelőkbe érkező páciensek a védett, belső kertre néző várókban foglalhatnak helyet, a kezelőhelyiségek kifelé, az utcák irányába. Az udvaron parkos részt alakítanak ki padokkal, így szabadtéri pihenő- és találkozóhely is lesz.

A munkaterületet 2018 de­cemberében adták át a kivitelezőnek, s a bontásra-építésre 12 hónap áll rendelkezésre. Az építkezés a tervek szerint év végére befejeződik. Az épület berendezése is a beruházási program része. A megnyitáshoz, egyúttal az orvosi és gyermekorvosi rendelők költöztetéséhez a szükséges hatósági engedélyek beszerzése is folyamatban van. Az esztendő végére tehát színvonalas, komplex egészségügyi szolgáltatásra számíthatnak az itt élők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában