HEVES MEGYE

2019.01.07. 07:00

Bébibumm: továbbra is divatosak a szokatlan utónevek

Az elmúlt évben több mint 2500 baba született a megyében. Kedvelt ­különleges keresztnevek a Lionel, a Manuel, a Szira és a Henna, valamint egyre inkább gyakori, hogy az édesapák utóneveit viszik tovább a fiúk.

Szabó Katalin

Forrás: Shutterstock

A statisztikai adatok 2018 első felében csökkenő tendenciát mutattak Egerben, hiszen a Markhot Ferenc kórházban tavaly január 1. és június 30. között 635 baba jött a világra, 2017-ben ugyanezen időszakában pedig 681 baba született. Az előző egész esztendőben 1306 gyermek látta meg napvilágot a megyeszékhelyen.

A tavalyi év első felében a Bence, a Levente, a Noel és a Dominik fiú utóneveket, a lányoknál pedig az Annát, Hannát, Jázmint és Kiarát választotta a legtöbb anyuka és apuka. A teljes esztendőben a legnépszerűbb fiúnevek közé tartozott a Benjámin, a Bence és a Noel, a lánynevek közül pedig az Anna, Hanna, Zsófia volt a legkedveltebb – tájékoztatott Faludiné Habuczki Piroska egri anyakönyvvezető.

– Idén is voltak különleges nevek – jelentette ki. – A fiúknál a Lionel, a Manuel, a Mendel, a Gilbert, a Hubert, a Ramiz, az Ata, a lányoknál a Szira, a Henna, az Ajsa, a Liliom, a Babett, a Zejnep, a Milla, az Arina, a Miléna, a Larina voltak a legkivételesebbek. Fontos, egyre többször fordul elő, hogy a fiúk az édesapák utónevét viszik tovább. Ilyen például az András, Sándor, László, Gyula, Péter, István.

A gyöngyösi térségben, a Bugát Pál Kórházban közel annyi baba született 2018 első felében, mint az azt megelőző év ugyanazon időszakán. Tehát 2017. január 1-jétől június 30-ig 421 gyermek, 2018. január 1-jétől június 30-ig 403 baba jött a világra – közölte korábban Dérné Jakosits Ildikó gyöngyösi anyakönyvvezető. Most elmondta, hogy 2018 végéig ez a szám 830-ra nőtt, az évben az utolsó gyermek – akit anyakönyveztek – december 31-én született.

Az előző évben a leggyakoribb fiúnév a városban és környékén a Noel, a lányoknál pedig a Hanna volt.

Szonda Katalin hatvani anyakönyvvezető a múlt év első felével kapcsolatban korábban kijelentette, hogy az Albert Schweitzer Kórházban tavaly június 30-ig 255 csöppség látta meg napvilágot, a 2017-es év ugyanezen időszakán 235 pici született. A legkedveltebb babaneveket illetően akkor a Bencét, a Benettet és a Marcellt emelte ki. A lánynevek közül pedig az Anna, a Dóra és a Hanna voltak a legmenőbbek. Vajas Tünde hatvani anyakönyvvezetőtől megtudtuk, hogy tavaly év végéig 538 csöppség született Hatvanban, abban az esztendőben 526 babát anyakönyveztek. A legnépszerűbb utónevek közé sorolta a Zsombort, az Olivért, a Tamást, valamint a Lucát, a Hannát, s a Jázmint.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2018-ban az első három negyedévben megyei szinten a népmozgalmi folyamatok nem voltak egységesek. Zala, Hajdú-Bihar, illetve Győr-Moson-Sopron megyében több gyermek született, mint egy évvel korábban, ugyanakkor a többi megyében, s a fővárosban 0,4–8,3 százalékkal kevesebb pici jött a világra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában