Gárdonyi Géza Színház

2019.11.04. 07:00

Az előadás közös gyónás, vallja az egri színház új művészeti vezetője

Az idei évadtól régóta tervezett modell valósulhatott meg a Gárdonyi Géza Színházban azzal, hogy Blaskó Balázs igazgató munkáját művészeti vezető segítheti. E posztot Kiss József tölti be, vele beszélgettünk munkájáról, terveiről.

Molnár Helga

Fotó: Gal Gabor +36303330726

A művészeti vezető az igazgatóval dolgozik együtt, javasol, tanácsot ad, művészeti kérdésekben konzultál, tárgyal a művészekkel, rendezőkkel, dramaturgokkal, zeneszerzővel, tervezővel. Tulajdonképpen az ízlésével, tapasztalatával segíti az igazgató munkáját, ha úgy tetszik, tágítja a látókörét – válaszolt Kiss József arra a kérdésre, mi a művészeti vezető feladata. Mint mondta, az elmúlt években már kétszer dolgozott a társulattal, a Black Comedy-ben és a Két úr szolgájában. Terveiről is érdeklődtünk.

– Egerben elképesztő lehetőségek vannak. Élénk a színházi, kulturális élet, az ifjúsági bérletesek száma hatalmas. Kevesebb a felnőtt néző, úgy gondolom, ezen a téren vannak feladataink – emelte ki. Az új vezetőtől azt várják, hogy izgalmas, színes, korszerű, a világra bátran reagáló ajánlatokkal álljon elő, hogy a teátrum jobban kihasználja a stúdiószínpad lehetőségeit. A kortárs dráma felé is nyitna.

– Nem a szélsőségesen kísérletező színházra gondolok persze – hangsúlyozta.

Számtalan terv lapul az új művészeti vezető, Kiss József tarsolyában Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Kíváncsiak voltunk arra, mit gondol, milyennek kell lennie egy népszínháznak, mivel ezt fogalmazták meg az egri teátrum céljának.

– Az a küldetése, hogy az embereket érzelmileg, gondolatilag ébren tartsa, erővel töltse meg. Egy ilyen színházba, mint az egri, azért járnak a nézők, hogy feltöltődjenek, lelki, gondolati, érzelmi biztatást kapjanak. A jó teátrum olyan, mint a pszichológus: új összefüggésekre világít rá, megráz, felismerésekhez segít – mondta. Az előadás közös gyónás, mely lelkileg lemeztelenít, önmagunkkal szembesít.

– Ez a katarzis. A népszínháznak minden téren a legmagasabb színvonalra kell törekednie, miközben nem szabad megfeledkezni arról, hogy vidéken személyesebb, közvetlenebb hangulatú előadásokat lehet létrehozni – tette hozzá. A társulat tagjai szerinte tehetségesek, rendkívüli munkabírásúak, bármit képesek eljátszani. Magas szinten dolgozó művészek. Eger a minőség városa, Kiss József e szlogen mentén dolgozik. – Színházi téren nagyok a lehetőségek, ezeket ki kell aknázni. Bízom benne, ennek részese lehetek – nyilatkozta.

Színész, rendező és drámaíró is

Kiss József 1985-ben színész-, két évvel később pedig rendezői diplomát szerzett. Harcolt a szombathelyi színház megalapításáért, 2002-től egy éven át a miskolci Nemzeti Színház prózai tagozatának vezetője, 2007-től a Szigligeti Színház művészeti vezetője volt. Szolnoki rendezői munkásságát olyan nagy sikerű, művészileg magas színvonalú alkotások fémjelzik, mint a Rómeó és Júlia, az Országúton, Az angyalok nem sírnak, a Tizenkét dühös ember, vagy Az őrült naplója Tahi-Tóth Lászlóval. A Szigligeti társulatának arculatát, művészi színvonalát, emberi tartását formálta művészi, emberi hitével, hitelével.

Kiss József személyében Jászai Mari-díjas művész érkezett Egerbe, aki drámaíróként is ismert, ebben az évadban lesz a huszadik bemutatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában