heves

2017.08.29. 13:45

Évek óta viselt kereszt

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült augusztus 20-án a Pesti Vigadóban ­Báder Miklósné, a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet elnöke. A kitüntetett szerint a díj közösségi elismerés, sokakat illet.

SZ. E.

– A keresztet, amelyet a magyar népművészet ügyéért vállalt évtizedes munkánk elismeréseként vehettünk át, évtizedek óta tisztességgel viseljük – fogalmazott így Báder Miklósné Vera. Mint elmondta: ma hivatásuk gyakorlásának legnehezebb időszakát élik. A szövés, a hímzés „derék hada” sajnos már nem vállalhatja a mindennapok terheit, a tudásátadás formáit évek óta együtt keresik.

– A fiatalok hivatástudata felismerhető, viszont mindannyian tudjuk, csupán a kétkezi alkotómunkából népművészeti bolthálózat hiányában, a ­távol-keleti és gépi munka olcsó­ árukínálatának növekedése, valamint a legmagasabb fogyasztási adó terhe mellett nem lehet megélni. Szakágaink veszélyben vannak. Nemzeti értékeink megőrzésében a nemzet szerepvállalása elkerülhetetlen – közölte, s kiemelte: ezért is bíznak a Csillagvirág Népművészeti Egyesület regionális képzési központ pályázatának támogatásában, hiszen a palóc hagyományokat megőrizni, értékeinkkel együtt élni nemzeti identitásunk erősítését segíti.

Báder Miklósné, a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet ­elnöke Fotó: Berán Dániel

Báder Miklósné 1970 óta tagja­ a szövetkezetnek, az ­elnöki feladatokat 1975-ben kapta meg. A rendszerváltást követően új formákat kellett keresniük, így az építészeti és tárgyi örökség gondozására alapítványt, a tárgy fejlesztésére, bemutatására népművészeti egyesületet hoztak létre.

SZ. E.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában